Magyar olimpiai rajt a címvédő és házigazda ellen női kézilabdában

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.25. 09:42
A magyar női kézilabda-válogatott tagjai azért utaztak Párizsba, hogy beteljesítsék a vágyaikat (FOTÓ: MOB/MOLNÁR ÁDÁM)
Rögtön a nyitányon a legnehezebb rivális, Franciaország vár a mieinkre a párizsi csoportkörben az olimpia női kézilabdatornáján (kezdés: 19.00, élőben az NSO-n).


MÁR A PÉNTEKI HIVATALOS RAJT előtt is lesz miért izgulnunk a párizsi olimpián, a női kézilabdázók ugyanis csütörtökön kezdik el a csoportkörös küzdelmeket.

A 12 csapatos mezőnynek szerencsére a legutóbb Tokióban hetedik helyen végző magyar válogatott is a tagja, a Golovin Vlagyimir által irányított együttes ráadásul rögtön a legnehezebb a riválissal, a házigazda, olimpiai és világbajnoki címvédő Franciaországgal kezd. A mieink már hétfőn elfoglalták szállásukat az ötkarikás faluban, zökkenőmentes volt a berendezkedés.

„Érkezéskor késett a gépünk, emiatt nem tudtunk a meccs helyszínén edzeni, de összességében minden rendben – mondta lapunknak Golovin Vlagyimir egy nappal a nyitány előtt. – Azt az információt kaptuk, hogy jó a klíma, hideg van a csarnokban, szóval erre is fel kell készülnünk. Beszéltünk a franciákkal is, akikkel jó viszonyt ápolunk, ők is azt mondták, hogy ezzel a körülménnyel is számoljunk. Jó állapotban vannak a lányok, már több foglalkozásunk is volt. Érkezéskor általában nyűgösek szoktak lenni a hosszú utazás után, de ennek most nem volt nyoma. A munkacsarnok is kiváló, jót edzettünk, a konditerem pedig a szállással szemben van, csak néhány métert kell átsétálni, szóval megfelelők a körülmények, jó helyen vagyunk.”
Golovin nehéz mérkőzésre számít csütörtök este.

Golovin Vlagyimir szerint óriási küzdőszellem kell a mieinktől az olimpián (FOTÓ: KOVÁCS PÉTER)
BÖDE-BÍRÓ Blanka, a magyar válogatott csapatkapitánya: – Hosszú és fárasztó felkészülési időszak van mögöttünk, de már itt vagyunk. Nagyon várjuk a rajtot, ezt látom mindenkin. Fontos lesz, hogy az olimpián is azt erősítsük, ami eddig is jellemzett minket, hogy csapatként tudunk eredményesek lenni. Nem lehet senkit sem félvállról venni, minden meccs kőkemény lesz.
Olivier KRUMBHOLZ, a francia válogatott, szövetségi kapitánya: – Egy ideje már beszélünk erről magunk között, a tavalyi világbajnoki cím után is téma volt, hogy a párizsi olimpiára is az aranyéremért megyünk. Hónapok óta ezért dolgozunk, ami persze nem könnyű, hiszen a kerettagoknak közben a klubjukban is helyt kell állniuk. A felkészülés végén érződött némi fáradtság a csapaton, de fizikailag mindenki rendben van. Mi nyertük meg a legutóbbi világversenyt, mindenki minket akar legyőzni, mégis nekünk kell a „vadásznak” maradnunk. Nem teljesíthetetlen a címvédés, de ehhez kellően alázatosnak kell lennünk.
VÉLEMÉNYEK

„Nem lesz egyszerű, hiszen a franciák ellenünk mutatkoznak be hazai pályán – tekintett előre a kapitány. – Megnéztük őket a felkészülés során, kétszer játszottak Norvégiával és egyszer Algériával, elemeztük a meccsek felvételeit, ezekből készültünk. Bízom benne, méltó ellenfelük leszünk. Nem szabad területet engedni a riválisnak, meg kell törni a játékát, kemény védekezés és hatékony kapusteljesítmény szükséges. A felkészülés során is azt láttuk, hogy jó irányba haladunk. A legutóbbi tétmérkőzéseinken, mint az áprilisi olimpiai selejtezőben Svédország és Japán ellen is előreléptünk játékban. Nemcsak a szakmai stábbal, hanem a lányokkal is azt beszéltünk, hogy hasonló teljesítmény kell az olimpián. Csapatként vagyunk jók, ehhez kell az óriási küzdőszellem is, nemcsak a franciák, hanem bárki ellen. Mindent megteszünk, hogy elérjük a céljainkat, beteljesítsük a vágyainkat, élvezzük a játékot és minél nagyobb sikert szerezzünk Magyarországnak és magunknak.”

„Meglepetés lenne, ha nem a norvég és a francia csapat között dőlne el az aranyérem sorsa, kiemelkednek a mezőnyből. Közvetlen utánuk jön a svéd, a dán és a holland válogatott, ebben az erősorrendben. Az dönthet egy-egy meccsen, ki, mennyire tudja kezelni, ha nem megy neki jól a játék vagy milyen mély a hullámvölgy, amelybe kerül. A magyar csapatnál is ez dönt. A képességeket nézve a mezőny második feléhez tartozunk, mégis, ha jó periódusba kerülünk, a franciák és a norvégok ellen is képesek vagyunk időszakosan a jó játékra. Mégsem ez lesz a lényeg, inkább a stabilitás és az, hogy a kritikus periódusokat hogyan vészeljük át és kezeljük. Ha megfelelően reagálunk, reális a csoportból való továbbjutásunk, remélem, a szebbik arcunkat mutatjuk Párizsban.”
NS-szakértő: DANYI Gábor, korábbi női szövetségi kapitány

Ami a többi résztvevőt illeti, a dánok nagyon rossz hírt kaptak a rajt előtt. Az irányító Simone Petersen az utolsó előtti edzésen megsérült, a később elvégzett orvosi vizsgálatok pedig megerősítették, hogy eltört a lába, kihagyja az ötkarikás játékokat. Helyére a tartalék Helena Elvert hívta be a keretbe Jesper Jensen szövetségi kapitány. A norvégok világklasszisa, Henny Reistad is sérüléssel bajlódik, míg a svédek az olimpiai faluban rendelkezésre álló ágyak matracaival nincsenek megelégedve, olyannyira, hogy saját költségükön le is cserélik egy általuk jobbnak gondolt hazai termékre.

Három évvel ezelőtt Tokióban is egy csoportba került a két válogatott, sőt, a japán fővárosban is a franciákkal kezdtünk, akik a félidei háromgólos előny után 30–29-re nyertek. A győri klasszis Estelle Nze Minko (aki csapatkapitányként vezetheti ki társait hazai pályán) mellett az ősztől szintén az ETO-t erősítő Hatadou Sakót, illetve a korábbi győri, nyáron az FTC-hez igazoló Laura Glausert és Orlane Kanort is bevető házigazda 2016-ban ezüst-, 2021-ben aranyérmes volt az olimpián, tavaly év végén megnyerte a világbajnokságot és minden esélye megvan arra, hogy Párizsban is felérjen a csúcsra.

Olimpia: 1. (2020), 2. (2016), 4. (2004), 5. (2008, 2012), 6. (2000) – 6 részvétel
Vb: 1. (2003, 2017, 2023), 2. (1999, 2009, 2011, 2021), 5. (2001, 2007) – 16 részvétel
Eb: 1. (2018), 2. (2020), 3. (2002, 2006, 2016), 4. (2022), 5.-(2000, 2010, 2014) – 12 részvétel
Magyar mérleg ellene: 53 mérkőzés, 30 győzelem 2 döntetlen 21 vereség 1271–1138-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2021. november 28., felkészülési mérkőzés, Párizs. Franciaország–Magyarország 29–28 (14–18). Legjobb magyar dobók: Klujber 6, Háfra N. 4

 
Jó esélyük van az újabb aranyra

 

 A Magyar Kézilabda-szövetség beszámolója szerint a Párizsban bemutató jelleggel programra tűzött strandkézilabdában is kulcsszerephez jutnak honfitársaink, hiszen a július 27. és 29. közötti tornára 18 ország 48 játékosa kapott meghívást, köztük Csiki Renáta és Tóth Emese, illetve Hajdú Péter, Kun Attila és Nahaj László, valamint a csapatokat irányító hat edző egyike Neukum Tamás, a hazai strandkézilabda szakágvezetője lesz. Bíró Ádám (balra) és Kiss Olivér személyében a játékvezetők között is szerepelnek magyarok – legutóbb 24 éve, 2000-ben vehettek részt olimpián magyar bírók Klucsó Jenő és Lekrinszki Tivadar révén.

 
Népes lesz a magyar küldöttség


A NŐI KÉZILABDATORNA PROGRAMJA

JÚLIUS 25., CSÜTÖRTÖK 

A-csoport
09.00: Szlovénia–Dánia
16.00: Németország–Dél-Korea
21.00: Norvégia–Svédország
B-csoport
11.00: Hollandia–Angola
14.00: Spanyolország–Brazília
19.00: Magyarország–Franciaország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

JÚLIUS 28., VASÁRNAP
A-csoport
11.00: Dél-Korea–Szlovénia
14.00: Svédország–Németország
16.00: Dánia–Norvégia
B-csoport
09.00: Brazília–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.00: Angola–Spanyolország
21.00: Franciaország–Hollandia

JÚLIUS 30., KEDD
A-csoport
09.00: Németország–Szlovénia
11.00: Norvégia–Dél-Korea
21.00: Svédország–Dánia
B-csoport
14.00: Hollandia–Spanyolország
16.00: Magyarország–Angola (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.00: Franciaország–Brazília

AUGUSZTUS 1., CSÜTÖRTÖK
A-csoport
11.00: Dél-Korea–Svédország
19.00: Németország–Dánia
21.00: Szlovénia–Norvégia
B-csoport
09.00: Hollandia–Brazília
14.00: Spanyolország–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Angola–Franciaország 

AUGUSZTUS 3., SZOMBAT
A-csoport
16.00: Szlovénia–Svédország
19.00: Norvégia–Németország
21.00: Dánia–Dél-Korea
B-csoport
09.00: Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
11.00: Spanyolország–Franciaország
14.00: Brazília–Angola

AUGUSZTUS 6., KEDD
09.30: negyeddöntő
13.30: negyeddöntő
17.30: negyeddöntő
21.30: negyeddöntő 

AUGUSZTUS 8., CSÜTÖRTÖK
16.30: elődöntő
21.30: elődöntő

AUGUSZTUS 10., SZOMBAT
10.00: bronzmeccs
15.00: DÖNTŐ

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) – Szemerey Zsófi (Metz Handball – Franciaország) tartalék
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Vámos Petra (Metz Handball – Franciaország), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Bordás Réka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler) – Pásztor Noémi (Neptunes de Nantes – Franciaország) tartalék
Balátlövők: Kuczora Csenge (Thüringer HC – Németország) – Kácsor Gréta (CS Gloria 2018 Bistrita Nasaud – Románia) tartalék
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Moyra-Budaörs)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik

Párizs 2024: jobban van az üzbég bokszedző, akinek ünneplés közben állt le a szíve

Olimpiai bajnok tanítványa szerint már jobban van Tulkin Kilicsev, az üzbég ökölvívók szövetségi kapitánya, akinek ünneplés közben állt le a szíve a párizsi ötkarikás játékokon, és újra kellett éleszteni.

 

„Köszönöm szépen azt a rengeteg segítséget az orvosoknak, amit az edzőm Franciaországban kapott. Már jobban érzi magát” – mondta Bahodir Jalolov kétszeres olimpiai bajnok üzbég ökölvívó az olimpia hivatalos oldalán, majd külön kiemelte a brit orvosi csapatot is, amely a leggyorsabban reagált ebben a váratlan szituációban, amivel valószínűleg megmentette Kilicsev életét.

Kilicsev múlt csütörtökön a férfiak 51 kilós döntője után a bemelegítőteremben ünnepelte Haszanboj Duszmatov győzelmét, amikor hirtelen összeesett, és megállt a szíve. A britek orvosi stábja egyből megkezdte a szívmasszázst, majd defibrillátor segítségével újraélesztette a szövetségi kapitányt.

Az üzbég szövetség hétfőn közösségi oldalán közölte: Kilicsev állapota stabil, egyúttal bizakodását fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhet a szorító mellé.

Az üzbég bokszolók öt aranyéremmel térhettek haza a vasárnap zárult párizsi olimpiáról, mivel a férfiak 51, 57, 71, 92 és a +92 kilogrammos súlycsoportjában is az ő öklözőjük nyert.

 

Köszönjük többhetes figyelmüket!

Az Európa-bajnokságot követően a párizsi olimpia alatt is folyamatosan jelentkeztünk élő hírfolyamunkkal, ahol próbáltuk rendszeresen színes tartalmakkal szórakoztatni olvasóinkat, de a gyors eredményközlések, frappáns nyilatkozatok, csodálatos fotók sem maradtak el. Hírfolyamunk az ötkarikás játékok lezárultával véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak!

A PÁRIZSI OLIMPIA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA NÉZHETI VISSZA!

 

Ezeket a képeket nehéz szavakkal leírni

 

Üdvrivalgás fogadta a hazatérő olimpikonokat

Több mint ezren ünnepelték a Puskás Aréna előtt az Aranygéppel hazatérő olimpikonjainkat, a magyar sportolók hat aranyat, hét ezüstöt és hat bronzot szereztek a párizsi olimpián.

Három hete indult az utazás. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren reggelente a megszokottnál is nagyobb volt a sürgés-forgás, a magyar olimpiai csapatot szállító gép folyamatosan ingázott Budapest és Párizs között. Miközben a többi utas a reggeli kávéját kortyolgatva törölgette a szemét, az élénkpiros szerelésben érkező sportolóink kicsattantak az energiától, izgatottan várták a felszállást. És nemcsak az ötkarikás újoncok, hanem a rutinos klasszisok is, elvégre az olimpia éppen attól különleges, hogy sohasem tudod, mire számíthatsz.

Mi sem tudtuk, de reménykedtünk a sikeres szereplésben, mert az elvégzett munka és a hároméves „csonka” ciklus eredményei alapján minden okunk megvolt rá.

Aztán fellobbant a láng, több mint két héten keresztül szoríthattunk a magyar sportolókért. Ahogy teltek a napok, az olimpiai járat kihasználtsága is változott, már nem Párizsba, hanem a francia fővárosból Budapestre kellett szállítania a küldöttség tagjait. A vasárnap esti záróünnepség után hétfő délután felszállt az Aranygép is, rajta csupa vidám utassal – és jelentős mennyiségű nemesfémmel. A biztonsági ellenőrzésnél természetesen az érmeket is át kellett világítani, olimpiai bajnok tekvandósunk, Márton Viviana gondosan külön dobozba helyezte az aranyát.

„Kellemes délutánt kívánunk a pilótafülkéből! Kérem, engedjétek meg, hogy a járat személyzete és minden magyar nevében tolmácsoljam gratulációnkat és köszönetünket a hihetetlen eredményeitekért, amelyeket magyar színekben elértetek az olimpián. Hatalmas megtiszteltetés a sok érem súlyától nehezített repülőt hazavezetni” – mondta a kapitány a felszállás előtt, s rögtönzött beszédét tapsvihar fogadta a fedélzeten, ahogy azt megtudtuk a Team Hungary oldalán megosztott videófelvételből.

Olimpikonjaink még a levegőben voltak, amikor a Puskás Szoborparkban már gyülekeztek a szurkolók, sőt, amikor megpillantották a gépet, integettek is a sportolóknak. A hangulatfelelősök, Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos kvízzel tesztelték az érdeklődők tudását, nem tudtak olyan nehezet kérdezni, amire ne tudták volna a választ a sportrajongók. Az úszástól a víváson át a kajak-kenuig terítékre kerültek a sikersportágak, a párizsi hősök mellett a múlt nagyjait is megidézték, a zenét pedig a férfi vízilabda-válogatott kedvenc lemezlovasa, DJ Szecsei szolgáltatta.

 

Időközben befutott a férfi kardcsapat legfiatalabb tagja, Rabb Krisztián, olimpiai ezüstérmével a nyakában boldogan osztogatta az aláírásokat a kordon túloldalán várakozóknak. Sokan a fák árnyékába húzódva igyekeztek elviselni a rekkenő hőséget, de amint bemondták, hogy a sportolói buszok már a Népligetben járnak, összegyűltek a színpad előtt a szurkolók.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár mellett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt és a szervezet főtitkára, Fábián László vezette fel a színpadra a delegációt, amelyet hatalmas üdvrivalgással köszöntött a közönség. A Freed from Desire szólt, a párizsi hősök virágcsokorral a kezükben integettek, a tömegben a magyar zászlók mellett ballagási lufikat is kiszúrtunk.

„A nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam – kezdte bibliai idézettel beszédét Gyulay Zsolt, aki köszönetet mondott a sportolóknak, edzőiknek és a sportvezetőknek. – Olyan eredményt értünk el, amelyre méltán lehetünk büszkék, olimpikonjaink a határon innen és túl tizenötmillió magyarnak szereztek örömet. Döcögősen indult, de fantasztikusan ért véget az olimpia, többek között a Grand Palais-ban, az uszodában, a kajak-kenu pályán és a Versailles-i kastélyban is felejthetetlen pillanatokat éltünk át. Az elmúlt százhuszonnyolc évben mindig hoztunk aranyat a nyári olimpiáról, amikor részt vettünk rajta. Az éremtáblázaton és a ponttáblázaton elfoglalt helyezésünk mutatja, mennyire sikeres a magyar sport.”

A közönség segítségével külön szólították az érmeseket: a vezetéknevüket a műsorvezetők, a keresztnevüket a szurkolók mondták – vagyis inkább kiabálták. Olimpiai ezüstérmes kalapácsvetőnk, Halász Bence köszöntésénél dobszólót is hallottunk, és az utolsó párizsi aranyérmünket szerző Gulyás Michelle-t is népes szurkolótábor éltette, alighanem ő volt a legfáradtabb a színpadon.
Végezetül az edzőket, orvosokat, gyúrókat, táplálkozási tanácsadókat és pszichológusokat, vagyis azokat a szakembereket ünnepelték, akik a háttérben segítették a sportolók párizsi felkészülését. Noha nem voltak reflektorfényben az elmúlt két és fél hétben, ők is ugyanolyan tapsot kaptak, mint a versenyzők, akik az ünnepélyes köszöntés után a szurkolókkal is találkoztak, beszélgettek.

A számok sohasem hazudnak. Hat arany, hét ezüst, hat bronz, vagyis 19 érem, 14. hely az éremtáblázaton. És ami mögötte van: emberfeletti teljesítmények, örömkönnyek, különleges történetek, emlékezetes pillanatok. Párizs tényleg megért egy misét.

 

Az olimpikonokkal együtt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is hazatért Párizsból, az ünnepélyes köszöntés után lapunknak összegezte a játékokat.

„Felemelő volt megélni az olimpiát – hangsúlyozta Schmidt Ádám. – Köszönettel tartozom minden sportolónak, az őket felkészítő szakembereknek, kluboknak, szövetségeknek, a sportot a nehéz időszakokban is támogató családoknak. Nagy büszkeség és kiváltság volt magyarnak lenni Párizsban, mikor meglátták a Hungary-feliratot a pólónkon, tisztelettel és szeretettel közelítettek felénk. Ebből adódóan büszkék lehetünk arra, hogy van egy olyan szegmens, amelyben Európában a hatodik, a világon a tizennegyedik legsikeresebbek vagyunk. Sokatmondó, hogy a tizenkilenc érem mellett huszonkét pontszerző helyet szereztünk, egy érmet leszámítva megismételték a sportolók a tokiói teljesítményt, ami elismerésre ad okot.”

 
Schmidt Ádám: Büszkeség és kiváltság volt magyarnak lenni Párizsban

 

 

Az olimpia kabalafigurája is búcsúzik

Sportrádió: Öt éve fogadtuk be a Márton ikreket – Márton Zsolt Krisztián

Hétfőn a Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége volt Márton Zsolt Krisztián, a tekvandószövetség elnöke. A sportág első embere többek között arról beszélt, a Márton ikrek hogyan kerültek 2019-ben képbe Magyarországon, s nem ment el szó nélkül a sportág többi hazai tehetsége mellett sem.

 

„A kinti klubjuk edzője megkereste a magyar szövetséget, megkérdezték, indulhatnának-e a lányok magyar színekben. Akkor még nem látszott, hogy belőlük később olimpiai bajnok lehet, de az igen, hogy nagyon tehetségesek. Öt éve befogadtuk őket, azóta folyamatosan észrevehető volt rajtuk a fejlődés. Jó kapcsolat alakult ki a madridi klub és a magyar szövetség között” – mondta Márton Zsolt Krisztián a Márton ikrekről.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, mert sok fiatal, feltörekvő versenyzőnk van. Sokan vannak Vivianáék mögött, akik szeretnének kijutni. Érdemes megjegyezni, hogy ez hosszú évek folyamata, munkája volt” – tette hozzá a szövetség elnöke.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA hallgathatja meg!

 

Márton Viviana örömét a Moulin Rouge-ra vetítették

Párizsban az olimpiát számtalan egyéb „kísérőprogram”, rendezvény övezte, ezek közül az egyik a Parisienne Projections volt. A Getty Images fotóügynökség projektje, amelynek keretében minden versenynap legnagyobb hőstetteit és drámáit mutatták be képeiken városszerte, s múlt pénteki győzelmével Márton Viviana is bekerült a válogatásba.

 

Az alábbi fotót Hector Vivas készítette: a 18 éves Márton Viviana örömében nagyot üvölt az olimpiai döntő megnyerése után, s az erről készült fotót a világhírű mulató, a Moulin Rouge oldalfalára vetítették ki a döntő után.

Márton Viviana az ikonikus mulató falán (Fotó: Getty Images)

 

 

Igaza van Haliburtonnek?

Aranyérem Párizsban, ünneplés a Sziget Fesztiválon

Jazmin Felix-Hotham, az új-zélandi rögbicsapat tagjaként olimpiai bajnok lett Párizsban. Pihenésnek a budapesti Sziget Fesztivált választotta helyszínnek.

 

 

Párizs 2024: visszavonul a britek olimpiai bajnok műugrója

Bejelentette visszavonulását a britek ötszörös ötkarikás érmese, Thomas Daley, aki a párizsi olimpián ezüstérmet nyert szinkrontoronyugrásban.

 

A 30 éves sportoló Tokióban aranyérmes volt ebben a versenyszámban, valamint egyéniben a dobogó harmadik fokára is felállhatott. Korábban Londonban és Rióban is egy-egy bronzérmet nyert, így a párizsi játékokkal lett teljes az éremkollekciója.    

„Nagyon szürreálisnak tűnik ez az egész” – mondta Daley, majd hozzátette, nagyon ideges volt Párizsban, mivel tudta, hogy ez lesz az utolsó olimpiája, éppen ezért hatalmas volt rajta a nyomás, hogy jól szerepeljen.

„A torony tetején végül nagyon megható volt, tudva, hogy ez az utolsó versenyem. De egy ponton meg kell hoznom ezt a döntést, és most úgy tűnik, ez a megfelelő pillanat” – zárta gondolatait a British Vogue-nak Daley, aki négy világbajnoki és öt Európa-bajnoki címet nyert pályafutása során, előbbiből 2017-ben, utóbbiból 2021-ben egyet-egyet Budapesten.