Klicsko nem csak méretben nő kihívója fölé

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.03.20. 10:03
null
Vladimir Klicsko és Eddie Chambers a mérlegelésen (Fotó: Reuters)
Címkék
Szombaton Düsseldorfban Vladimir Klicsko megvédheti a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) nehézsúlyú világbajnoki címét. Ellenfele az amerikai Eddie Chambers.

Lehet azt írni a düsseldorfi éjszaka elé, hogy a WBO-nál elsőnek rangsorolt Eddie Chambers (35–1–0, 18 K. O.–T. K. O.) jelenleg az Egyesült Államok legjobb ökölvívója, továbbá magasztosan megjegyezni, hogy az amerikai boksz becsületéért küzd, s ez mind igaz, csak éppen Vladimir Klicsko (53–3–0, 47 K. O.–T. K. O.) a rivális.

 HOL VANNAK A KLASSZISOK?
 

George Foreman korábbi világbajnok is azt elemezte, hogy Joe Frazier vagy Mike Tyson sem voltak nagyobbak Chambersnél, s mégis kiemelkedő klasszisnak számítottak. „Ez viccnek is rossz! Joe és Mike kivételek voltak, más kaliber, mint Eddie – bocs, Eddie. Mindketten egyre jobbak lettek, mivel sok jó bunyóssal találkozhattak, s mert sok ellenfelük tényleg jó volt, magukból is a legjobbat hozták ki. De ott volt Ali is, aki fantasztikus volt, neki és Joe-nak köszönhettük, hogy nagyobb pénzért bokszolhattunk" – ismerte el korrekten Big George.

„Az biztos, hogy nem fogom azt csinálni, amit a legtöbb ellenfele, hogy megállok előtte, s hagyom, hogy a balegyeneseivel irányítson, terelgessen. A balegyenese és a stílusa a hosszú karjainak köszönhetően nagyon veszélyes. Ki kell használnom a képességeimet, hogy megoldjam a feladatot" – nyilatkozta Chambers, s ennek kapcsán szót kell ejteni Klicsko balegyeneseiről és az amerikai képességeiről.

A fiatalabb Klicsko fivér, a 33 éves Vladimir legutóbb az üzbég Ruszlan Csagajevet győzte le tavaly júniusban, K.O.-mutatója pedig 84 százalék! Gyakorlatilag megközelíthetetlen, Csagajev sem tudott vele mit kezdeni, pedig a Klicskónál nagyobb monstrumot, Nyikolaj Valujevet legyőzte. De Klicsko közelébe nem lehet vagy legalábbis nehéz odaférkőzni.

Még akkor is, ha Chambers az edzője és menedzsere szerint istenáldotta tehetség: „Eddie stílusa nem fekszik Klicskónak. Bármennyire is felkészült az ukrán, nem tud majd mit kezdeni az agilis és a lehetőségeket kihasználó Chambers gyorsaságával. Klicsko túlságosan egysíkú bokszoló. Eddie megáll majd az ukránnal szemben, s rögtön tudja, mit kell csinálnia, azonnal lecsap az ellenfél hibáira" – mondta Rob Murray, s hozzátette, 45 éve van a szakmában, de a sportokhoz ilyen tehetségű embert még nem látott; szerinte ha Chambers amerikai futballistának, kosarasnak, sőt akár teniszezőnek áll, átlagon felüli teljesítményt produkál.

Csak míg Klicsko 199 cm, Chambers alig 185 centi, az ukrán 111 kilóval, az amerikai 95-tel mérlegelt.

KLICSKO A FAVORIT
 

Rácz Félix sportmenedzser szerint Chambers nem potenciális ellenfél. „Lehet, hogy az amerikai néhány meneten keresztül tartja magát, de ez nem lesz elég. Támadnia kell, beférkőznie Vladimir kezei közé, s manapság ez már szinte lehetetlen. Mindkét Klicsko ökölvívása letisztult, nem hibáznak, ellenben hibára kényszerítenek. Chambers valóban nem tehetségtelen, de a méretbeli különbség is ellene szól. Hiába, nincsen új hullám a tengerentúlon, sem Chris Arreola, sem Tony Thompson, sem Chambers nem üti meg azt a szintet, amely elég lenne ahhoz, hogy valamelyik Klicsko ellen eséllyel vegye fel a küzdelmet.       

Közel egy fej a kettőjük közti magasságkülönbség, s az sem vall az amerikai félelmetes ütőerejére, hogy ellenfeleinek 50 százalékával szemben fejezte be hamarabb a meccsét. 2008. január 26-én pedig Berlinben kikapott az orosz Alekszandr Povetkintől, az IBF eliminátori címéért kiírt mérkőzésen. A 27 esztendős Eddie Chambers legutóbb a WBO szintén kihívói pozíciójáért az ukrán Olekszandr Dimitrenkót verte meg tavaly július 4-én Hamburgban pontozással. Az amerikai szeret Németországban bunyózni.

„Nem zavar, hogy nem nekem szurkolnak, a német nézőket hozzáértőknek tartom, ezért szeretek előttük ringbe lépni." Ez rendben van, de Chambers kisméretű nehézsúlyú a behemótok között. Külföldi szakírók megjegyzik, hogy méretben Mike Tyson, Evander Holyfield, sőt Muhammad Ali sem volt óriás, de mindegyiküknek volt olyan egyedi fegyvere, amellyel ellenfele fölé kerekedett.

Tysont mindent elsöprő ereje, Holyfieldet a kondíciója és az elszántsága emelte vetélytársai fölé. Ali pedig? Ő volt a „Legnagyobb". Chambersnek bizony nincsenek különleges képességei, hacsak azt nem vesszük figyelembe, hogy a düsseldorfi aréna 51 ezer nézője Dávid és Góliát küzdelmét láthatja modern kiadásban, s a szurkoló a zsigereiben mindig Dávidért szorít, még akkor is, ha Góliátot jobban ismeri.

Az összecsapás előtti mérlegelést A mérlegelést a címvédő ukrán Vladimir Klicsko 244 fonttal (kb. 111 kg), míg a kihívó amerikai Chambers 209 fonttal (kb. 95 kg) hozta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik