Párizs 2024: Márton Anna legyőzte Pusztai Lizát a női kard nyolcaddöntőjében, Szűcs Luca is továbbjutott

Vágólapra másolva!
2024.07.29. 11:40
Szűcs Luca is nyert, így két magyar van a legjobb nyolc között (Fotó: Árvai Károly, archív)
A párizsi olimpia hétfői versenynapján vívóink közül női kard egyéniben Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca is megkezdte szereplését. Mindhárman bejutottak a nyolcaddöntőbe, ott azonban Márton Pusztaival vívott, és előbbi jutott a nyolc közé. Szűcs Luca bolgár ellenfelet győzött le, így ő is ott van a negyeddöntőben. Férfi tőrben Dósa Dániel az első asszóján vereséget szenvedett, így búcsúzott a 32 között.

Márton Anna összességében könnyed győzelemmel kezdett, az első fordulóban 15:10-re múlta felül a venezuelai Katherine F. Paredes Torrest.

A venezuelai kezdett jobban, 2:0-ra és 3:1-re is vezetett, de Márton fordított, és 8:3-ra elhúzott. 6:3-nál 29 éves vívónőnk elcsúszott, sportszerűen ellenfele segítette fel őt, és szerencsére nem történt sérülés. Márton 10:4-re is vezetett, aztán 12:10-nél úgy tűnt, szoros lehet a végjáték, ám a magyar versenyző három egymás utáni tussal lezárta az asszót.

„Kicsit megcsapott az olimpiai hangulat – mondta pozitívan az M4 Sport kamerája előtt Márton Anna a győzelme után. Elárulta: nem bánta, sőt, nagyon is örült annak, hogy már az első körben a pástra kellett lépnie, ugyanakkor jobban örült volna annak, ha kicsit későbbi időpontban vív. – A korai kezdés ellenére jólesett az asszó. Most jöhet bárki!”


Pusztai Liza és Szűcs Luca egyszerre vívtak a 16 közé jutásért, mindketten olasz ellenfelet kaptak. Álomszerűen indult, hiszen Pusztai 6:0-val nyitott, míg Szűcs 3:0-val. Pusztai a szünetben 8:1-re vezetett, de Michela Battiston nem adta fel, és 10:9-re feljött. 13:12-nél is egy találat volt köztük a különbség, de Pusztai egymás utáni két tussal abszolválta az asszót.

Szűcs a jó kezdés után visszaesett, 3:0 után sorozatban hat tust is kapott, de a szünetre már 8:7-es előnyre tett szert. Martina Criscio 10:9-re vezetett, ám aztán egy nagy sorozattal Szűcs behúzta az asszót. 

Szűcs Luca nagyot hajrázott (Fotó: Árvai Károly)

Szűcs Luca: Az elején meg kellett éreznem a vívást, nem is emlékszem, mennyire vezetett az ellenfél, talán volt 7:3 is oda. Örülök, hogy végül sikerült túljárnom az eszén. A hangulat varázslatos, amióta beléptem ide, hihetetlen élmény.

Nagyon feszült volt Márton Anna asszójának az eleje Lucía Martín-Portugués ellen, a magyar versenyzőt büntetőponttal is sújtották. Ezután azonban, 4:5-ös hátránynál Márton belendült, és 10:5-re elhúzott. Nehezen indult az asszó, de a vége sima lett.

Márton Anna is nyolcaddöntős (Fotó: Árvai Károly)

Márton Anna a nyolcaddöntőben Pusztai Lizával vív.

Márton Anna: Másodszor is jól éreztem magam a páston, nem izgultam. Régóta vívok ezzel a spanyol lánnyal, tudtam, mit kell ellene csinálni. Megvolt a tervem, csak az volt a kérdés, hogy elég fegyelmezett vagyok-e ahhoz, hogy tartsam is magam hozzá. Nem szabad ellene kiengedni, mert olyankor általában megérzi a vérszagot. Szerencsére még a piros lap sem ingatott meg, pedig hajlamos vagyok ilyenekbe beleragadni. A lábam szerencsére jól van, jól bírja a terhelést. Sokat dolgoztunk azon, hogy fizikailag százszázalékos legyek és ezen ne múljon semmi. Jön a Liza elleni asszó, aminek nem örülök, hiszen magyar ellen vívok, de úgy vagyok vele, legalább egyikünk nyolcban lesz és ez szép eredmény. Azt kívánom, nyerjen, aki jobb és utána szerezze is meg az aranyérmet!


Dósa Dánielre a 17 éves egyiptomi, Abdelrahman Husszein Tolba várt a 32 között. 1:2-es hátránynál 28 éves tőrözőnk 5:2-re fordított. 9:5-re is vezetett, aztán visszajött az ellenfele, 13:13-nál pedig már ugyanúgy álltak. Ekkor azonban Dósa ismét magához ragadta az előnyt, és a három perc lejárta miatt jöhetett a szünet. Ez az egyiptominak jött jobban, és fordított.

„Tényleg úgy éreztem, hogy kezemben van az asszó, 13:10-ig jól ment minden. Utána is tisztában voltam vele, mit kell csinálnom, és úgy éreztem, meg is csináltam az akciókat, amit kigondoltam és megbeszéltünk az edzőmmel előre. Azt is tudtam, hogy az ellenfelem mire készül, semmi meglepőt nem húzott, az történt, amire számítottam. 14:13-as vezetésem után szerintem mindkétszer jó volt a szándékom, csak előbb egy jött egy rossz parád a részemről. Az utolsó tusnál az edzőm is mondta, hogy ne keressem a pengét, csak engedjem el, elindultam, letoltam aztán a végén mégis kerestem a pengét, nem kellett volna… Ez tipikusan egy stresszhelyzetben felbukkanó mozdulat volt, azért csinálja az ember, hogy biztosítsa magának a távolságot, de semmi szükség nem volt rá. Tudtam, hogy kemény asszó lesz, nem volt kérdéses, hogy kellemetlen első ellenfelet kaptam. Az egyiptomi srác nem korrekt módon vív, sokat „girnyózik”, összevissza állnak a végtagjai. De mindezt tudtam, nagyon csalódott vagyok, gyakorlatilag egy mozdulat választott el attól, hogy továbbjussak.”


Márton Anna nagyon magabiztosan vívott, 4:4 után sorozatban hét tust is bevitt, és 15:7-re nyert. A negyeddöntőben az ukránok hatszoros világbajnokával (egyéniben négyszeres), Olha Harlannal vív, míg Pusztai Liza számára véget ért az egyéni küzdelem.

Márton Anna: Aranyszabály nálunk, ha magyar vív magyarral, akkor a győztesnek meg kell nyernie a versenyt is, innentől kezdve ez a cél. A viccet félretéve: jól érzem magam, ezt szeretném a következő fordulóban is megtartani. Persze tudom, a negyeddöntőben a legnehezebb élvezni a vívást és koncentrálni, de az eddigiek alapján nagyon bizakodó vagyok. Az edzőink felkészítettek minket, újdonságot nem tudtak mondani, éjjel-nappal együtt vívunk Lizával. Jön az ukrán Olha Harlan elleni negyeddöntő, erős ellenfél, de egy olimpián mindenkit le kell győzni. Ha ez az asszó meglesz, onnantól minden ajándék.

Szűcs Luca nem kezdett jól (0:3), de 1:4-nél elkapta a fonalat, és 9:4-re fordított, 15:10-re nyert. Ő a folytatásban a franciák világelsőjével, Sara Balzerrel küzd meg – a 29 éves balkezes vívó csapatban két világbajnoki és egy olimpiai ezüstöt szerzett, de a tavalyi Európai Játékokon csapatban diadalmaskodott.

Szűcs Luca: Izgatottan várom a negyeddöntőt, de nincs teher rajtam. Kiváltságos helyzet, hogy vívhatok az olimpián és az egyéni versenyben indulhatok. Amit tudok, azt megpróbálom megmutatni mindenkinek. Nagy dolog, hogy két magyar ott van a nyolc között. Nem szerencsés, hogy Panka és Liza összekerült, de mindenkire büszke vagyok, természetesen Battai Sugárra is, aki egyéniben nem vív, de a csapatversenyek előtt még izgatottabbá tesz ez a teljesítmény.

Ha mindkét magyar továbbjut a négy közé, akkor egészen biztosan lesz döntősünk (érmesünk), hiszen az elődöntőben egymással vívnának.

PÁRIZS 2024
VÍVÁS
09.00–16.20: női kard egyéni (Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca), férfi tőr egyéni (Dósa Dániel) – 1. forduló, 2. forduló, nyolcaddöntő, negyeddöntő
Női kard egyéni
1. forduló
Márton Anna–Katherine F. Paredes Torres (venezuelai) 15:10
2. forduló
Pusztai Liza–Michela Battiston (olasz) 15:12
Szűcs Luca–Martina Criscio (olasz) 15:10
Márton Anna–Lucía Martín-Portugués (spanyol) 15:8
NYOLCADDÖNTŐ
Márton Anna–Pusztai Liza 15:7
Szűcs Luca–Joana Ilieva (bolgár) 15:10
NEGYEDDÖNTŐ
15.55: Szűcs Luca–Sara Balzer (francia)
15.55: Márton Anna–Olha Harlan (ukrán)

Férfi tőr egyéni, 1. forduló, 2. forduló, nyolcaddöntő, negyeddöntő
2. forduló
Abdelrahman Husszein Tolba (egyiptomi)–Dósa Dániel 15:14
19.00–22.10: női kard egyéni, férfi tőr egyéni – elődöntő, bronzmeccs, DÖNTŐ (Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca, Dósa Dániel ?)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik