Cotto-Margarito: a thriller második része következik

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2011.12.03. 15:09
null
A kép alapján nem sokan mernének belekötni Margaritóba... (Fotók: Reuters)
Címkék
A felvezetésben már minden volt: a súlyhatár módosítása, a régi bűnök felemlegetése, szócsatába torkolló gyűlölködés, de persze mindeközben azért keményen edzettek is. Miguel Angel Cotto és Antonio Margarito vasárnap hajnalban a New York-i Madison Square Gardenben csap össze.

Erre mondják, nagy csetepaté várható. Az eredendő bűn még 2008-ből datálható: júliusban Antonio Margarito (38–7–0, 27 K. O.–T. K. O.) a 11. menetben technikai K. O.-val legyőzte Miguel Angel Cottót (36–2–0, 29). A Puerto Ricó-i mindaddig veretlen volt, más kérdés, hogy a mexikói sikerét utólag megkérdőjelezték, mondván, nem szabályos bandázzsal bokszolt. Erre nincs bizonyíték – noha Cotto stábja azt mondta, Margarito a győzelem utáni felvételeken mintha szabálytalanul bandázsolt kézzel integetne –, arra viszont igen, hogy 2009-ben Shane Mosley teamje kibökte a turpisságot, amiért Margaritót végül is eltiltották.

COTTO–MARGARITO, I. FELVONÁS

Második felvonás: Cotto sem „barátságos” bunyóra készül
Második felvonás: Cotto sem „barátságos” bunyóra készül

Cotto a mérkőzés több felvonásos felvezetésében eléggé hektikusan viselkedett. Volt, hogy keveset beszélve higgadtan érvelt, volt, hogy bűnözőnek tartotta ellenfelét. De akadt olyan pillanata is, amikor filozofikus bölcsességgel kezelte a helyzetet:

„A Margarito elleni vereségem után jött a bandázsbotrány, majd egy évre eltiltották, míg én a nyilvánosság előtt maradtam, és a következő meccsen visszaszereztem a vb-címet. Margarito lesz nyomás alatt, nem én. Az viszont tény, hogy valamelyikőnknek leáldoz a napja. Az ember az élete során tanul a múlt történéseiből, s az én életem nem volt hiábavaló kétezer-nyolctól mostanáig. Tudom, hogy az akkori vereség csak ösztönözni fog."

Persze volt, amikor nemes egyszerűséggel csak bűnözőnek nevezte ellenfelét, amit Margarito azért nehezen viselt: „Ez az ember itt mellettem bűnözőnek titulált, nem tudom, hogy miért. Azt viszont tudom, hogy kettőnk közül ő bántalmazta a családtagjait." Aztán azért ő is sértegette Cottót: „Ütheti a szememet, ahogyan csak tudja, meg sem érzem, mert csak pamacsol, mint egy kislány. Mondjuk legfeljebb akkorát üt, mintha nagylégsúlyú ellenféllel állnék szemben."

COTTO TALÁN ESÉLYESEBB

Rácz Félix szerint minden esély megvan, hogy az összecsapás emlékezetes legyen.

„Már az első mérkőzés is parádés csatát hozott. Cotto az első felében jobb volt, de Margaritóban dolgozott a mexikói vér, szívét-lelkét beleadva fordítani tudott. Még úgy is életveszélyes bokszoló, hogy azóta két csúfos vereséget is elszenvedett, ami megtépázhatta az önbizalmát, noha ez kifelé azért nem látszik annyira rajta... Valami mégis azt súgja, Cotto visszavághat, mert hatásosabb lett az amúgy sem hatástalan bunyója. Azóta csak Pacquiaótól kapott ki, de nem tört meg, két győzelmet is aratott” – nyilatkozta a menedzser.

Ehhez hozzá kell tenni, Margarito jobb szeme korábban megsérült, ezért az összecsapást megelőzően orvosi bizottság véleményétől függött az engedélye, amelyet végül megkapott.

A Bokszvilágszövetség (WBA) nagyváltósúlyú világbajnoka, Cotto is elment a sértegetés határáig:

„Ha nem tudod, mit jelent a bűnöző kifejezés, nézd meg az értelmező szótárban. A mexikói nép is szégyellheti a viselkedésed. Egyébként majd meglátod, mekkorát üt egy kiscsaj. Ez személyes ügy kettőnk között, de az érzelmeimet az öltözőben hagyom."

Cotto azt sem bánná, ha a ringben hasonlóak lennének a történések, mint 2008-ban, azzal a különbséggel, hogy más végeredményt jósol. A Madison Square Gardenben telt ház lesz, igaz, már az első médiatúrán négyezren összejöttek a profi ökölvívás Mekkájában, pedig akkor nem is bunyóztak, csak épp az első összecsapásuk óta először találkoztak a nyilvánosság előtt.

A találkozót a nagyváltósúlyú kategória súlyhatára alatt egy fonttal (kb 0.45 kg) rendezik, míg az első mérkőzésük váltósúlyban volt. Cotto tábora inkább a váltósúly határához közelebbi szabadsúlyban bokszolt volna, mondván, Margarito a mérkőzés napján akár majd' öt kilót is képes magára szedni, ami nem csekély súly. A mexikóiak nem engedtek az „egy fontból", a súlycsatát tehát Margarito nyerte.

Remélhetőleg az összecsapás nem egyfontos meccs lesz, hanem az év egy fontos meccse. Már ami a jelentőségét illeti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik