Négy tus különbség – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.07.31. 23:36

FÉRFI KARDVÁLOGATOTTUNK második lett a párizsi olimpián. A tokiói harmadik helyhez képest egyet lépett előre, a vágyott aranyhoz szükséges lépés közben Dél-Korea képletesen szólva rálépett a lábunkra, 45:41-re nyert.

Szilágyi Áron 2021-ben Tokióban kard egyéniben sorozatban harmadik olimpiai bajnoki címét szerezte meg, nem sokkal később a céljait úgy fogalmazta meg, Párizsban a csapatarany a legfontosabb.

A japán fővárosban a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású együttesünk bronz­érmes lett, a kvartett ebben az összetételben vágott neki a hároméves felkészülésnek. Ám Decsi el sem utazott az olimpiára, Párizsban az Irán ellen 45:43-ra megnyert elődöntőben a szakvezetőség Gémesi helyére a balkezes, 22 éves Rabb Krisztiánt cserélte be. A Tokiótól Párizsig terjedő ciklusban 2023-ban Milánóban – éppen Dél-Koreával szemben – világbajnok lett a Decsi, Gémesi, Szatmári, Szilágyi összetételű együttes. Kétezerhuszonnégyben Európa-bajnok, ám a sérült Szatmári helyére Rabb került be, aki a Románia ellen megnyert döntőben plusz 13-at vívott! Szenzációs teljesítménye láttán Boczkó Gábor szövetségi kapitány Decsi Tamás helyett beválogatta a kardcsapatba. Irán ellen az olimpiai elődöntőben plusz 7-es indexszel zárt… Szereplését egyszerűen kommentálta: „Úgy álltam fel, hogy csak vívnom kell – vívtam!” Azt szerényen elhallgatta, nemcsak szurkolni ment ki a különös hangulatú, ám nem vívóversenyek megrendezésére épített Grand Palais-ba, hanem hogy beleszagoljon az olimpia utánozhatatlan hangulatába.

Ám ez sem volt elég.

Noha a kard fegyvernemben hagyományaink elvitathatatlanok, csapatban 1988-ban Szöulban nyertünk legutóbb aranyérmet, a döntős részvételhez is 1996-ig, Atlantáig kell visszaugrani az időben. Nem tegnap történt…

Tegnap pedig az történt, hogy nem Szilágyi Áron csapataranyálma vált valóra, hanem a dél-koreaiaké.

Vigaszként gyakran elhangzik: az ezüst is szépen csillog. A két válogatott között négy tus döntött az ellenfél javára. Nem sok. Nem is kevés.

Ám valljuk be: papírforma-eredmény született.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik