Márton Viviana két menetben győzött a párizsi döntőben, 18 esztendősen olimpiai bajnok tekvandóban!

Vágólapra másolva!
2024.08.09. 21:00
Márton Viviana olimpiai bajnok!!! (Fotó: Árvai Károly)
Márton Viviana elképesztő menetelést bemutatva, az első kiemeltet is kiejtve jutott döntőbe a párizsi olimpián a női 67 kilogrammos tekvandósok versenyén. Ellenfele a fináléban a szerb Alekszandra Perisics volt, akit hihetetlen magabiztossággal győzött le két menetben, így tizennyolc évesen olimpiai bajnoki címet szerzett!

 

A Márton ikertestvérek közül egy már tavaly nyáron „nevet szerzett” Magyarországon, hiszen Márton Luana 2023 májusában világbajnok lett az 57 kilogrammosok között Bakuban. Nos, ő végül a selejtezőben lemaradt a párizsi olimpiáról, de Viviana kijutott, s ma (pénteken) megkezdte szereplését 67 kg-ban. Első meccsén 2:1-re verte az elefántcsontparti Ruth Gbagbit, majd hátrányból fordított, így 2:1-re nyert az amerikai, szintén 18 éves Kristina Teachout ellen. A négy között az első kiemelt belga Sarah Chaari várt rá, de Márton egészen elképesztő meccset játszva, remek fejrúgásokat bemutatva 2:0-ra nyert, így bejutott az olimpiai döntőbe. 

A fináléban a 22 esztendős, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes szerb Alekszandra Perisics volt a magyar lány ellenfele. A program csúszott egy keveset, így fél tíz után pár perccel vonult be a két tekvandós, és sétált le a Grand Palais ikonikus lépcsőjén, impozáns környezetben. Márton Viviana arcán hatalmas mosollyal lépett szőnyegre, de a startnál már csak a meccsre koncentrált. 

Az első perc nagyrészt tapogatózással telt, de Márton ekkor egy pazar fejrúgással szerzett három pontot (3–0). Fél perccel a menet vége előtt egy testtalálat után már 5–0-ra vezetett olimpikonunk, amikor a szerb is csinált egy látványos akciót, az azonban videózás után sem ért pontot. Márton erre kapott egy pontot, majd jött egy-egy intés, így 7–1-re behúzta az első menetet! (1:0)

Az aranymeccs második menetét gyorsan két ponttal indította a szerb (2–0), de Márton Viviana két testrúgással fordított 4–2-re szűk egy perccel a vége előtt. Perisics ezután folyamatosan próbálkozott, ám minden rúgását levédekezte a magyar tekvandós, kibírta a végéig, így 18 esztendősen olimpiai bajnoki címet szerzett!

Az ötkarikás játékokon mindössze 18 évesen és 175 naposan diadalmaskodó Márton Viviana a hetedik legfiatalabb magyar olimpiai bajnok. Akik megelőzik ebben a sorban: Egerszegi Krisztina, Szőke Kató, Wladár Sándor, Kárpáti György, Ónodi Henrietta és Hajós Alfréd.

„Nagyon sokan szurkoltak nekem ma, nagyon élveztem ezt a napot, minden sikerült… egy álom volt. Én mindig azt mondtam magamban, hogy én vagyok a legerősebb, én vagyok a legjobb, ezt végig észben tartottam, tudtam, mennyit készültem, és kifizetődött” – nyilatkozta friss olimpiai bajnokunk az M4 Sportnak, majd hozzátette, biztos benne, hogy testvérével, Luanával is szerepelnek még együtt olimpián a jövőben.  

Több ezer ember ünnepelte, habitusával, a sport élvezetének kisugárzásával, mosolyával elbűvölte a szurkolókat nemzetiségtől függetlenül, a lelátón pedig egy kétszeres bajnok is felállva tapsolt neki: Milák Kristóf. Márton pedig elkezdte a táncot a páston, vele együtt ropta a lelátó népe, leginkább a magyarok, akik nem csak a Grand Palais-ban éltek át csodálatos napot pénteken.

 

TEKVANDÓ
Női 67 kg 
Nyolcaddöntő: Márton Viviana–Ruth Gbagbi (elefántcsontparti) 2:1 – Márton továbbjutott
Negyeddöntő: Márton Viviana–Kristina Teachout (amerikai) 2:1 – Márton elődöntőbe jutott
Elődöntő: Márton Viviana–Sarah Chaari (belga) 2:0 – Márton döntőbe jutott
DÖNTŐ: Márton Viviana–Alekszandra Perisics (szerb) 2:0

Férfi 80 kg
A döntőben: Katusszi-Barhordari 2:0
1. Firasz Katusszi (Tunézia)
2. Mehran Barhordari (Irán)
3. Simone Alessio (Olaszország) és Edi Hrnic (Dánia)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik