Stieglitz első címvédése

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.01.09. 16:14
null
Stieglitz eredetileg nem Acostával (jobbra) bokszolt volna (Fotó: Imago)
Címkék
Robert Stieglitz, a Bokszvilágszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnoka – a trónért tavaly augusztusban éppen Balzsay Károlyt győzte le – első címvédő meccsén lép a ringbe Magdeburgban, szombati ellenfele az argentin Rubén Acosta.

Kicsit keserű a szánk íze, mert Balzsay Károly szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt és szintén Magdeburgban szerezte meg a WBO világbajnoki övét az orosz Gyenyisz Inkin ellen. Aztán második címvédő mérkőzésén, az augusztusi, budapesti gálán el is vesztette. Ellenfele az orosz származású, de már német Robert Stieglitz volt, aki a 11. menetben technikai K. O.-val győzte le Kareszt, akinek decemberi visszatérési kísérlete sem sikerült, mivel a WBO interkontinentális címéért Söldenben vereséget szenvedett Eduard Gutknechttől.

BALZSAY LEGYŐZŐJÉRE TIPPEL

Balzsay Károly a hogyan továbbról még nem döntött, a szombati esélyekről azonban beszélt. „Nem megy végig a mérkőzés, Stieglitz felőrli majd az argentint, aki túl egysíkú ahhoz, hogy meglepje a világbajnokot. Kicsit úgy érzem, Acosta azért értékelődött fel, mert bevállalta a meccset. Neki ajándék a lehetőség, de nem hiszem, hogy élni tud vele" – mondta az exvilágbajnok.

Ehhez csupán egy megjegyzés: a sportban nem feltétlenül igaz, ha X legyőzte Y-t, és Z megverte X-et, akkor Z Y ellen is sikeres lesz. Egy kósza ütés mindent megváltoztathat...

A 28 esztendős Stieglitz (36–2–0, 22 K. O.–T. K. O.) ellenfele a 31 éves Rubén Acosta (23–3–5, 7), az argentin 11. a WBO ranglistáján. Minden irónia nélkül jegyezzük meg, hogy Stieglitz örülhet, hogy eredetileg kijelölt ellenfele, a kolumbiai Edison Miranda megbetegedett, mert a német így elkerülte a súlycsoport egyik legnagyobb ütőjét. (A 29 esztendős Miranda K. O.-mérlege 80 százalékos – 33 győzelméből 29 K. O. vagy T. K. O.) –, 4 vereségét olyan sztároktól szenvedte el, mint Andre Ward, Kelly Pavlik, míg Arthur Abrahamtól kétszer is kikapott.)

Acosta a boxrec.com listáján a 26., éppen egy hellyel előzi meg Balzsayt, a magyar 2007. november 24-én Drezdában legyőzte a WBO interkontinentális bajnoki címéért (mindhárom pontozó 119:109-cel adta a meccset Balzsaynak).    

Stieglitz így nyilatkozott a mérkőzés előtt: „Remek évem volt a tavalyi, hiszen világbajnok lettem. Remélem, az idei sem lesz rosszabb – mondta a német. Ami azt illeti, az ellenfél változása jó hír, bár a világbajnok erre azt mondta, nem sok minden változott azzal, hogy Acosta ugrott be Miranda helyére. – Miranda és Acosta stílusa hasonló." Edzője, Torsten Schmitz hozzátette: „Nem becsüljük le az argentint."

Acosta úgy véli, kemény csata lesz, mert Stieglitz jó bokszoló, ő viszont remek formában van. „Boldog vagyok, hogy lehetőséget kapok a vb-cím megszerzésére. S az elvem, hogy a lehetőséget azonnal meg kell ragadni, mert nem biztos, hogy lesz másik" – nyilatkozta a kihívó.

Stieglitz klubja, a SES Boxing főnöke, Ulf Steinforth kijelentette, Miranda betegsége sokkolta a szervezőket, de az utolsó pillanatban beugró Acosta megmentette a gálát, sőt nagyon jól fogytak a jegyek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik