Mayweather az esélyesebb, de Mosley lecsaphatja

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.05.01. 13:04
null
Floyd Mayweather és Shane Mosley Las Vegasban csap össze (fotó: Action Images)
Címkék
Újabb nagy bokszcsata Las Vegasban: Floyd Mayweather jr. Shane Mosley ellen bokszol magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Mayweather győzelme esetén nagy kérdés, hogy összejön-e a mérkőzése Manny Pacquiaóval?

Munkával ünnepli a munka ünnepét az amerikai Floyd Mayweather (40–0–0, 25) és honfitársa, Shane Mosley (46–5–0, 39) a kaszinók városában. Az összecsapás nem jöhetett volna létre, ha a jelenleg szervezetektől és súlycsoportoktól függetlenül a legjobbnak tartott bokszoló, Manny Pacquiao aláveti magát Mayweather követelésének és doppingmintát ad. A Fülöp-szigeteki harcos azonban nemet mondott – őt ugyan ne szurkálják a felkészülés utolsó szakaszában –, Mayweather menedzsmentje pedig ejtette a mérkőzést, mondván, a súlycsoportokon felfelé vándorló Pacman nyilván kokszol. Kétségeink persze ne legyenek, összejön ez még...

MOSLEY AZ AMERIKAI ERDEI ZSOLT
 „Nagyban Mayweather hozzáállásától függ a mérkőzés: ha csak védekezik, és megelőző egyenesekkel operál, akkor szürke összecsapás lesz, ha leveti a csak védekezésre épülő stílust, akkor viszont látványos is lehet kettőjük mérkőzése. Mosley gyors, keményen üt, sőt életveszélyesen. De azokon a mérkőzésein, amelyeken gondolkodó ellenfelekkel bokszolt – akik értettek a védekezéshez is, Vernon Forrest, Winky Wright –, azokkal szemben alulmaradt. A nagy verekedőket elintézte. Mayweather piaci szempontból mindenképpen eladhatóbb Mosleynál: Beszól, provokál, eladja magát, Mosley az amerikai Erdei Zsolt, azaz jó bunyós, de nem forr körülötte a levegő.” – nyilatkozta az esélyekről Rácz Félix menedzser.
Ha Mayweather nyeri a találkozót a WBA váltósúlyú világbajnoka, Mosley ellen, azzal nem lesz automatikusan a Bokszvilágszövetség bajnoka, a cím betöltetlenné válik. Ha Mosley győz, marad a WBA trónján.    

Pacquiao azóta legyőzte Joshua Clotteyt, míg most Mayweathernek kellene bizonyítania. Egyöntetű vélemény: amennyiben megfelelően motivált, nyer, de ha nem tud végig koncentrálni, akkor Sugar Shane meglepheti. Ne feledjük, Mosley briliáns bunyós – az, hogy taktikailag annyira képes, mint amennyire, arról nem feltétlenül csak ő tehet, bár a ringben mindenki saját magára van utalva. Ha Mayweather bujkál, ellépeget, akkor érdektelen meccs lesz, de ha odaáll bokszolni – ami nem feltétlenül érdeke –, akkor jó kis csata kerekedhet.

A 38 éves Mosley ezt mondta a találkozó előtt: „Május elseje szimbolikus dátum. Ez után az összecsapás után minden világos lesz. Ez a dátum Mayweather első vereségének időpontja lesz. Már régóta meg akarom mutatni a világnak, hogy én vagyok a legjobb. Ennek ellenére megemelem a kalapom Mayweather előtt. Tapasztalt vagyok, gyors, erős és eléggé agilis ahhoz, hogy megnyerjem a meccset. Támadni fogok, mert ez a stílusom" – mondta Mosley, aki nem felejtette el hozzátenni, hogy már túl van két-két vér- és vizeletvizsgálaton.

(Mosleyt a 2000-es évek elején a hírhedt Balco-doppinglaborral hozták összefüggésbe, amit részben elismert, bár váltig állította, csak legális vitaminokat kapott az orvosoktól, ellentétben azon állításokkal, amelyek szerint EPO-val és különböző – akkoriban még kimutathatatlan – szteroidokkal injekciózta magát. A rossz nyelvek szerint Mosley egyenesen a Balco egyik kirakatembere volt...)

„Ahhoz, hogy egy szupercsata létrejöjjön, két jó bokszoló kell. Shane Mosley egyike a legjobb váltósúlyúaknak, én pedig a legjobbak ellen akarok bokszolni – kezdte udvariasan Mayweather, aztán azért panaszkodott is. – Azt mondják Pacquiaóra, hogy ő a legjobb. Nos, amikor én legyőzök valakit, arra azt mondják, hogy már túl van a csúcson. Nos, Ricky Hattont és Oscar De La Hoyát is korábban győztem le, mint Pacman. Ha ellenem már túl voltak a csúcson, akkor Pacquiao ellen hol voltak?” – tette fel a költői kérdést a legjobb ökölvívók között éppen Pacman mögött másodiknak rangsorolt amerikai.

Oscar De La Hoya mérkőzésszervezőként egyáltalán nincs leszállóágban, sőt így árulja portékáját: „Ez a csata Sugar Ray Leonard és Thomas Hearns váltósúlyú összecsapását juttatja eszembe. Mosley és Mayweather meccse különleges lesz. Én mindkettőjükkel bokszoltam, így tudom, mi történik majd a ringben. Akarják tudni, mit tippelek? Nos, biztos vagyok benne, hogy nem megy végig a találkozó!" – mondta már promóterként a Golden Boy. Ha azt vesszük, hogy De La Hoyát kétszer is legyőzte Mosley (igaz, Mayweathertől szintén kikapott), akkor azt is hihetnénk, hogy inkább Sugar a befutó.

„Senkinek sincs esélye legyőzni engem – jelentette ki ezzel szemben Mayweather. – Hány és hány ellenfelem ígérte már be, hogy megver, aztán tessék, még veretlen vagyok. Szóban legyőztek, de a szorítóban nem. Igaz, hogy Shane letett már valamit az asztalra ebben a sportágban, de bebizonyítom, hogy én vagyok a legjobb. Azt mondják, ő az erősebb, de ez nem erőemelés, ahol a fej nem számít. Ha Mosley statisztikáját összehasonlítják az enyémmel, meglátják, hogy melyikünké a jobb."

Mosley – aki Mayweather 62.5 százalékával szemben 75 százalékos kiütési mutatóval áll – így reflektált: „Azt hiszem, sokan úgy álltak ki Mayweather ellen, hogy az érzelmeik vezérelték őket, s mind vesztettek. Nos, én nem esem ebbe a hibába. Egy felette aratott győzelem a legnagyobb sikereim közé kívánkozna. Kiderül, melyikünk a nagyobb stratéga. A statisztikáról meg csak annyit, 38 győzelmem után szenvedtem el az első vereségem. Floyd előttem még nem találkozott ilyen jó ellenféllel, mint én. A szerződésben van egy záradék, hogy ha legyőzöm, köteles vagyok visszavágót adni. Nos, mindenképpen így lesz, és majd akkor is megverem."

És mondott még valamit, amit ha nem is kell elhinni, de van rá halvány remény, hogy bekövetkezik: „Az utóbbi évtized egyik legnagyobb meccse lesz, még az is lehet, hogy bevonul a boksztörténet nagy csatái közé." Nos, ha csak az első fele igaz lesz, mi azzal is elégedettek lennénk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik