Konkoly Zsófia paralimpiai bajnok 400 gyorson!

Vágólapra másolva!
2024.08.29. 17:52
Konkoly Zsófia már kétszeres paralimpiai bajnok! (Fotó: Szabó Miklós)
Konkoly Zsófia az első helyen végzett úszásban a 400 méter gyors döntőjében a párizsi paralimpián, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első aranyérmét.

 

REMEKÜL KEZDETT az első magyar sportoló a párizsi paralimpián, a Tokióban ötödik hekyezett íjász Gáspár Tamás a szerdai megnyitón az egyik zászlóvivőnk volt, így nem sok ideje volt pihenni. A 45 éves sportoló ezúttal a negyedik helyet szerezte meg a tizenhárom fős mezőny rangsoroló versenyén, így a vasárnapi kieséses szakasz első összecsapásán az utolsó helyen záró hazai versenyző, Damien Letulle lesz az ellenfele a negyeddöntőbe jutásért.

Zengett az asztaliteniszcsarnok, miközben a kínai kettőssel játszott az Arlóy Zsófia, Szvitacs Alexa páros, amely talán még sosem “muzsikált” ilyen jól együtt, és hajszál híján borította a papírformát, óriási, ötszettes csatát vívott esélyesebbnek tartott ellenfelével. Sőt, a végén közelebb állt a győzelemhez, mert a tizenegy pontig tartó ötödik szettben már 9:8-ra vezetett, a végén mégis a kínaiak örülhettek, de a magyar páros is büszke lehet, és mindkettejüknek van miből erőt meríteni az egyéni versenyekre.

Tizenhat év után a magyar bocciások is visszatértek a paralimpiára, Szabó Alexandra és Nagy Vivien már az első nap megkezdte a csoportküzdelmeket, változó szerencsével, de pénteken kiderül, hogy az egyenes kieséses szakaszba jutnak-e, amire Szabónak van nagyobb esélye.

Úszóink már a délelőtti programban is remekeltek, háromból ketten továbbjutottak az esti döntőbe, Konkoly Zsófia 400 méter gyorson simán megnyerte az előfutamát, összesítésben pedig a második legjobb időt úszta. Ugyancsak bejutott a fináléba Adámi-Rózsa Zsanett, aki 100 méteres hátúszás előfutamában lett összesítésben a hetedik, és ezt a pozícióját a döntőben is megőrizte. Egyedül Pap Bianka maradt le a fináléról ötven méter gyorsan, de edzőjével, Szabó Álmossal számoltak ezzel, csak azért vállalták be, hogy a Vasas úszója bemelegedjen, ússzon egy jót és ráérezzen a versenyzésre. A reális célja a döntőbe jutás lehetett volna, de innentől már a címvédésre és fő számaira (100 m hát, 200 m vegyes, 400 m gyors) kell koncentrálnia, amelyek most jönnek majd.

A délután aztán fantasztikusan alakult, mert ugyan lehetett sejteni, hogy Konkoly Zsófia érmet szerez négyszáz gyorson, miután három éve Tokióban ebben a versenyszámban már ezüstérmet nyert. Akárcsak akkor, ezúttal is az ausztrál Lakeisha Patterson volt a fő ellenfele, aki legjobb idővel jutott be a döntőbe, ahol nagyon megnyomta az első kétszáz métert. Konkoly egy ideig még dobogós helyen sem úszott, de a táv második felében alaposan rákapcsolt és fokozatosan zárkózott föl, az utolsó forduló után pedig meg is előzte riválisát, így remek hajrával vett revansot, és rögtön az első napon megszerezte a magyar küldöttség első paralimpiai aranyérmét Párizsban.

A döntő

A himnusz

Női 100 háton Adámi-Rózsa Zsanett hetedikként került a fináléba, és ott éppen ezen a helyen ért célba. A győzelmet a világcsúcstartó szingapúri Yip Pin Xiu szerezte meg mindössze hat századdal megelőzve a mexikói Haideé Viviana Acevest.

PARALIMPIA 2024
ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna) 
Női 400 méter, döntő (S9)
Paralimpiai bajnok: Konkoly Zsófia 4:39.78
2. Lakeisha Patterson (Ausztrália) 4:40.14
3. Vittoria Bianco (Olaszország) 4:47.55

Női 100 hát, döntő (S2)
Paralimpiai bajnok: Yip Pin Xiu (Szingapúr) 2:21.73
2. Haideé Viviana Aceves (Mexikó) 2:21.79
3. Angela Procida (Olaszország) 2:24.47

7. Adámi-Rózsa Zsanett 3:16.19

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik