Amir Khan Amerika meghódítására készül

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.05.15. 09:41
null
Khan (balra) és Malignaggi már a mérlegelésnél egymásnak feszült (Fotó: Action Images)
Amir Khan első címvédése következik kisváltósúlyban. Kihívója a brooklyni Paulie Malignaggi, a helyszín ezért (is) a New York-i Madison Square Garden. A vb-öv megőrzése mellett Khan küldetése, hogy meghódítsa Amerikát. Amire Oscar De La Hoya szerint miden esélye megvan.

Noha az HBO egyik korifeusa, Kery Davis áradozik, hogy a szombati gála a bokszrajongók éjszakája lesz, továbbá a sportágat és a kategóriát is a csodálatos jelzővel illeti, korántsem biztos, hogy Amir Khan (22–1–0, 16) és Paulie Malignaggi (27–3–0, 5) bokszvilágszövetségbeli (WBA) kisváltósúlyú vb-címmeccse csemege lesz, bár ki tudja? Malignaggi mérkőzésszervezője, Lou DiBella rádobott még egy lapáttal: „Ha Paulie legyőzi Khant, olyan szupersztár lehet, mint amilyen világéletében akart lenni." A kihívó így látja a helyzetét: „Sok tehetséges srác van ebben a súlycsoportban, de ha legyőzném Khant, én lennék a vezérbika." A bajnok Khan is fokozza a várakozást: „Már beírtam a nevem a sportág történetébe, de hogy a tengerentúli bemutatkozásom alkalmából rögtön a Madison Square Gardenben bokszolok, azt még álmaimban sem mertem remélni."

 A MENEDZSELÉS MOST MINDENNÉL FONTOSABB
Rácz Félix menedzser szerint a világbajnok gyorsasága, robbanékonysága meghatározó lehet, de főleg az nyomhat a latban, hogy a brit fizikailag is erősebb. „Címvédésre átmegy Amerikába, látszik, hogy kezdik felépíteni, nagy kérdés, hogy mit ér a tudása, mert egy már-már fogatlan oroszlánhoz hasonlító Barrerán kívül komoly ellenfele még nem volt. Salitát lerohanta, de vele is végeztek már az első menetben. Még csak azt sem mondanám, hogy most majd eldől, milyen bokszoló, mert Malignagginak nincsen számottevő ütőereje, képzett ugyan, de nem tudja döntésre vinni a meccseit, csupán ötször nyert kiütéssel. Jó viszont a sajtója, New Yorkban kedvenc, jól eladható. Miguel Cotto dolgát megnehezítette, de legyőzni nem tudta. Khan menedzsmentje úgy látja, hogy a britnek karrierje ezen szakaszában éppen ilyen ellenfél kell” – latolgatta az esélyeket Rácz Félix.

Nézzük a tényeket: a 23 éves Khan a boxrec.com listáján az 5. helyen áll, és rögtön követi őt a rangsorban a 29 esztendős Malignaggi, aki volt már kisváltósúlyban világbajnok, a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) trónján ült. A Magic man becenévre hallgató bunyós brooklyni, nem véletlen, hogy a meccs színhelye a Madison Square Garden. Mert az igaz, hogy a legnagyobbak is arra vágytak-vágynak, hogy az ökölvívás szentélyében léphessenek fel, viszont Malignaggi esetében egyszerű a helyzet: nem elsősorban a tudása, hanem lokális népszerűsége miatt lesz ott az összecsapás. „Ennél jobb helyszínt nem is kérhetnék” – reagált a helyszínre Malignaggi, aki tulajdonképpen hazai pályán bokszol.

Barry McGuigan szerint Khan nagy kockázatot vállal, hogy már karrierje kezdetén az Egyesült Államokban szerepel. A legenda úgy véli, a britnek még kevés tapasztalata van ahhoz, hogy egy ilyen nehéz ellenféllel a tengerentúlon álljon ki. Persze erre mondják, hogy ha később ruccanna át, akkor az vetődne fel, miért nem korábban vágott bele a tengerentúli kalandba... McGuigan állítja, a kisváltósúlyú Ricky Hatton jó ütemben időzítette amerikai bemutatkozását, míg a walesi Joe Calzaghe túl későn, már karrierje végén bokszolt odaát. Ehhez képest Joe veretlen maradt egész pályafutása során, Hattonnal pedig Floyd Mayweather és Manny Pacquiao is feltörölte a padlót.

Malignaggi és Kahn már találkoztak New Yorkban a gála felvezetéseként, s az amerikai igencsak nagyképűnek és arrogánsnak tartja ellenfelét. „Az emberek kérdezgetik, ki lesz az ellenfeled? S amikor mondtam, hogy Cotto vagy éppen Hatton következik, azt válaszolták, ez igen! Most is kérdezgetnek, de amikor mondom Khan nevét, csak néznek rám és visszakérdeznek, az meg ki? – nyilatkozta a kihívó. – Azt mondják róla, hogy remek harcos. Hogy lehet az valaki, akinek porcelánból van az álla?" Gyorsan tegyük hozzá, Malignaggi Cottótól és Hattontól is kikapott, ezért számára döntő fontosságú a csata, hiszen ha Khantól is vereséget szenved, kirostálja magát a súlycsoport menői közül.

„Szeretném komolyan letenni a névjegyem ebben a kategóriában. Ehhez elsőként el kell hallgattatnom Paulie-t. Az üzletről szól az egész. Gyalázat, hogy ezért meg kell vernem valakit. De szombaton nagy verést fogok kiosztani, és ne nehezteljenek majd rám emiatt" – summázta a meccsel kapcsolatos érzéseit a világbajnok.

Oscar De La Hoya, a brit amerikai mérkőzésszervezője nagyra tartja a 2004-es athéni játékokon ezüstérmes, boltoni születésű Khant: „Amikor Amir szemébe nézek, azt a tüzet látom, amit egykoron a magaméban. Hasonló korban lettünk olimpiai érmesek. Valamennyi tulajdonsága – tehetsége, gyorsasága, ereje, s főleg elszántsága – megvan ahhoz, hogy remek harcos legyen belőle. Nem sok olyan bunyós van, aki több súlycsoportban is világbajnok. Ő már két kategóriában is bizonyított, s azon az úton jár, hogy szuperbajnok legyen" – nyilatkozta De La Hoya.

Khan az egyetlen vereségét 2008 szeptemberében szenvedte el Breidis Prescott-tól. Visszatérése után Marco Antonio Barrerát legyőzte, majd Andrij Kotelnik ellen megszerezte a WBA könnyűsúlyú világbajnoki övét. Legutóbb Dmitri Salitát intézte el az első menetben a WBA kisváltósúlyú vb-trónjáért, most pedig az első címvédése következik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik