Dariusz még nem döntött, Kokó szerint már vége

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.03.02. 11:04
Címkék
Három nappal azután, hogy a francia Fabrice Tiozzo technikai K. O.-val legyőzte, Dariusz Michalczewski, a lengyel-német félnehézsúlyú exvilágbajnok még nem döntötte el, folytatja-e a pályafutását vagy végleg befejezi. A ZDF német közszolgálati televízió Kerner című műsorának nyilatkozva a "Tigris" a következőt mondta: "Eddig nem találtam olyan okot, amely miatt be kellene fejeznem". Ezzel szemben Kovács István, az első magyar profivilágbajnok egészen biztos abban, hogy barátjának ez volt az utolsó mérkőzése a hivatásosok táborában.
Az ilyen és ehhez hasonló pofonok okozták Dariusz Michaelczewski vesztét(fotó: Reuters)
Az ilyen és ehhez hasonló pofonok okozták Dariusz Michaelczewski vesztét(fotó: Reuters)
Az ilyen és ehhez hasonló pofonok okozták Dariusz Michaelczewski vesztét(fotó: Reuters)
Az ilyen és ehhez hasonló pofonok okozták Dariusz Michaelczewski vesztét(fotó: Reuters)
Az ilyen és ehhez hasonló pofonok okozták Dariusz Michaelczewski vesztét(fotó: Reuters)
Az ilyen és ehhez hasonló pofonok okozták Dariusz Michaelczewski vesztét(fotó: Reuters)

Dariusz Michalczewski korábbi félnehézsúlyú exvilágbajnok ökölvívó szombaton a hamburgi Color Line Arenában a hatodik menetben kiütéssel kapott ki a francia Fabrice Tiozzótól a WBA hivatásos szervezet címmérkőzésén. A "Tigris" becenévvel illetett lengyel ökölvívó veresége olyannyira egyértelmű és kijózanító volt, hogy a legtöbb német lap másnapi számában már tényként könyvelte el, hogy Dariusz visszavonulása elkerülhetetlen. Ő azonban egyelőre még mérlegel, annak ellenére, hogy a hozzá közel állók egyételműen ellenzik a folytatást.

"Amilyen gyorsan csak lehet, meghozom a döntésemet, és az már végleges elhatározás lesz - mondta Michalczewski. - A mellettem állók jobban szenvednek ettől az egésztől, mint én."

Az egykor verhetetlennek hitt "Tigrist" pályafutása 50. mérkőzésén életében először ütötték ki, ami sokak szerint egyételműen azt jelzi, hogy ideje visszavonulnia.

"Nagyon fáj a szívem, de a bíró teljes joggal vetett véget a küzdelemnek - fűzte még hozzá Michalczewski, aki nem azért gondolkodik a folytatáson, mert boksz nélkül nem tudja elképzelni a jövőjét. - Már megszerveztem mindent arra az időszakra, amikor már nem bokszolok többé. Azt azonban nem tudom, hogy mindez pótolhatja-e az ökölvívást az életemben.

A lengyelországi Sopotban élő klasszis 48 győzelem után 2003 októberében előbb az argentin Julio Cesar Gonzaleztől kapott ki és veszítette el világbajnoki címét, majd szombaton már kihívóként maradt alul ismét.

Kovács István: Innen nincs visszaút

Kovács István tapasztalatból beszél
Kovács István tapasztalatból beszél
Kovács István tapasztalatból beszél
Magyarország első hivatásos ökölvívó-világbajnoka, Kovács István a Nemzeti Sport Online-nak határozottan kijelentette: Dariusz Michalczewski pályafutásának vége, de még hónapokba telik, amíg ezt ő maga képes felfogni és elfogadni.

A ma már sikeres televíziós műsorvezetőként és étteremtulajdonosként is ismert "Kokó" tudja, miről beszél, hiszen nem egészen három évvel ezelőtt neki is meg kellett hoznia ugyanezt a döntést. Kovács Istvánt a WBO szervezet pehelysúlyú világbajnokaként 2001. június 16-án a Kisstadionban ütötte ki - ugyancsak a hatodik menetben - az argentin Júlio Pablo Chacón.

Ő akkor hihetetlen mélységekbe zuhant, teljesen kicsúszott a lába alól a talaj. Hónapokig reménykedett a folytatásban, ringbe is lépett, terveket szőtt. Végül azonban több mint nyolc hónappal később, 2002. március 1-jén bejelentette a visszavonulását, mert addigra megértette, hogy a menedzsmentje nem tudja elvinni őt egy címmérkőzésig, ráadásul a motivóciója sem a régi már. Keserű hónapok voltak.

"Dariusz televíziós interjúját nem láttam, de közvetlenül előtte beszéltünk telefonon, mert tudni akarta, mi a véleményem - mondta az NSO-nak Kovács István. - Olvastam, hallottam, mit nyilatkozott, de én az ő érdekében nagyon-nagyon remélem, hogy a folytatás nem szerepel a tervei között."

Ezt követően Kokó hosszabb monológba kezdett:

"A veresége óta még nagyon rövid idő telt el, ez kevés ahhoz, hogy az ember a pályafutását, sőt az egész életét mérlegre tegye, és helyes döntést hozzon. Ezt tapasztalatból tudom. Hosszú hónapoknak kell eltelnie, mire az emlékek letisztulnak, a fájdalom pedig már nem olyan erős, hogy befolyásolja a tiszta gondolkodást. Olyan ez, mint amikor valakit elhagy a szerelme. Hónapokig reménykedik, mire végül képes elfogadni, ami történt, és belenyugszik a megváltoztathatatlanba. Nekem is mondhatott bárki bármit, amíg én nem láttam be, nem tudtam megtenni. Nálam nyolc hónapig tartott."

"Nincs olyan edzésmódszer, nincs az a kemény felkészülés, nincs az a motiváció, amellyel a régi mozdulatokat, az erőt, a dinamikát, a korábbi ritmusérzéket vissza lehet szerezni. Olyan ez, mint amikor egy énekes elveszíti a korábbi hangját, de az ökölvívásban még inkább jellemző."

Kovács István szerint azonban nem csupán ezért lehetetlen Michalczewski visszatérése.

"Beszéltem Peter Hanrathsszal, az Universum bokszklub vezetőjével, aki azt mondta, nem szervez több mérkőzést Dariusznak. Azt hiszem, ők sokkal jobban meg tudják ítélni, van-e esély visszahozni valakit a csúcsig. Ez az én esetemben is hasonlóképpen alakult. Pontosan azért van ez, mert szeretik, nem pedig azért, mert a veresége után elfordulnak tőle. Csakhogy Dariusz érzelmileg egyelőre még nem tudja elviselni azt a gondolatot, hogy vége. Pedig innen nincs visszaút."

Erdei Zsolt Kovács István véleményét osztja
Erdei Zsolt Kovács István véleményét osztja
Erdei Zsolt Kovács István véleményét osztja
"Abban is egyetértettünk Peter Hanrathsszal, sokkal jobb, hogy már a hatodik menetben véget ért a küzdelem, mint hogy tizenkét meneten keresztül püfölték volna, és utána történik meg ugyanez."

Kokó és Madár azonos platformon

Kovács Istvánnal azonos véleményem van keddi SztárChat vendégünk, a szombaton ugyanott szintén ringbe lépő, és a WBO világbajnoki címét megvédő Erdei Zsolt (jobbra). "Madár" tegnap egy olvasói kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte Dariusznak már korábban el kellett volna gondolkodnia a folytatáson.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik