Az olasz stadionokat bezárják a nézők előtt

T.CS. T.CS.T.CS. T.CS.
Vágólapra másolva!
2007.02.07. 22:10
Címkék
Példátlan erőszakellenes intézkedésekre kerül sor, annak a törvényrendeletnek az értelmében, amelyet ma este fogadott el az olasz Minisztertanács. A tekintélyes La Gazzetta dello Sport értesülései szerint az előírt követelményeknek nem megfelelő stadionokat a nézők előtt azonnal bezárják, a rakéták és bármiféle tűzszerek alkalmazását szigorúan tiltják, ahogy a csoportos jegyvásárlásnak is vége.
Hozzá kell szokni a milánói klubok drukkereinek ehhez a látványhoz
Hozzá kell szokni a milánói klubok drukkereinek ehhez a látványhoz
Hozzá kell szokni a milánói klubok drukkereinek ehhez a látványhoz
Hozzá kell szokni a milánói klubok drukkereinek ehhez a látványhoz

Ma este Vannino Chiti, a parlamenti ügyekért felelős miniszter jelentette be, hogy az olasz Minisztertanács elfogadta a pár napja kidolgozott erőszakellenes intézkedési csomagot.

Nem férhet ahhoz kétség, hogy a két nappal korábban, Giuliano Amato belügyminiszter által bejelentett intézkedés-javaslatokat azonnali hatállyal és minden vonatkozó klubra kötelező érvénnyel kívánják behajtani az olasz hatóságok. Ez azt jelenti, hogy ahogy már korábban jeleztük, a Milan és az Inter mérkőzéseinek helyet adó San Siro is bezár, milánói források szerint leghamarabb októberig. Csupán a római, torinói, sienai és palermói stadion felel meg az előírásoknak.

„Ahhoz, hogy a veszélyesnek ítélt olasz stadionokba újra élet költözhessen, a közönség számára fenn kell, hogy álljanak a megfelelő biztonsági feltételek, amelyeknek fokmérője, a Pisanu-dekrétumok lesznek” – nyilatkozta Giovanni Melandri sportügyekért felelős miniszter.

„Drákói szigorral kellett eljárnunk, az ominózus stadionokban zártkapus mérkőzéseket fognak rendezni”– tette hozzá Antonio Di Pietro, az infrastrukturális ügyekért felelős miniszter.

Az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke, Gianni Petrucci hozzáfűznivalója annyi volt: „Elkerülhetetlen volt a bajnokság megrendszabályozása, úgy gondolom a ligánál is tudni fogják, majd mit kell tenniük.”

Egyes nyilatkozatok szerint a törvényrendelet igazi próbáját az élet hozza majd meg, ki fog derülni, hogy mennyire vihetőek keresztül a gyakorlatban a kormánykörökből érkező előirányzatok.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) részéről még nem érkeztek reakciók az ügyben.

A BIZTONSÁG TIZENKÉT PONTJA

Rendkívül szigorú intézkedések szerepelnek abban a csomagban, amelyet a futballbotrányok miatt kíván bevezetni az olasz kormány. Ha a tervezett biztonsági rendelkezéseket a szurkolók az utolsó betűig betartják, kis túlzással nagyobb fegyelem lesz egy-egy futballmérkőzésen, mint a milánói Scala operaelőadásain. Íme, az olasz tizenkét pont:
  • Korszerű kamerás megfigyelőrendszer felszerelése a futballstadionokban
  • A meccsjegyek névre szóló árusítása
  • Automata beléptetőkapuk felszerelése
  • Rasszista feliratok és rigmusok szigorú tilalma
  • Tűzszerek használatának büntetése 4 Biztonsági emberek szolgálatba állítása a stadionokon belül és a környékükön
  • A vendékszurkolóknak szóló jegyek tömbökben való árusításának tilalma
  • A „Daspo” néven elhíresült intézmény kiszélesítése: a sportrendezvényektől eltiltott személyeknek a találkozók ideje alatt jelentkezniük kell a helyi városházán igazoltatás céljából
  • A sporttal kapcsolatos kommunikáció ellenőrzése
  • A labdarúgó-mérkőzéseken elkövetett bűncselekmények miatt az eddigi 36 óra helyett 48 órán belül felelősségre vonható a vétkes
  • Ezután már az öt-hét ezres nézőszám az alsó határa a fokozott erőszakvédelmi óvintézkedések megszervezésének
  • Az egyesületek és a szurkolók között bármiféle gazdasági kapcsolat szigorúan tilos


Szavazás

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik