Losonczi Dávid a sorsolásról: Annyira nem fog érdekelni…

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.07.29. 15:30
Losonczi Dávid felkészült az olimpiára (Fotó: Koncz Márton)
Hétfő délelőtt a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) tartott sajtónyilvános edzést a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ).

Egy hét maradt az olimpia birkózóprogramjának kezdetéig, hétfőn az ötből négy olimpiai kvótás, a sportág vezetői és szakvezetői nyílt edzésen fogadták a sajtó képviselőit Csepelen, a KIMBA-n.

Egyedül a világbajnok 65 kilogrammos szabadfogású klasszis, Muszukajev Iszmail hiányzott az impozáns csarnokból, ő szülőföldjén, Oroszországban végzi az utolsó simításokat, ám azt Bácsi Pétertől, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójától megtudtuk, remek formában van a sportoló, aki megítélése szerint kiemelkedik az amúgy az egyik legkeményebb, legkiélezettebbnek számító kategóriából.

A többiek, az ugyancsak világbajnok Losonczi Dávid (kf, 87 kg), a vb- és Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán (kf, 77 kg), az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dániel (szf, 125 kg), valamint a kétszeres Eb-harmadik Nagy Bernadett (76 kg) jelen volt a sajtónyilvános edzésen, s Németh Szilárd sportági elnök immár mindegyiküknek átadhatta az olimpiai mezét.

A kollégák nem kímélték a megjelenteket, sorakoztak az interjúkért, az érintettek szívesen beszéltek a felkészülésről, a céljaikról és az álmaikról.

„Követem a párizsi eseményeket, napról napra jobban várom, hogy én is ott lehessek. A verseny előtti napon tudom meg, egész pontosan miként néz ki az ágam, de annyira nem fog érdekelni… A célom az, hogy kibirkózzam magam, és úgy jöjjek le a szőnyegről, hogy megtettem mindent, ha ez megvalósul, akkor az az eredményen is meglátszódik” – mondta Losonczi Dávid.

Lévai Zoltán csakúgy, mint minden versenyre, ezúttal is az aranyéremért utazik: „Nyerni megyünk! Nem voltam még olimpián, világversenyt megjártam már párat. Nem nagyon volt még arra lehetőségem, hogy viadal előtt bármit csináljak, ez most sem lesz másképp, szóval remélem, semmi nem terelheti el a koncentrációmat. Ott leszek fejben!”

Ligeti Dániel 34 évesen a csapat legrutinosabb tagjaként léphet szőnyegre a Champ-de-Mars Arénában: „Izgatott vagyok, rég kapott el az olimpiai láz, nyolc évet vártam erre a pillanatra. Ha valaki Tokió környékén azt mondja, semmi baj, ott leszek Párizsban, nem hittem volna neki. Magamra egy forintot nem tettem volna, Bánkuti Zsolt személyének köszönhető, hogy folytattam.  Őszintén, menny és pokol között ingadozom minden nap, olykor azt érzem, milyen jó lenne már ott lenni, máskor meg azt, hogy úristen, még sehol nem tartok. Utóbbi persze nem igaz, ott tartok, ahol kell, szóval éremért szeretnék birkózni.”

Nagy Bernadett fekete lóként utazik Párizsba, másfél éves kényszerpihenőt követően, az első adandó alkalommal megszerezte a kvótát: „Nyugodtan érzem magam, nem vagyok stresszes, nem izgulok. Várom az eseményeket, pozitívan állok eléjük. Példát szeretnék mutatni azzal, hogy én vagyok a harmadik női magyar birkózó, aki olimpián szerepelhet, szeretném, ha a jövőben minél többen lennénk. Ha stresszmentesen birkózom, és kihozom magamból, ami bennem van, akkor szerintem érmet tudok nyerni.”

Sorakozó! Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány fújt a sípjába, majd megköszönte mindenkinek a felkészülés alatt nyújtott munkáját, egyben leszögezte, elégedett sportolóink formájával.

A bemelegítést és a nyújtó gyakorlatokat követően szituációs helyzetekben és küzdelemben is megmutatták magukat birkózóink, mi is meggyőződhettünk arról, hogy Módos Péter nem a levegőbe beszélt.

A párizsi olimpia birkózóprogramja augusztus 5-én, hétfőn kezdődik, s vasárnapig tart. A kötöttfogásúak augusztus 4-én, a többiek 7-én utaznak Franciaország fővárosába.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik