Ördögnek nevezi az olasz sportlap a Laziót tripla kiállítással sújtó bírót

CSILLAG PÉTER (Róma)CSILLAG PÉTER (Róma)
Vágólapra másolva!
2024.03.02. 12:31
Marco Di Bello játékvezető nem finomkodott a laposztogatással (Fotó: Getty Images)
A Lazio Milantól elszenvedett veresége után a három piros lapot kiosztó játékvezetőt támadják, Claudio Lotito elnök rendszerhibát észlel.

Az újságíróélet néha kínál meglepetéseket, az ember például váratlanul a római Stadio Olimpico díszpáholyában, a Lazio–Milan bajnoki mérkőzésen találhatja magát, Claudio Lotito Lazio-elnöktől körömpassznyi távolságra. Az olasz labdarúgás fordulatainak nagy túlélője, a gazdasági, politikai, sportvezetői pályán Ciro Immobileként lavírozó veterán lassan húsz éve vezeti a római klubot, és ebbe a két évtizedbe belefért siker, csillogás, elbukás, talpra állás: volt három Olasz Kupa-arany (2009, 2013, 2019), három Olasz Szuperkupa-cím (2009, 2017, 2019), calciopoli, pontlevonás vagy éppen Bajnokok Ligája-menetelés. Lotito az a fajta dörzsölt machinátor, aki körül mindig történik valami, ám aki körül végül mindig minden ugyanúgy marad. A pénteki mérkőzés előtt például azzal a véleményével robbant be az olasz sportmédiába, hogy a Serie A-ból Premier League-et kellene csinálni, átvéve az angol bajnokságszervezési modellt. A hangzatos ötletet egy szerdai magánrendezvényen hintette el: Lazio tartomány újságíró-szervezetének elnöke a 63. születésnapját ünnepelve őt is meghívta a vendégségbe, és a római futballdiplomácia doyenje – akinek állítólag érvényes újságíró-igazolványa is van – a beszámolók szerint olyan jól érezte magát, hogy spontán köszöntőt mondott a házigazda tiszteletére, amelyet az újságíró-kollégák felé fordulva ezzel a gondolattal zárt: „Az a különbség köztünk, hogy mi a klubnál a tényekre építünk, ti pedig a szavakra.”

A tény az, hogy péntek este a Lazio 1–0-ra kikapott a Milantól, itt azonban szükség van szavakra is ahhoz, hogy a valóság minden rétegét megismerjük. Kezdjük azzal, hogy a lelátón elegáns fekete kalapban, Keresztapa-stílusban megjelenő presidente legnagyobb meglepetésünkre szó nélkül, látszólag hűvös egykedvűséggel nézte végig az eseményeket. Miközben körülötte őrjöngött a közönség, ő kizökkenthetetlen közönnyel, egyetlen arcrezdülés nélkül figyelte, hogy Noah Okafor 88. percben szerzett góljával vezetést szerez a Milan, Marco Di Bello játékvezető kiállítja három játékosát, nem ad meg csapatának egy egyértelműnek látszó tizenegyest (az olasz szaksajtó utólag sem érti, miért erősítette meg a döntést a VAR), és sorozatos hibáival káoszba fullasztja a mérkőzést, amely az előzményekhez illő módon, a pálya közepén kialakult heves tömeglökdösődéssel ért véget. Az elnöki pókerarc furcsa benyomást keltett, Lotito úr a viselkedésével mintha azt sugallta volna, hogy olyan filmet figyel, amelynek ismeri a végét.

Indulatból nem volt hiány a stadionban

„Il Diavolo é Di Bello” – harsogta a Corriere dello Sport szombati címlapjának főcímében, amely a szavak hasonlóságával játszva a Milan beceneveként is használt diavolo (ördög) titulussal illette a játékvezetőt. A római sportlap belső címében egyértelműsíti mondandóját („Di Bello legyőzte a Lazót”), majd idézi a kiállítottakat, így a pályáról lefelé „Szégyen, szégyen!” kiáltásokat hallató és egy egészségeset a reklámtáblába rúgó Mattéo Guendouzit, illetve az 57. percben második sárga lappal, túlzott szigorral kiküldött Luca Pellegrinit, aki szerint ezen a napon „győzött az sportszerűtlenség”.

A találkozó kilencvenhat perce alatt hallgatag elnök a lefújás után nem fogta vissza magát, tőle szokatlan módon a klub hivatalos csatornáin is tiltakozott a történtek kapcsán, homályos fenyegetésekkel élve: „Hiányzik a megbízhatóság a rendszerből. Az ilyen tűrhetetlen helyzetek kezelésére külső intézményekhez kell fordulni. Tudjuk, hogy a futballban előfordulnak hibák, de van egy vonal, amelyet már nem lehet átlépni. Ami ma este történt, minden határon túlment. A csapat összetört, nekünk ez trauma, a Laziót megsértették. Nem beszélek a bírókról, nem ismerem Di Bellót, fogalmam sincs, kicsoda, honnan jött, csak azt láttam, amit a pályán művelt. Ha a rendszer nem képes garantálni a kiszámíthatóságot, a ligának és a bajnokságnak külső ellenőrzésre van szüksége. Itt ma megmagyarázhatatlan eset történt.”

Ami a mérkőzést valóban következetlenül vezető Di Bello teljesítményét illeti, azt a Corriere dello Sport a rendkívül gyenge, hármas osztályzattal értékelte, jelezve egyúttal, hogy információi szerint felettesei egy ideig pihentetik a futballbírót. A bajnoki táblázat kilencedik helyén álló, a Serie A-ban mostanság botladozó Lazio pedig nem éppen ideális hangulatban készül az idény eddigi legfontosabb mérkőzésére: a Rómában szerzett 1−0-s előnnyel utazik a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő keddi visszavágójára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik