Pacquiao visszavágót akar Bradley ellen

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2012.06.14. 18:44
null
Bradley (balra) és Pacquiao novemberben ismét találkozhat (Fotó: Reuters)
Címkék
Manny Pacquiao és az őt a hét végén legyőző Timothy Bradley novemberben szinte biztosan összecsap egymással ismét, hiszen mindkét fél szeretné az újabb meccset. Sőt az amerikai már a meccs előtt beharangozta a visszavágót. Ami a jelenleg börtönben ülő Floyd Mayweathernek is adhat időt a felkészülésre.

 

A Las Vegas-i Pacquiao–Bradley mérkőzés utáni sajtótájékoztatón az amerikai bunyós egy óriásplakát előtt (lábtörése miatt) ülve beszélt. A plakát egy jegyet ábrázolt november 10-i dátummal a visszavágóra. De a preparált jegy nem csupán az összecsapás után bukkant fel, Bradley a mérkőzést közvetlenül megelőző sajtóbeszélgetésen is a magasba emelte. Ráadásul a plakát a következőképpen rögzítette a második mérkőzés párosítását: Bradley–Pacquiao 2. Mivel a bajnokot írják előre, ez azt jelenti, hogy Bradley az első meccset megnyeri, azaz így a visszavágón ő az elöl álló.

A visszavágót már Pacquiao is akarja, abba viszont bele kell nyugodnia, ha létrejön, Bradley neve valóban megelőzi az övét.

A mérkőzésen történtek ismeretében könnyen valósággá válhat, ami korábban csupán egy önbizalomtó duzzadó bokszoló álmának tűnt. Mint ismert, két pontozó 115:113-mal Bradleynek, egy pontozó ugyanilyen arányban Pacquiaónak adta a mérkőzést – de csupán a két ítész látta így az összecsapást. A visszavágót már tervezik, a plakátját nem kell, az már kész...

Graham Houston, a fightnews.com szakírója a múlt szombati Las Vegas-i csata beharangozójában így fejezte be cikkét: „Ez az a meccs, amelyet Pacquiao elveszíthet, de nem gondolom, hogy megengedi magának, hogy veszítsen." A mérkőzést látva nem mondhatjuk, hogy Pacman „megengedte magának" ezt a luxust, más kérdés, hogy – ahogyan az internetes portálon fogalmaznak – a boksz istene a múlt szombaton elvette Pacquiótól, amit tavaly novemberben Juan Manuel Márquez ellen adott a Fülöp-szigetekinek. Akkor ugyanis Pacman egy szót sem szólhatott volna, ha mexikói ellenfelét hozzák ki győztesnek.

Tulajdonképpen most sem protestált, s noha félgőzzel tiltakozott, elfogadta a vereséget. Igaz, meg volt győződve, hogy ő nyerte meg az összecsapást. Még leginkább edzője, Freddie Roach berzenkedett, mondván, látott lehetőséget, hogy Pacman bedarálja Bradleyt, de hiába hívta fel erre Manny figyelmét. „Arra is jó egy K. O., hogy ne legyen vita" – mondta ki az örök igazságot a mester.

De nem volt K. O.

Ez pedig lehetőséget ad mindenféle találgatásra. Minden azt sugallja, hogy a visszavágóról már az első meccs előtt megegyeztek. Nem szokatlan, hogy a szerződésben kötelezettséget vállalnak a visszavágóra. Sőt! De lehet véletlen, hogy Bradley a mérkőzés előtt és után is szinte beharangozta a visszavágót? Mert az, hogy magát tüntette fel bajnoknak, még csak érthető, elvégre legalább annak legyen önbizalma, aki kiáll a világ egyik legjobbja ellen.

A találkozó előtt Roach kijelentette, Pacman nem bokszol még egyszer olyan rosszul, mint tavaly novemberben Márquez ellen. Nos, annyira nem ment neki rosszul, de jól sem – akár vigasztalhatta magát a visszavágó lehetőségével.

Bob Arum, mindkettőjük mérkőzésszervezőjének a találkozó utáni felismerése végül is „korszakos": a visszavágó úgymond majd igazságot szolgáltat. Egyébként még vizsgálatot is kért a nevadai sportbizottságtól, különös tekintettel a pontozás anomáliájával kapcsolatban. „A bokszolóknak és a szurkolóknak is joguk van megtudniuk az igazságot” – mondta a nagy mágus. Azt nem tette hozzá, hogy a visszavágó arra is jó, meg arra is, hogy mindenki jól járjon: a mérkőző felek, a szurkolók, de legfőképpen ő, aki tető alá hozza mindezt. A meccs időnyerésnek sem utolsó: Floyd Mayweather Jr. június elsején vonult börtönbe három hónapos büntetése letöltésére.

S hogy hogyan kerül ide Mayweather? A világ Pacman veresége ellenére még mindig egy Mayweather–Pacquiao meccset látna a legszívesebben, s ha a profi bokszban van az a pénz, akkor meccs is van. Ám a dutyi még Mayweathernek sem a legjobb edzőtábor, így mire az anyagi feltételek tisztázódnak, addig ő is fel tud készülni. De az nem az idén lesz. Addig is befér egy visszavágó. Ami a lényeget illeti, Pacquiónak eggyel több veresége van, Bradley továbbra is veretlen, de ezt az értékén kell kezelni, mert ahogyan edzője, Joel Diaz nyilatkozta: „Bradley a meccs előtt nem kapott elég tiszteletet, mint ahogyan az összecsapás után sem kap." Mert ugyan övé a világbajnoki öv, de az emberek szemében Pacquiao maradt „a" bajnok. A visszavágó tehát több mindenre választ adhat.

Talán csak egy kérdésre nem: mi lesz, ha Bradley ismét nyer? A világ akkor is Mayweather–Pacquiao meccset akar? Ki tudja... Illetve Bob Arum biztosan. Sőt talán még a visszavágó eredményét is.

A HIDEGFEJŰ ZSENI

„Bob Arum, a már három-négy lépéssel előre látja, mi következik, az egyik legravaszabb menedzser – mondta felvetésünk kapcsán Rácz Félix menedzser. – Ebben a történetben nem Pacquiao, s nem is Bradley a kulcsfigura, hanem ő. Nyilvánvaló, hogy a szerződésben volt olyan záradék, hogy Bradleynek kötelező visszavágót adnia. Felvetődik, akkor mi van, ha Pacman nyer második nekifutásra. Semmi, Bradley akkor is megmarad annak, aki: legyőzte Pacquiaót!"

A menedzser hozzátette, nem tartja elképzelhetőnek, hogy a két pontozót „megvették". „Ám a szakmán belül ápolnak olyan viszonyt egymással, hogy tudnak rájuk hatni. Melyik pontozót hová hívják, mennyire érzi kötelességének, hogy úgymond meg kell feleljen, stb. Egyébként ha megnézzük a menetek értékelését, az is jelzésértékű, hogy a pontozók mennyire másképpen látták a történteket. Mondhatják, szoros menetek voltak. Persze ha Pacman kiütéssel nyer, most nem beszélnénk erről. "

Rácz Félix ezután visszatért Bob Arum személyéhez: „Azt se felejtsük el, hogy még kétezer-kilencben kijelentette, amíg ő Pacman mérkőzésszervezője, addig nem lesz Mayweather elleni mérkőzés. Erre manapság nagyon kevesen emlékeznek. Arum akkor megfogadta, ha lehet távol tartja magát az őt elhagyó Mayweathertől."

S hogy mennyire rafinált? „Tisztában van azzal, hogy Pacquiao kétezer-tizenhárom után valószínűleg abbahagyja a bunyót. Kellett neki egy olyan valaki, aki átveszi tőle a stafétabotot. Bradleyt már úgy lehet eladni, hogy legyőzte Pacquiaót. Ráadásul a Fülöp-szigetekinek busás meccsdíjat kell biztosítania, ehhez képest Bradley aprópénzért bokszol. A tévé így is, úgy is érdeklődést mutat. Ami Bradley és Pacquiao második összecsapását illeti, ha közeledik majd a visszavágó időpontja, ki foglalkozik azzal, mi történt az első meccsen? Amúgy Bradleyt bokszolhat Juan Manuel Márquezzel, Saúl Álvarezzel, bizonyos szempontból nagyobb a választék, mert ugyan kit érdekelne a negyedik Pacquiao–Márquez mérkőzés, Álvarezre meg azt mondták, korai lenne még Pacmannel összeereszteni. De Bradleyvel miért ne?" – értékelt a menedzser.

Arra a kérdésre, hogy Bob Arum manipulációjának esik-e áldozatul a közvélemény által várt Mayweather–Pacquiao összecsapás, a menedzser így válaszolt: „Én ezt nem mondanám így. Egyszerűen biztos és nagy bevétellel kecsegtető mérkőzéseket szervez, nyilván nem moralizál, hogy mi lesz a várva várt meccsel."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik