Bedák Zsolt élete bunyója előtt

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.05.29. 10:06
null
Vázquez már "megkóstolta" Bedákot (Fotó: fightnews.com)
Címkék
Bedák Zsolt  Puerto Ricóban Wilfredo Vazquez jr. ellen bokszol a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú világbajnoki címéért, a bayamoni összecsapáson a 25 éves Vázquez címvédő. 
VÁZQUEZ AZ ESÉLYESEBB

Rácz Félix kétszer is látta a Puerto Ricó-i világbajnokot bokszolni: „Vázquez olyan mint egy fúria. Megy előre és üt minden helyzetből, a szurkolók ezt pedig díjazzák, mert látványos. Gondolom, az Universum szakemberei megtalálják ennek a harcmodornak az ellenszerét. Ne felejtsük el, Puerto Ricóban imádják a bokszot, a hazai bunyósokat istenítik. Ez nem mindenkire hat egyformán, mert nehéz elviselni az elvárásokkal járó terhet. Miguel Cotto ezért nem is szeret hazájában bokszolni, Vázquez viszont igen."

Nagy „Csonttörő" János 2006 májusában Los Angelesben a WBO nagypehelysúlyú vb-címéért kiírt mérkőzésen az első menetben K. O.-vereséget szenvedett az argentin Jorge Barriostól. Nagy menedzsere Rácz volt, akit megkérdeztünk, Bedák esetében előfordulhat-e hasonló fiaskó, mint Nagy Janival. – Ez olyan, mintha az almát hasonlítanánk össze a körtével. Százból egy eset végződik így. Akkor az volt az az egy. Az esélyeket tekintve hatvan százalékot adok a győzelemre Vázqueznek és negyvenet Zsoltnak."

„Az ellenfelemről szóló videók elemzését edző-édesapámra hagytam, így nekem az instrukcióit követve csak a tréningekre kell koncentrálnom. Úgy gondolom, hogy Bedák nem jobb bunyós, mint Sonsona (a filippínó öklözőt Vazquez februárban a 4. menetben kiütötte). Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de ha szükség lesz rá, akkor készen állok arra, hogy végigbokszoljam a 12 menetet" – nyilatkozta Vázquez (18–0–1, 15) korábban külföldi hírforrásoknak.

A szintén veretlen Bedák Zsolt (15–0–0, 5) a fightnews.com megkeresésére elmondta, nem aggódik amiatt, hogy ellenfele szűkebb hazájában kell a ringbe lépnie.

„Nem zavar, hogy esélytelenebbnek tartanak, megfelelő stratégiát dolgoztunk ki a címvédő ellen, már csak végre kell hajtanom." Bedák edzője a korábbi világbajnok Artur Grigorjan.

Puerto Rico a profi bunyó egyik őshazája, Vázquez hazai közönség előtt imponáló teljesítménnyel szeretne nyerni.

„Érzem a rajtam lévő nyomást, de ez csak motivál, elvégre nekem szurkolnak az emberek."

A találkozót magyar idő szerint vasárnap hajnalban Bayamonban rendezik a helyszín a Coliseo Ruben Rodriguez, a gála fő eseménye Bedákék címmérkőzése lesz.

ÍGY MENEDZSEL AZ UNIVERSUM

Az Universum magyar menői közül Kovács István 20. mérkőzésén bokszolt a WBO pehelysúlyú vb-övért, 3 éve és 2 hónapja volt profi. Erdei Zsolt 19. összecsapásán ült a trónra (középsúly, WBO), 3 éve és 2 hónapja harcolt a hivatásosok között. Balzsay Károly 20. mérkőzésén lett a WBO nagyközépsúlyú bajnoka, 4 év 4 hónap után, sokszor volt sérült. Bedák Zsolt 16. mérkőzésén kap lehetőséget, 3.5 év után. Ha Bedák világbajnok lesz, az Universum magyar bunyósai közül neki kell ehhez a legkevesebb meccs.

 

BEDÁK: NYUGODTAN FOGOK BOKSZOLNI

Hét közben a sajtóedzés után az újságírók a magyar bunyóst faggatták:

 

– Megfelelően alkalmazkodott az időeltolódáshoz?

– Nem volt semmi problémám, azért érkeztünk tíz nappal a mérkőzés előtt, hogy sikerüljön az átállás.

 

– Mérlege nem vall nagy ütőerejű bokszolóra. Keményebb harcos, mint ahogyan azt a statisztikák mutatják?

– Elsősorban a győzelem a legfontosabb számomra, de ha alkalom nyílik rá, megragadom a lehetőséget, hamarabb befejezem a csatát, más bokszolókhoz hasonlóan.

 

– Vázquez magasabb, erősebbnek is tűnik, mint ön. Mit gondol a belharc sikerre vezethet ellene?

– A helyzet majd eldönti, milyen harcmodor lehet eredményes. Ezt sohasem lehet előre tudni.

 

– Magyarországon mekkora eseménynek számít, hogy világbajnoki címért bokszol?

– Az ökölvívás nagyon népszerű otthon, Kovács István és Erdei Zsolt is ült már a világbajnoki trónon.. Magyarországon nagy figyelemmel kísérik a címmérkőzésemet. Azért jöttem, hogy hazavigyem az övet!

 

A Nemzeti Sport Online kérdéseire egy nappal a mérkőzés előtt válaszolt a magyar bunyós.

 

– Mit tart Vázquez erősségének?

A csapott ütéseit és a szűken megütött horgait.

 

– Vázquez K. O.-mérlege lenyűgöző. A meccsek elején megy, mint a motolla. Mivel tudja lelassítani?

– Nyugodtan fogok bokszolni, nem szabad belemennem állóháborúba. A higgadtság a legfontosabb.

 

– Tudják Puerto Ricóban, hogy Mr. Balhorog a beceneve?

– Nem tudom, majd megismerik a ringben.

 

– Mennyire ég a meccs lázában Bayamon?

– Lépten-nyomon érezhető, hogy itt imádják a bokszot. Láttam a tízezres arénát, ahol a mérkőzés lesz. Mit mondjak, üresen is félelmetes látvány, s állítólag tele lesz.

 

Bedák Zsolt tavaly decemberben Söldenben Ramie Laput ellen a 7. menetben K. O.-val szerezte meg a WBO interkontinentális bajnoki címét, 13. a boxrec.com ranglistáján, a világbajnok a 9.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik