Elfogynak a Szuper hatok

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.09.24. 16:47
null
Különböző emberek különböző problémákkal (Fotó: Action Images)
Címkék
Nem várt nehézségek jelentkeztek a nagyközépsúlyú Szuper hatok lebonyolítása körül. Van, aki megsérült a kategória elitjéből, míg másnak a helyszínnel vagy (és) a tévétársasággal van problémája. Lehet, hogy az indulásakor korszakalkotónak minősített eseménysorozat nem jut el a döntőig?

 

CSÚSZIK A PROGRAM

Az első két körben – a gyengélkedő Jermain Taylor helyére beszálló Allan Greennel – rendben lement a program, némi csúszás volt, de a harmadik fordulóra minden megfeneklett. Dirrell és Ward meccsét az eredeti terv szerint nyáron kellett volna megrendezni, akárcsak Froch és Abraham összecsapását. Eredetileg a Kessler–Taylor találkozót október-november tájékára lőtték be, de a felek már nem bokszolnak a sorozatban. A két elődöntő tervezett időpontja 2011 január, a döntőt májusban vagy júniusban bokszolnák. Így, hogy a Dirrell–Ward mérkőzésnek – ha lesz egyáltalán – még dátuma sincsen, jó, ha jövő év végén eldől, ki a legjobb.     

A Mikkel Kessler–Allan Green, valamint az Andre Dirrell–Andre Ward mérkőzést is törölték, pedig mindkét összecsapás eredeti időpontja szeptember 25. volt. Carl Froch és Arthur Abraham jövő heti meccse is elmarad – a legfrissebb információ az, hogy a Bokszvilágtanács (WBC) korábbi bajnoka (Froch) és az örmény származású német bokszoló (Abraham) november 27-én csap össze Helsinkiben. De ez legalább jó hír, mert a sorozat harmadik fordulójában, az elődöntőbe jutásért esedékes találkozó időpontjában meg tudtak egyezni a felek. Eredetileg október 2-án, Monacóban mérkőztek volna, ám a veretlenségét éppen a torna keretén belül Mikkel Kesslerrel szemben idén áprilisban elveszítő brit Froch hátsérülést szenvedett. (A mérkőzések nehézségére jellemző, hogy a félelmetes ütő hírében álló Abraham mérlegét is a torna során csúfította el az amerikai Andre Dirrell.) Arthur király most ármányt sejtett a brit sérülése mögött, mondván, a ravasz Kobra stábja azon mesterkedik, hogy mindenáron Angliába vigye a mérkőzést. „Azt hiszem, inkább a Kessler elleni vereség Froch fő baja, lélektanilag még nincs túl rajta” – perelt Abraham a halasztás kapcsán. Nosza, a britnek sem kellett több, kijelentette, elismeri Abraham ütőerejét, s azt, hogy K. O -ra megy, de edzett már sokkal nagyobb ütőerejű bokszolókkal is... Froch egyébként a közelmúltban apa lett, s ha valami miatt nem fűlik a foga a bunyóhoz, az éppen a családjától távoli edzőtáborozás, nem pedig az újabb vereségtől való félelem.

Legyőzőjére, Mikkel Kesslerre viszont egyéves kényszerpihenő vár: a „Viking harcos” súlyos szemsérülést szenvedett. Szombaton kellett volna kiállnia Dániában az amerikai Allan Green ellen, ám a meccsük elmarad. „Pályafutásom legszomorúbb pillanata” – nyilatkozta az esetről a dán. Az vigasztalhatja, hogy az orvosok szerint teljesen meggyógyulhat. Addig is azzal kívánt minden jót társainak, hogy a győztest majd kihívja.

 A JÓ MEGOLDÁS

Rácz Félix menedzser nem tart attól, hogy nem ér véget a Szuper hatok csatája, csak éppen más lesz a végkifejlet, mint ahogyan azt korábban tervezték. „Mivel Kessler sérült, ellenfelét, Greent is kiveszik a programból, annál is inkább, mert ő a legkevésbé eladható. Elvben két mérkőzés marad, akár ezt is nevezhetnénk elődöntőnek. Froch és Abraham meccsének megvan az új időpontja, azt megtartják, a győztes lesz a finálé egyik résztvevője. Mivel Dirrell és Ward a barátságukra hivatkozva nem bokszol egymás ellen – bár korrektebb lett volna ezt a sorozat előtt közölni –, egyikük kiállítható a másik párosítás győztese ellen. Hogy melyikük? Az én tippem Ward. Aztán a győztessel bunyózhatna a visszatérő Kessler" – mondta Rácz Félix, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a két amerikainak az HBO több pénzt ajánlott egy esetleges egymás elleni meccsért, mint a sorozat közvetítési jogaival bíró Showtime. Van olyan, hogy egy társaság felépít, felfuttat bokszolókat, aztán másik televízió kerül a képbe.

Sokak szerint Green a leggyengébb láncszem a mezőnyben, mentségére legyen mondva éppen honfitársa, Jermain Taylor gyengélkedése miatt kapott lehetőséget. Taylor Frochtól technikai K. O.-val (még nem a hatos torna keretén belül), Abrahamtól K. O.-val kapott ki egyaránt a 12. menetben – ezek után levették a műsorról.

Froch elvette Dirrell veretlenségét, Dirrell Abraham makulátlan mérlegébe köpött bele – igaz, Arthur diszkvalifikálása kellett hozzá, bár az amerikai addig is vezetett –, Froch veretlenségét Kessler tette múlt időbe. Utóbbi sérülése nemcsak a Szuper hatok vetélkedésében okozott problémát, hanem a WBC-nek is: nagyközépsúlyban Kessler volt a szervezet világbajnoka. A fejlemények miatt a Bokszvilágtanács döntése értelmében a majdani Andre Dirrell–Andre Ward meccs győztese mondhatja magát világbajnoknak.

Ami azt illeti, a cím nem kerülne méltatlan kezekbe: mindkét amerikai a vártnál jobban szerepel. A még mindig veretlen Ward a tornán Kesslert és Greent győzte le, s utóbbi sikerével a Bokszvilágszövetség (WBA) szuperbajnoka lett. A boxrec.com ranglistáján harmadik Ward előtt Dirrell a második (a rangsort Lucian Bute vezeti), aki egy vereséget és egy győzelmet gyűjtött be. Ő sokáig azon nyavalygott, hogy nem akar Ward ellen Oaklandben mérkőzni, lévén Wardnak az hazai pálya.

De ez csak a látszat. Az igazság az, hogy a párosítás szereplői jó barátok, de ami még többet nyom a latban, hogy a sorozatban mutatott teljesítményük alapján az HBO megkörnyékezte őket, s ez annak ismeretében bonyolítja a helyzetet, hogy a Szuper hatok meccseinek közvetítési jogával a sorozat egyik ötletgazdája, a Showtime rendelkezik.

Noha a lebonyolítás problémákba ütközik, ne törjünk pálcát az ötlet felett. Ugyan az elitben bokszolóknak kedvez, s a kivételezettek közé nehéz bekerülni – a listavezető Lucian Bute kimaradása a példa rá –, azért megfontolandó, hogy más súlycsoportokban is bevezessék.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik