Vadnai Jonatán: Ez egy megnyert negyedik hely, nem egy elbukott bronzérem!

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.08.07. 19:46
Vadnai Jonatán elégedett, boldog negyedik helyezésével, ami fantasztikus sportteljesítmény (Fotó: Magyar Vitorlásszövetség)
Mint ismert, befejeződött a férfi ILCA7-es hajóosztály küzdelme a párizsi olimpián, Marseille-ben. A magyar Vadnai Jonatán a harmadik helyen ért célba az éremfutamban, ezzel összesítésben a nagyon előkelő negyedik helyen végzett. A versenyt követően a Magyar Vitrolásszövetségnek nyilatkozott.

 

Úgy indult el első olimpiáján a laser (ILCA7) hajóosztályban versenyző Vadnai Jonatán, hogy az éremszerzést tűzte ki célul, ami elsőre talán merész vállalásnak tűnt, aztán mégis minden esélye megvolt rá Marseille-ben, az olimpia vitorlásversenyein. A tíz alapfutamból végül kettőt nem rendeztek meg a gyenge szél miatt, így a 26 éves magyar sportoló a hatodik helyről várta kedden a tíztagú éremfutamot, amit egy nappal elhalasztottak, és szerdán rendezték meg.

Nem indult egyszerűen az éremcsata, amelyen a szabályok szerint duplán számítottak a pontok. A futamot előbb visszahívták, majd másodszorra félbeszakították, közben a magyar versenyző fel is borult, végül a harmadik rajt is az összeszedetten vitorlázó Vadnainak sikerült a legjobban, egyszerűen nem lehetett kizökkenteni, és nagyon céltudatosan, hiba nélkül hajózott a gyenge szeles fináléban.

„Nagyon boldog vagyok, hiszen ez egy megnyert negyedik hely, nem egy elbukott bronz. Persze matematikai esélyem volt az éremfutam előtt, ezért megpróbáltam mindent, a határokat feszegettem, ez okozta a borulást is a később visszalőtt futamban, de ez tényleg csak matematikai esély volt. Így is feljöttem a hatodikról a negyedik helyre, örülök neki, nincs hiányérzetem. Ha az olimpia kilenc futamát nézzük, akkor az az előkelő helyezés titka, hogy nem bakiztam egyszer sem nagyot. Nem volt egyetlen rossz futamom sem, amikor a mezőny végén értem volna célba. Ez kifizetődött végül – mondta a verseny után Vadnai, akinek edzője kétszeres olimpikon bátyja, Benjámin volt. – Szeretném megköszönni minden segítőmnek a támogatást, különösen Benjinek, a bátyámnak. Gyerekkorunk óta ő motivált, hajtott, edzőpartnerem volt, neki köszönhetem, hogy egyáltalán eljutottam a nemzetközi szintre. Itt Marseille-ben pedig át tudott adni minden tapasztalatot, amit ő versenyzőként gyűjtött az előző két olimpián. Ő volt a jobbkezem, segített a vízen és a parton, szakmai tanácsokat adott, mindig átbeszéltük a stratégiát, nélküle nem sikerült volna. Nagyon élveztem a versenyzést, az olimpia hangulatát, most azt mondom, hogy irány, Los Angeles! Persze, négy év hosszú idő, de már várom az újabb olimpiai futamokat.”

Az olimpia szerinte sokkal feszültebb volt, nagyobb felhajtással, mint bármilyen más világverseny, de csak az első versenynapon érzett drukkot és zavarták meg a külső tényezők, utána már nyugodt tudott maradni, az éremfutamban pedig csak magára figyelt.

„Az utolsó nap volt számomra az olimpia csúcspontja, a rajtokkal, a borulásommal, hogy vissza tudtam állni a versenybe, ez mind-mind fontos emlék marad. Megtiszteltetés volt itt lenni az éremfutamban" – fogalmazott Vadnai Jonatán, akinek negyedik helyezése minden idők harmadik legjobb magyar eredménye a nyári olimpiák vitorlásversenyein. 1980-ban Detre Szabolcs és Detre Zsolt végzett a harmadik helyen repülő hollandival, 2021-ben a jelenlegi szövetségi kapitány, Berecz Zsombor szerzett ezüstérmet finn dingivel.

Idegörlő az ilyen halasztás, de ebből is látszik, Jonatán mennyire hideg fejjel versenyzett, mert a rajtoknál rendre végigvitte, amit eltervezett, utána pedig a bal oldalt védte és tartotta, ami be is jött neki. Szerintem döntő pillanat volt, amikor az utolsó cirkálószakaszban a bal csapáson húzta keresztbe a hajót, vezette is a mezőnyt, de egyszer talán feleslegesen fordult rá a norvég ellenfelére, ha továbbmegy az ausztrállal és a ciprusival, szerintem ő vette volna először a bóját. Az a négy pont, amivel végül lemaradt, összesen csupán két hely, és ahogy láttam, az utolsó helyről a perui csak úgy került az angol ellenfél elé, hogy megfütyülték, az ausztrál pedig szerintem szabálytalanul fordult az utolsó bójánál, óvott is a ciprusi, igaz, végül nem vették figyelembe. Ugyanakkor annyira pörgött a szél, hogy még az utolsó pillanatokban is nehéz volt stratégiát választani, de Joni végig nagyon koncentráltan versenyzett, csak nüanszokon múlt, hogy nem szerzett érmet, mert ebben bizony benne volt. Gyönyörű versenyzés volt, első olimpiáján pláne!
MAJTHÉNYI Szabolcs, 15-szörös világbajnok vitorlázó

 

Előzetesen mindenki aláírta volna a negyedik helyet, de fergeteges, ahogyan megszületett! Joni végig tökéletesen vitorlázott, úgy, hogy egyszer sem volt igazán szerencséje, nem jött neki a lap. Kizárólag a kemény munkának, a fegyelmezett, taktikus vitorlázásnak köszönheti ezt a sikert, tankönyvet lehetne írni arról, amit az elmúlt napokban csinált. Az éremfutamban mind a három rajtnál ő volt a legjobb, olyan belső erő, koncentráció és alázat van benne, amilyennel nem nagyon találkoztam. Ez az első olimpiája, fantasztikus jövő áll előtte.
BERECZ Zsombor, szövetségi kapitány

 

PÁRIZS 2024
VITORLÁZÁS
FÉRFI ILCA7
Olimpiai bajnok: Matt Wearn (Ausztrália) 40
2. Pavlosz Kontidesz (Ciprus) 56
3. Stefano Peschiera (Peru) 80
4. Vadnai Jonatán (Magyarország) 84
5. Hermann Tomasgaard (Norvégia) 85
6. Michael Beckett (Nagy-Britannia) 87

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik