Khan a legnehezebb meccse előtt

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.12.11. 15:45
null
Maidana (jobbra) nem tudja elképzelni, hogy Khan ütései gondot jelentsenek neki (Fotó: Action Images)
Címkék
Amir Khan a Bokszvilágszövetség (WBA) kisváltósúlyú vb-címének megvédéséért lép ringbe magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban, ellenfele az ütőgép Marcos Maidana. A brit az esélyes, de az argentin 90 százalékos kiütési mérlege óvatosságra int.

 

Ne feltételezzük, hogy Amir Khan (23–1–0, 17 K. O.–T. K. O.) menedzsmentje és persze Freddy Roach edző az oroszlán barlangjába küldi védencét, de Marcos Maidana (29–1–0, 27) nem adja olcsón a bőrét. Jó menedzselés ide vagy oda, egy vb-címvédés nem sétagalopp, az argentin ellen különösen nem az – s Maidana állítólag még videón sem látta azt az összecsapást, amelyen Khant Breidis Prescott pillanatok alatt leterítette. Azóta Khan már öt meccset vívott, és kétszer megvédte a WBA kisváltósúlyú világbajnoki címét.

„Tudom, hogy ellenfelem nagy ütő, de nekem még nagyobb ütéseim vannak. Habár én elsősorban a gyorsaságomról vagyok híres, azért megmutatom, a tűzerőmmel sincsen baj” – nyilatkozta a 24 éves címvédő.

Ezzel szemben a 27 esztendős kihívó így vélekedik: „Nem tudom elképzelni, hogy Khan ütései gondot jelentsenek nekem, de abban biztos vagyok, hogy én akár egyetlen ütéssel képes vagyok leteríteni. A Malignaggi elleni meccséből láttam néhány menetet, de az a legfontosabb, hogy jól ismerem magam." Khan gyorsaságára is a saját fegyverével készül; elmondása szerint nyomás alatt tartja majd ellenfelét, s lezárja előtte a menekülési útvonalakat.

Khan örül, hogy ismét Amerikában bokszol. Először a Madison Square Gardenben bunyózott Malignaggi ellen, míg most Las Vegasban, az ország nyugati felén is bemutatkozik. Az Egyesült Államokban harmadszor ringbe lépő Maidana elmondta, hogy nagyon fontos mérkőzés vár rá, „de nem a legnehezebb".

Khan második, Maidana negyedik a boxrec.com ranglistáján, és nem lennénk meglepve, ha az év mérkőzését hozná az összecsapás. A végeredményt nehéz megjósolni. A Prescott elleni meccse óta Khan valamennyi ellenfele úgy lépett a kötelek közé, hogy ellenfelük állkapcsa porcelánból van, csakhogy ezt ritkán bizonyították, mert a brit remekül elmozgott. Aztán rendre alaposan helybenhagyta a reménykedő kihívókat, mint a legutóbbi két mérkőzésén is (Dmitriy Salita, majd Paul Malignaggi ellen).

Igaz, erre az az ellenvélemény, hogy sem Andrij Kotelnik, sem Salita, sem Malignaggi nem büszkélkedhet az átlagosnál nagyobb ütőerővel, a kiütési rátájuk kimondottan alacsony, 16, 36, illetve 48 százalék. Ezzel szemben Maidana mutatója 90 százalékos! Hogy mit ér ez a 90 százalék? Éppen az eddigi legrangosabb meccsét nem sikerült idő előtt befejeznie, hiszen pontozással szerezte meg a WBA ideiglenes vb-címét. Egyetlen vereségét a Khan által legyőzött Andrij Kotelniktől szenvedte el.

Nagy kérdés, hogy Khan „belenéz-e" egy ütésbe, mint Prescott ellen. Akkor könnyelmű is volt, ezt az összecsapást viszont komolyan veszi – csakhogy ellenfele tényleg félelmetes harcos hírében áll. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik