Juve-Roma előtt - de miért utálják egymást 1981 óta a felek?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.05. 12:13
null
A rangadóra a két veterán világbajnok, Pirlo és Totti egyaránt felépült, mindketten várják a bevetést (Fotó: Action Images)
Olaszországban bajnoki rangadót rendeznek: a második helyen álló Roma az éllovas Juventushoz látogat. A két csapat viszonyát egy 1981-es meccs óta ellenségeskedés mérgezi – a Nemzeti Sport utána járt, miért. Angliában az FA-kupában ma a legjobb 32 közé jutásért játszik a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United, élvonalbeli riválissal azonban csak utóbbi találja szembe magát. A spanyoloknál megkezdi 2014-es szereplését a címvédő Barcelona, amely a Camp Nouban fogadja az Elchét.

 

„Kocsmai beszéd, szurkolói stílusban, csak nevetni tudok rajta” – válaszolta Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője Francesco Totti megjegyzésére, miután a Roma csapatkapitánya a torinóiaknak nyújtott „kis külső segítségre” utalt. A két csapat vasárnapi rangadója a táblázaton elfoglalt aktuális helyezések (1., 2.) miatt különösen kiélezettnek ígérkezik, a klubok közötti verbális háború azonban nem új keletű.

RODGERS–RODGERS
PÁRHARC AZ FA-KUPÁBAN
A Liverpool–Oldham különleges párharcnak ígérkezik az FA-kupa harmadik fordulójában. A Rodgers családnak legalábbis mindenképp, ugyanis először fordul elő, hogy a „vörösöket” irányító Brendan Rodgers fia, a középpályás Anton Rodgers ellen küldi pályára csapatát. A menedzser elmondása szerint családi nyaralásokon sok más sportágban megmérkőztek, de profi szinten ez még kimaradt az életükből.

„Mondtam neki, hogy nagyon várom már, persze azt is megemlítettem, hogy az Anfield Road igazi erőd – viccelődött az idősebb Rodgers. Majd arra is kitért, hogy tavaly nem volt volt ilyen felhőtlen a családi légkör, Antont három másik futballistával együtt szexuális zaklatással vádolták, de végül felmentették. – Szülőként rettenetesen nehéz volt, főképp ha tudod, a fiad ártatlan. Szürreális volt az egész és az is nehezítette a helyzetet, hogy közben Antonnak a futballra is kellett koncentrálnia, míg én a világ egyik legnagyobb klubját irányítom. Persze itt az életéről volt szó és az volt a legfontosabb, hogy tisztázzuk a vádak alól, az anyjával bármit megtettünk volna, hogy bizonyítsuk az ártatlanságát.”

Bár a liverpooliak a toronymagas esélyesek, nem árt megjegyezni, hogy tavaly éppen az Oldham ejtette ki a kupából a „vörösöket”.

A számos emlékezetes epizód közül kiemelkedik az 1981-es Turone-gól gerjesztette vita, amely 2013 tavaszán éles fordulatot vett. Harminchárom évvel ezelőtt, május 10-én a listavezető Juventus bajnoki döntővel felérő mérkőzést vívott a tőle egy ponttal elmaradó Romával (érdekesség, hogy a hazaiaknál játszott Cesare Prandelli mai olasz szövetségi kapitány, a fővárosiaknál pedig Carlo Ancelotti jelenlegi Real Madrid-edző). A kiegyenlített csata a 76. percben eldőlni látszott, 0–0-s állásnál a római Maurizio Turone gólt fejelt, Bergamo játékvezető megadta. Igen ám, csakhogy az egyik partjelző közben lest jelzett, a bíró pedig kollégája jelzését észlelve érvénytelenítette a gólt. Maradt a döntetlen, a Juventus a hátralévő két fordulóban kétszer nyert (a Roma egyszer győzött, egyszer döntetlent ért el), és végül a riválist két ponttal megelőzve megszerezte a bajnoki címet.

A Turone-gól körüli vita évtizedekre megmérgezte a két klub kapcsolatát, nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy helyesen döntött-e a bíró a gól érvénytelenítésével. Tavaly azonban váratlanul elmozdult holtpontjáról az ügy: Carlo Sassi televíziós újságíró, a lassított felvétel bevezetője – aki a forradalmi újítást 1967. október 23-án, egy Internazionale–Milan mérkőzés és Gianni Rivera vitatott gólja után vetette be – egy rádióműsorban elárulta, a RAI televízió római stúdiójában annak idején szándékosan manipulálták a Turone-gól jeleneteit, hogy az egyébként valóban leshelyzetről fejelt gól szabályosnak tűnjön, így alapot adjanak a Juventus elleni támadásra. A vallomást később Gianfranco De Laurentiis szerkesztő tompította, aki szerint a képek módosítására csak évekkel később került volna sor, egyfajta technikai kísérlet részeként, de végül a tervet nem is valósították meg.

Amíg nem derül fény az igazságra, marad a kocsmai beszéd. És valószínűleg utána is.

25 ÉV UTÁN A CAMP NOUBAN AZ ELCHE
A Barcelonának ma délután nyernie kell, ha meg akarja őrizni első helyét a spanyol bajnokságban. A feladatot könnyíti, hogy hazai pályán az újonc Elche ellen kell begyűjteni a három pontot, amely 25 esztendő elteltével látogat ismét a Camp Nouba. A katalánoknál a héten már edzett Lionel Messi, de ma még biztosan nem játszik, és kihagyja a fellépést Dani Alves, valamint Sergio Busquets is, utóbbi eltiltott. Xavi, Neymar és Víctor Valdés ugyanakkor újra kész a játékra. Az Elche elleni meccs tétje egyben az is, hogy a jövő szombati Atlético Madrid–Barcelona rangadót melyik csapat várhatja lépéselőnyből.

NEMZETKÖZI LABDARÚGÁS, VASÁRNAPI PROGRAM

ANGLIA, FA-KUPA
A LEGJOBB 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Nottingham Forest (II.)–West Ham United 13.00 (Tv: Sport 2)
Sunderland–Carlisle United (III.) 15.00
Derby County (II.)–Chelsea 15.15 (Tv: Sport 2)
Liverpool–Oldham (III.) 16.00
Port Vale (III.)–Plymouth Argyle (IV.) 16.00
Manchester United–Swansea 17.30 (Tv: Sport 2)

SERIE A
18. FORDULÓ

Chievo–Cagliari 15.00 (Tv: Sport Klub)
Fiorentina–Livorno 18.00 (Tv: Sport Klub)
Juventus–Roma 20.45 (Tv: Sport Klub, élőben az NSO-n)

PRIMERA DIVISIÓN
18. FORDULÓ

Sevilla–Getafe 12.00
Barcelona–Elche 16.00 (Tv: Sport 1, élőben az NSO-n)
Osasuna–Espanyol 18.00 (Tv: Sport 1)
Sociedad–Bilbao 20.00 (Tv: Sport 1)

FRANCIA KUPA
A LEGJOBB 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Olympique Marcq-en-Barœul (IX.)–Auxerre (II.) 12.00
Saint-Amand-les-Eaux (VI.)–Iris Club Croix (V.) 14.00
AS Marseille La Cayolle (VIII.)–FB Île-Rousse (V.) 14.00
FC Bourg-Péronnas (III.)–Guingamp 14.00
AC Amiens (IV.)–Lille 14.15
SC Bastia–Évian 14.15
Nantes–Nice 14.15
FC La Suze (VI.)–Lyon 14.15
US Raon (IV.)–Girondins Bordeaux 14.15
AF Rodez (IV.)–Montpellier 14.15
FC Quimperlé (VIII.)–AC Ajaccio 14.30
Cannes (IV.)–Saint-Etienne 17.00 (szombatról elhalasztva)
Vannes (III.)–Monaco 17.00
FC Sète (V.)–USJA Carquefou (III.) 18.00
Olympique Marseille–Stade Reims 20.45

A szintén vasárnapra kiírt Brest (II.)–Paris Saint-Germain mérkőzést a rossz időjárás miatt elhalasztják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik