Azért nyertem, mert ballal pontosan ütöttem – Balzsay

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2011.08.26. 20:47
null
Balzsay újra világbajnok lett (Fotó: NS-archív)
Címkék
Balzsay Károly nem mindennapi bravúrt ért el: két év elteltével ismét világbajnok lett nagyközépsúlyban! A donecki Donbász Arénában egyhangú pontozással győzte le az ukrán Sztaniszlav Kastanovot, ezzel a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoka lett.

 

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatja!

Kicsit félve néztük a donecki mérkőzést, s nem csupán azért, mert Balzsay Károly (24–2–0, 17) régen nem bokszolt élesben.

Ahol egy ürességtől kongó stadion ellenére van pénz arra, hogy Michael Buffer legyen a ringszpíker, ahol az ellenfél, Kastanov stábja megengedheti magának, hogy a világhírű Freddie Roachot szerződtesse edzőnek, ott minden elképzelhető.

Még az is, hogy az egyébként aktív, de kevesebbet találó hazai bunyóst hozzák ki győztesnek a ritkábban ütő, de pontosabb Balzsay ellenében. Láttunk már olyan összecsapást, amelyen a hazai bokszolót szemrebbenés nélkül kihozták győztesnek. S Balzsay és Kastanov mérkőzésén ez nem is lett volna akkora meglepetés...

A 32 éves Balzsay néhányszor közel állt ahhoz, hogy megrendítse ellenfelét, de Kastanov nemhogy állta az ütéseket, de adta is. Hogy bármi történhetett volna, arra a legtalálóbb mondat idősebb Balzsay Károly szavai fiához már a ringben, a győzelem után: „Nem baj, jól van!"

Maradjunk ennyiben, nem baj, jól van. Balzsay szinte napra pontosan két évvel ezelőtt Budapesten vesztette el 2009. január 10-én Magdeburgban megszerzett világbajnoki övét. Két évvel ezelőtt a Bokszvilágszervezet (WBO) vb-öve volt a tét, míg pénteken a Bokszvilágszövetség (WBA) bajnoka lett. Az eltelt két esztendő sok mindenről szólt, Balzsay hibájából, de rajta kívülálló okok miatt is.

Magdeburgban legyőzte Gyenisz Inkint, s a WBO királya lett. Áprilisban megvédte címét, majd augusztusban a SYMA-csarnok következett, ahol gyakorlatilag elfogyott Robert Stieglitz ellen, a 11. menetben technikai K. O.-val vereséget szenvedett. Decemberben már lehetősége lett volna, hogy valamelyest visszakapaszkodjon, de Söldenben pontozással kikapott Eduard Gutknechttől, a tét a WBO nemzetközi bajnoki címe volt.

Innentől kezdve Karesz karrierje gyakorlatilag vesszőfutás volt. Nem az jelentette elsősorban a problémát, hogy újra felépítse magát – bár a decemberi vereség után még az is megfordult a fejében, hogy abbahagyja a bunyót –, hanem az, hogy klubja, az Universum válságban volt. Márpedig egy válságban lévő egyesület nem arról híres, hogy legjobbjai menedzselésére figyel – ez még az ereje teljében lévő Universumról sem volt mindig elmondható... Csak összehasonlításképpen: Erdei Zsolt veretlenül képtelen volt világbajnokhoz méltó feltételeket kiharcolni magának, ehhez képest Balzsay két vereséggel a háta mögött próbált képletesen szólva felállni a padlóról. 2010-ben volt két felhozó mérkőzése, de nemhogy klubja, maga sem tudta, hol van a fel. Néhányszor elhúzták előtte a mézes madzagot, de minden kísérlet kútba esett.

Aztán ahogyan lenni szokott, a véletlen segített – vagy úgy is fogalmazhatunk, a sors díjazta Balzsay állhatatosságát. Mivel klubtársa, Dimitri Sartison (eredetileg Dmitrij Szartiszjan) sérülése miatt a trón megüresedett, ezért bokszolhatott Kastanov és Balzsay. Az Universum jelenlegi helyzetében elképzelhetetlen volt, hogy Németországban legyen a meccs – pláne Budapesten –, el kellett fogadni az Union Boxig-promotion feltételeit – ez Kastanov klubja. A helyszín Doneck volt, a jövő évi futball Eb-re épített stadion, a Donbász Aréna, a többit már tudjuk.

Balzsay a következőképpen értékelt a doppingvizsgálat után: „Úgy láttam, ha az utolsó meneteket megnyerem, enyém a mérkőzés. Utólag azt mondom, a pontozók is így látták. Amíg nem emelték fel a kezem, nem tudtam semmiről, döntetlenre értékeltem a meccset. Az, hogy Roach gratulált a sarokban, azt formaságnak tartottam, kicsit féltem az eredményhirdetéskor, mert minden megtörténhet. Azért nyertem, mert ballal pontosan ütöttem. Szavakban szinte ki sem tudom fejezni, hogy újra világbajnok vagyok."

Mit lehet ehhez hozzátenni? Köztudott, hogy meccsei után Balzsay képtelen elaludni, így legalább lesz ideje, hogy felfogja: olyan bravúrt vitt véghez, amit még magyar bokszoló soha!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik