Piszkos szégyen - Pascal maradt a világbajnok

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.12.19. 16:36
null
Pascal (jobbra) maradt a világbajnok (Fotó: Action Images)
Címkék
Szabálytalanságokkal tarkított, amolyan piszkos csata volt várható Jean Pascal és Bernard Hopkins összecsapásán. Ehelyett a döntetlenül végződő meccsről Hopkins tábora azt állítja, szégyen, ahogyan elcsalták a mérkőzést. Piszkos szégyen.  

Richard Schaefer, a Golden Boy Promotions egyik elöljárója ezt nyilatkozta a meccs után: „Kanada és az ökölvívás szégyene ez a döntés. Mindenki láthatta, hogy Hopkins győzött. Nem csoda, hogy a Bokszvilágtanács is a visszavágó mellett kardoskodik. Az ilyen eredmények hallatán nem csak az ökölvíváshoz értők csóválják a fejüket. Ez a sportágra nézve ártalmas. És szentül hiszem, ez Pascalnak sem jó" – mondta szinte egy szuszra a Hopkinst menedzselő cég egyik prominens alakja, aki azt is elárulta, Pascal hiába vette tervbe, hogy legközelebb Chad Dawsonnal mérkőzik, a Hopkins elleni visszavágó a WBC-nél is elsőbbséget élvez. (José Sulaimán, a Hopkinst képviselő Golden Boy Promotions tiltakozása után bejelentette, hogy azonnali visszavágót írnak ki a két fél között, amelyre a tavasszal semleges helyen kerülne sor.)

Amikor Hopkinst kérdezték az újságírók a sajtótájékoztatón, a 45 éves veterán fiatalokat meghazudtoló kondícióban arról elmélkedett, hogy ő akár 15 menetet is képes bokszolni, utalva ezzel arra, hogy ellenfele a találkozó felétől csupán lézengett a szorítóban, s nagyon kevés ütést indított. „Fiatalokat meghazudtoló módon harcoltam, oktattam az ellenfelem, mint egy iskolást. A meccs előtt hiába kérdezgették, aggódom-e, hogy Pascal szurkolói előtt kell bokszolnom, meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen eredmény születhet. Ezt ki lehetett hozni döntetlenre?"

Ami a pontozólapokat illeti, a fightnews.com cikkében pontosan kivehető, hogy a belga pontozónál az első menetben Hopkins 10:9-re vesztett. Vagy 10:8-ra, mert ezt a számot valóban átírták. Az összeadásban 10:9-nek számít, mert akkor jön ki a 114:114-es döntetlen. Tehát ha Hopkins neve mellett eredetileg 8 pont áll, akkor vesztett volna. Persze az is elképzelhető, hogy a pontozó előbb 10:8-nak adta az első menetet – amelyben Hopkinsra rászámoltak –, majd a végén dönthetett úgy is, hogy az amerikai mégsem volt kétpontos hátrányban, vagyis a menet befejeződésekor az utolsó pillanatban átírta a 8-at 9-re. Ha így volt, ebben az esetben nem utólag történt a változtatás.

A kanadai pontozó 113:113-ra adta a meccset. A gyanú szerint a 8. menet elbírálását manipulálhatták.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Quebecben Jean Pascal a Bernard Hopkins elleni döntetlennel megvédte a WBC félnehézsúlyú vb-címét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik