A szócsata után kiderül, ki a férfi

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2011.03.12. 10:21
Címkék
A Bokszvilágszövetség (WBA) nagyváltósúlyú szuperbajnoki címe a tét Las Vegasban. Miguel Cotto az esélyesebb, de Ricardo Mayorgának nemcsak a szája nagy, hanem az ütése is. A két rutinos bunyós szikrázó csatára készül.

Cotto (jobbra) kicsinyli Mayorga bicepszét a meccs előtti sajtótájékoztatón (fotó: Action Images)
Cotto (jobbra) kicsinyli Mayorga bicepszét a meccs előtti sajtótájékoztatón (fotó: Action Images)
Cotto (jobbra) kicsinyli Mayorga bicepszét a meccs előtti sajtótájékoztatón (fotó: Action Images)
Cotto (jobbra) kicsinyli Mayorga bicepszét a meccs előtti sajtótájékoztatón (fotó: Action Images)
Cotto (jobbra) kicsinyli Mayorga bicepszét a meccs előtti sajtótájékoztatón (fotó: Action Images)

 

Lehet, hogy Las Vegas végállomás lesz a 37 éves Ricardo Mayorga (29–7–1, 23 K. O.–T. K. O.) számára? A nicaraguai bokszoló a Bokszvilágszövetség (WBA) nagyváltósúlyú szuperbajnoki címéért mérkőzik Miguel Cottóval (35–2–0, 28).

AZ ÉV BOKSZOLÓJA ISMÉT A RINGBEN

Connecticut államban Mashantucket ad otthont a Bokszvilágtanács (WBC) középsúlyú világbajnoka, az argentin Sergio Martínez (46–2–2, 25) és a WBO nagyváltósúlyú bajnoka, Szerhij Dzinziruk (37–0–0, 23) mérkőzésének, a tét pedig a WBC gyémántöve. A 35 éves ukrán 2005 óta a kategória címvédője a Bokszvilágszervezetnél, legutóbb tavaly májusban védte meg az övét. A 36 esztendős dél-amerikai tavaly novemberben Paul Williams legyőzésével került a fókuszba, a WBC középsúlyú vb-övéért a második menetben kivégezte ellenfelét. Martínez ezzel a teljesítményével nemcsak az Év bokszolója, hanem az Év kiütése elismerést is kiérdemelte, míg trénere, Gabriel Sarmiento az Év edzője címet söpörte be. Az argentin így tekint az összecsapás elé: „Dzinziruk a nagyváltósúly legjobbja, vele kezdem, aztán az év végén már én leszek a világ legjobbja súlycsoportoktól és szervezetektől függetlenül."

Az ukrán elmondta, a középsúly sem idegen számára – az persze ellenfele javára szól, hogy eddig nagyváltósúlyban szerepelt. Az egykor az Universumban bokszoló Dzinziruk képzettebb, mint Martínez, a tudása alapján nem feltétlenül esélytelen, de az argentin otthonosabban mozog ebben a súlycsoportban. Dzinziruk karrierje annyiban hasonlítható Erdei Zsoltéhoz, hogy az Universum utáni életében tulajdonképpen Amerika meghódítására készül. Martínez menedzsere Lou DiBella, nem véletlen, hogy Madár tavaly Martínezzel egy programban bokszolt. DiBella egyébként nincs elragadtatva az ellenfélválasztástól: „Noha Martínezt a világ egyik legjobb bokszolójának tartom, nem rajongok ezért a meccsért, mert technikailag Dzinziruk az egyik legjobb bunyós, akit valaha láttam. Sőt! A legveszélyesebb ellenfél azok közül, akik Sergio színe elé kerültek. Kettőzött benne a bizonyítási vágy, hogy a tengerentúlon is elismerjék. Nem lesz könnyű."

Gary Shaw, az ukrán egyik mérkőzésszervezője mintha rákontrázna kollégája szavaira: „Európában mindenki ismeri Dzinzirukot. Garantálom, hogy szombattól az Egyesült Államokban sem lesz ismeretlen."

A papírforma Martínez mellett szól: ha ő kerekedik felül, miközben a Las Vegas-i gálán Cotto bizonyul jobbnak, nem elképzelhetetlen, hogy a két győztes összecsap majd.

Az összecsapás Puerto Ricó-i résztvevője az amerikai Yuri Foreman tavalyi legyőzésével kezdett kimászni abból a gödörből, amelybe a Manny Pacquiaótól elszenvedett 2009-es veresége után átmenetileg került. Pályafutása során győzött Zab Judah, Shane Mosley, Carlos Quintana, Paul Malignaggi, valamint Joshua Clottey ellen, s Pacman mellett csupán Antonio Margaritótól kapott ki.

Utóbbi gyaníthatóan már ellene is bevetette titkos fegyverét, a szabálytalan bandázst, nem csak később Mosleyval szemben. Cotto gyakorlatilag szétvert ábrázattal fejezte be a 11. menetben a mérkőzést a WBA váltósúlyú vb-övéért. Pacman ellen a 12. menetben szüntette be a küzdelmet a mérkőzésvezető, akkor a Bokszvilágszervezet (WBO) vb-címe volt a tét.

Mindezek ellenére a 30 éves Puerto Ricó-i bunyós rendkívül népszerű, s nemcsak hazájában, hanem a spanyol ajkú lakosság körében is. Nem véletlenül, hiszen három súlycsoportban is (kisváltósúly, váltósúly, nagyváltósúly) világbajnoki övig jutott.

Címek tekintetében Mayorga sem áll rosszul, mivel váltósúlyban és nagyváltósúlyban is bizonyította a klasszisát, igaz, ez majd' egy évtizedes emlék. Rutinos róka, Mosley, Oscar De La Hoya és Felix Trinidad is az ellenfelei között volt – más kérdés, hogy mindhármuktól kikapott. 1993 óta űzi az ipart profiként, és a legfájóbb vereség 2008-ban érte: Mosley szinte a 12. menet utolsó pillanatában ütötte ki.

A nicaraguai nagy harcos, de egyben nagy szájhős is: „Bebizonyítom, hogy én vagyok a férfi, Cotto csupán egy asszony. Négy meneten belül végzek vele.” Riválisa erre úgy reagált, hogy ő profi, ellene még senki sem győzött a szájával, a meccsek az első gongszóval kezdődnek. Mayorga azért tovább heccelte, mondván az „egylábú” Yuri Foreman legyőzése nem volt nagy fegyvertény (Foreman térde rakoncátlankodott).

Ahogyan közeledett a meccs időpontja, Mayorga egyre jobban felbátorodott, a bemutatkozáson már „lebuzizta” Cottót, aki „Anyáddal fényképezkedj!” felkiáltás kíséretében otthagyta a közös fotózást.
Cotto trénere, Emmanuel Steward szakmailag vette védelmébe tanítványát: „Két vereségét követően nagyszerűen tért vissza Foreman ellen. Ne feledjék, Pacman menedzsmentje is húzódozott Foremantől, mivel gyorsnak és magasnak tartotta, de Miguel elintézte.” Steward még hozzátette, védence nem áll le Mayorgával verekedni.

Mindenesetre Mayorga 29 győzelméből 23-ban nem kellett 12 menet a sikeréhez, Cotto pedig 17 vb-címmeccséből 15-öt megnyert!

S hogy milyen útravalóval kezd majd bunyózni a két bokszoló? Cotto: „Mindig motivált vagyok, amikor belépek a szorítóba. Éhes vagyok a sikerre, ugyanúgy, mint tíz évvel ezelőtt.”

Mayorga így vélekedett: „Ha nem győzöm le Cottót, nem érdemlem meg, hogy Pacquiao ellen bokszolhassak.” Aztán azért szokása szerint elvetette a sulykot: „Ha majd kiütöm Pacmant, minden idők leghíresebb bokszolója leszek.”

Maradjunk annyiban, a 37 esztendős veterántól Cotto legyőzése is nagy fegyvertény lenne...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik