Erdeinek sem jött jól Hopkins veresége - vagy mégis?

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2011.10.16. 20:12
null
Hopkins botrányos meccsen veszített – az eredmény megkavarhatja a félnehézsúlyú meccsprogramot (Fotó: Reuters)
Címkék
Mint ismert, Bernard Hopkins botrányos körülmények között kapott ki a második menetben technikai K. O.-val azok után, hogy Chad Dawson fellökte, s csaknem kiesett a szorítóból. De hogyan tovább, félnehézsúly? A vasárnapi eredmény mennyire befolyásolhatja Erdei Zsolt reményeit?

Chad Dawson azok után lett a Bokszvilágtanács (WBC) félnehézsúlyú világbajnoka, hogy Bernard Hopkins vállsérülésre hivatkozva nem tudta folytatni a küzdelmet. Dr. Sam Thurber Los Angeles-i orvos megállapította, Hopkins a bal vállcsúcs és kulcscsont ízületi csatlakozásánál szenvedett sérülést – arról nem szólnak a hírek, hogy milyen súlyos ez a sérülés.

Az újdonsült világbajnok kijelentette, nem ad visszavágót a méltatlankodó Hopkinsnak, hanem Jean Pascal felé veszi az irányt. Korábban Chris Henry és Erdei Zsolt menedzsmentje is jelezte a Jean Pascalt képviselő mérkőzésszervezőnek, Yvon Michelnek, hogy bokszolna Pascallal. Nem volt titok, hogy a kanadai legközelebb december 10-re tervez mérkőzést, sőt a boxrec.com az időpontot fixnek veszi, csupán az ellenfél kiléte ismeretlen. S ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy Pascal a Hopkinstól elszenvedett májusi vereségét követően egyik szervezetnél sem világbajnok, ellenben Dawson most a WBC-nél az, semmi kivetnivaló nem lenne abban, ha Pascal vb-címre hajtana. Természetesen a decemberi időponton lehetne változtatni, de az sincsen kőbe vésve, hogy Dawson akkor nem áll ki.

Ami azt illeti, fizikailag Dawsont nem viselte meg a Hopkins elleni „győzelem", az talán azért ellentmondana egy decemberi összecsapásnak, hogy túl közel esne a kétszeri formába hozás. (Bár volt már olyan a boksztörténelemben, hogy sérülés miatt halasztani kellett, s az nem sokban különbözik a jelenlegi helyzettől.)

Van még egy érv, ami Dawson–Pascal meccset ígér, s nem visszavágót Dawson és Hopkins között. Ha Dawson egy esetleges visszavágón veszít, címe is elvész, így miért bokszolna vele később Pascal? Az amerikainak ez a legjobb lélektani pillanat: világbajnokként mehet egyetlen olyan ellenfele ellen, aki korábban legyőzte! Pascal ugyanis 2010 augusztusában nyert Dawson ellen.

Erdei Zsolt és stábja Pascalt vette célba, később egy Hopkins elleni mérkőzés lehetőségét sem eleve elvetve. Ha nemcsak Dawson akarja Pascalt, hanem viszont, akkor előtte a kanadainak nem hiányzik egy Erdei elleni meccs, végül is Madárral pórul lehet járni. Bármilyen furcsa, de ha azt vesszük, hogy Erdei azért vette célba Amerikát, hogy a legnagyobb menők közül valakivel – de leginkább Hopkinsszal – kiálljon, akkor most megint ott tart, ahol az elején: ha ugyan a veterán még akar bokszolni, s beletörődik, hogy Dawson nem akar vele bunyózni, akkor jöhet Madár is...

A helyzetet még az is bonyolítja, hogy nem „csupán" Pascal, Dawson, Hopkins neve vetődik fel: a walesi Nathan Cleverly szombaton Liverpoolban megvédte a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki övét. Madár korábbi felségterületén „garázdálkodó" brit azon nyomban kihívta a négy órával későbbi Hopkins–Dawson találkozó győztesét. Ha ez mégsem jönne össze, egy címegyesítésről még van a pakliban: a Bokszvilágszövetség (WBA) trónján ülő Bejbut Sumenovra is kivetette a hálóját.

Mindezek alapján talán Erdei Zsolt van a legnehezebb helyzetben, de mint tudjuk, a profi bokszban minden megtörténhet – s annak ellenkezője is...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik