Del Piero stílusos rekordja

Vágólapra másolva!
2006.01.11. 12:51
Címkék
Alessandro Del Piero, az olasz Juventus válogatott csatára - nem klasszikus - mesterhármassal írta be magát a torinói klub históriáskönyvébe: a 31 éves támadó a kedd este lejátszott Olasz Kupa-nyolcaddöntőben háromszor volt eredményes a Fiorentina ellen, és ezzel a Juve valaha volt legeredményesebb játékosa lett 185 góllal. Az előző rekordot Giampiero Boniperti tartotta, aki 182 gólig jutott illusztris pályafutása során 1947 és 1961 között.
Alessandro Del Piero a tavalyi bajnoki címet ünnepli
Alessandro Del Piero a tavalyi bajnoki címet ünnepli
Alessandro Del Piero a tavalyi bajnoki címet ünnepli
Alessandro Del Piero a tavalyi bajnoki címet ünnepli

A történet érdekessége, hogy 1993-ban éppen Boniperti kérésére - aki akkor még a klub elnöke volt - vette meg a Juventus Del Pierót a Padovától.

Ami azóta történt, az már történelem: Alex 11 és fél bajnoki idény során 127 gólt szerzett a Serie A-ban, a maradék 58 gólt pedig az Olasz Kupában, valamint a nemzetközi kupameccseken hozta össze.

A zseniális csatár előbb fokozatosan kiszorította a csapatból Roberto Baggiót, aki - talán éppen emiatt is - eligazolt Torinóból, majd Marcello Lippi jelenlegi szövetségi kapitány Juventus-korszaka alatt az együttes meghatározó játékosává vált, hatalmas szerepe volt abba, hogy a Zebrák 1996-ban megnyerték a Bajnokok Ligáját, illetve több bajnoki aranyérmet szereztek az utóbbi időszakban.

Giampiero Boniperti, a Juventus egykori játékosa és elnöke
Giampiero Boniperti, a Juventus egykori játékosa és elnöke
Azonban mióta 2004 nyarán Fabio Capello átvette a torinói együttes irányítását, Del Piero kiszorult a kezdőcsapatból, mert a tréner inkább a svéd Zlatan Ibrahimovicsnak szavazott bizalmat a francia David Trezeguet éktársaként.

Az állandó le- és becserélések ellenére Alex a 2004–2005-ös idényben 14 góllal járult hozzá a Juventus 28-dik scudettójához.

A csúcsdöntésre a Fiorentina elleni kupavisszavágón került sor, ahol kivételes módon Del Piero a kezdőcsapatban kapott helyet az uruguayi Marcelo Zalayeta mellett. A firenzei 2-2 után tulajdonképpen a liláknak kellett volna támadólag fellépni, de ez nem sikerült, Del Piero előbb ballal, majd jobbal, szabadrúgásból szerzett szép gólokat, mielőtt egy büntetővel elérte a mesterhármast. Közben a román Adrian Mutu is betalált, a vendégek szépítőgólját a bolgár Bozsinov fejelte a visszatérő Gianluigi Buffon hálójába.

A mostani szezonban Del Piero 20 meccsen játszott, ezalatt 11-szer volt eredményes.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik