Amerikai rapszódia horogra hangolva

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.08.15. 17:45
null
Jeff Lacy (balra) Roy Jones ellen száll ringbe Biloxiban (Fotó: Action Images – archív)<br />
Címkék
Az amerikai Roy Jones és honfitársa, Jeff Lacy csap össze vasárnap hajnalban a Mississippi állambeli Biloxiban félnehézsúlyban, hogy bizonyítsa, melyikőjük horogütése a félelmetesebb. Kazahsztánban is befűtik a félnehézsúlyú kohót, Bejbut Sumenov elvenné a WBA övét Gabriel Campillótól.

A felvezetés már egy hete megy, fizetős tévécsatorna Roy Jones és Jeff Lacy mérkőzéseit tűzte műsorára. Amolyan retrospektív sorozat ez, a mérkőzés színhelye, a Mississippi állambeli Biloxi amolyan Horogváros, kérdés, hogy élőben mit produkál magyar idő szerint vasárnap hajnalban a két félnehézsúlyú amerikai bunyós. A 40 éves Jones (53-5-0, 39 K. O.-T. K. O.) és 8 évvel fiatalabb honfitársa, Lacy (25-2-0, 17) összecsapása a matuzsálemek találkozója. „Ő hívott ki engem, hogy megverje az öreg bajnokot, de ebből nem lesz semmi – mondta Roy Jones. – Mr. Balhorog most megtudja, kinek jobb a bal keze, mert az én horgom és egyenesem is keményebb az övénél.." Majd a pensacolai hozzátette, a jobb keze is jobb, mint ellenfeléé.

Hogy ne legyen tét nélküli a mérkőzés, az összecsapás a Bokszvilágszervezet (WBO) észak-amerikai szekciójának övéért (NABO) folyik. Lacy nem izgul különösebben, de azért megjegyezte, egy élő legenda ellen mégis csak más felkészülni. „Azt hiszem, nagyon nagy meccs lesz. Royról azt tartják, hogy az egyik leggyorsabb bunyós a világon, én pedig az ütőerőmről vagyok híres – nyilatkozott Lacy, s azt is megjegyezte, a csata után ismét úgy emlegetik, mint az egyik legjobb bunyóst.

Oscar De La Hoya is nyilatkozott a mérkőzéssel kapcsolatban, és Roy Jonest bírálta, mondván, az öreg harcosnak ideje lenne abbahagynia az ökölvívást, mert lejáratja magát. Mit lehet ehhez hozzátenni? Ő csak tudja, hiszen Manny Pacquiao ellen ugyanezt tette...

Az esélyeket illetően Graham Houston, a fightnews.com szakírója úgy véli, Jones pontozással nyerhet, de azt sem tartja kizártnak, hogy a 10. menet környékén a mérkőzésvezető megállítja a meccset, ha a két amerikai közül sérülékenyebb Lacy tiszta ütéseket kap az arcára, Jones idő előtt befejezheti a küzdelmet.  

A kazahsztáni Asztanában két kevésbé rutinos róka csap össze szombat este félnehézsúlyban. A Bokszvilágszövetség (WBA) spanyol világbajnoka, a címért korábban az argentin Hugo Hernán Garayt legyőző 30 éves Gabriel Campillo (18-2-0, 6) lép a ringbe a kazah Bejbut Sumenov (8-0-0) ellen. Noha a világbajnok meccsszervezője, az Universum és a spanyol menedzsmentje nem ért egyet abban, melyikőjük a jogosult a találkozók lekötésére, a WBA állásfoglalása szerint semmilyen szankció nem lesz, a mérkőzéssel kapcsolatban.

A 25 esztendős Sumenov képzett bokszoló, részt vett az athéni olimpián, de első mérkőzésén eltörte a kezét, és a következő körben török ellenfele kipontozta. Nyolc profi győzelme között két figyelemreméltó skalp is van: Montell Griffin és Byron Mitchell is kikapott tőle. Ha Sumenov győz, Anatolij Alekszandrov és Vaszilij Zsirov után ő lehet a kazah profi bunyó harmadik világbajnoka.

 

SUMENOV, A SÖTÉT LÓ
 

Rácz Félix egykori menedzser szerint az amerikai párosításban mindkét bokszoló túl van már a zeniten, de karrierjük során olyan ponton találkoznak, amikor közel egyforma állapotban vannak.

 

„Kérdés, hogy kijöhet-e ebből egy jó mérkőzés? Talán."  

 

A kazahsztáni meccsen Bejbut Sumenovot sötét lónak tartja Rácz. Noha megverte Mitchellt és Griffint is, egyik legyőzött sem volt már pályafutása csúcsán. Campillo sem éppen a zeniten lévő Garayt intézett el, az argentin a sok fogyasztástól legalább úgy lézengett a szorítóban, mint Oscar De La Hoya Pacquiao ellen. S hogy miért lehetséges, hogy Sumenov 9. meccsén vb-övért bokszolhat? „A kazah csapata pénzzel olajozza az ügymenetet. Testvére, a promóciós cég egyik főnöke, Csingiz Sumenov tehetős ember, aki fizet azért, hogy cikkek jelenjenek meg fivéréről, és bizony pénzzel azt is el lehetett érni, hogy Griffin és Mitchell kiálljon a kazah ellen. Érdekes, hogy Amerikában most nem vállalt mérkőzést, mondván: a gálák felvezető programjában nem akar mellékszereplő lenni." Rácz egyelőre túlfavorizáltnak tartja a kazah ökölvívót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik