Mike Tyson együtéses csatát nyert

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.02.23. 19:55
Címkék
Nem tudni, a televíziós kommentátorok miként építették fel a stratégiájukat a Mike Tyson (504, 2 no contest, 43 K. O.T. K. O.) Clifford Etienne (2421) nehézsúlyú mérkőzésre, de ha úgy tervezték, hogy a meccs alatt ismertetik a két bunyós életútját, a találkozó előéletét, akkor körülbelül a születési adatok beolvasásáig jutottak el, tovább biztosan nem. "Iron Mike ugyanis 49 másodperc alatt végzett amerikai honfitársával, és lépett egyet a WBC (Bokszvilágtanács) trónján ülő Lennox Lewis felé.
Mike Tyson (szemben) pályafutása ötvenedik gyôzelmét aratta a memphisi gálán
Mike Tyson (szemben) pályafutása ötvenedik gyôzelmét aratta a memphisi gálán
Mike Tyson (szemben) pályafutása ötvenedik gyôzelmét aratta a memphisi gálán
Mike Tyson (szemben) pályafutása ötvenedik gyôzelmét aratta a memphisi gálán
Mike Tyson (szemben) pályafutása ötvenedik gyôzelmét aratta a memphisi gálán
Mike Tyson (szemben) pályafutása ötvenedik gyôzelmét aratta a memphisi gálán
Nagyon nehéz értékelni a memphisi Pyramid-arénában megrendezett, tíz menetre tervezett összecsapást, hiszen 49 másodpercből messzemenő következtetést levonni lehetetlen. A két börtönviselt amerikai egyformán kirobbant a szorítósarkából, néhány másodperc elteltével már a földön is voltak, jóllehet nem ütésnek, hanem a birkózásból jól ismert mozdulatnak köszönhetően. A mérkőzésvezető mindkettőjüket nyugalomra intette, ők ezt megfogadták, és elkezdtek bokszolni. Etienne, ígéretéhez híven, odaállt Tyson elé, és megpróbált adok-kapokot kezdeményezni.
Eleinte mindketten a levegőt csépelték, hajszálpontos találatot egyikük sem tudott bevinni, egészen a 49. másodpercig, Akkor Tyson egy szűken kivezetett jobbhoroggal telibe találta Etienne-t, aki eldőlt, és a meccs végéig fel sem kelt. Öntudatánál maradt ugyan – erre utal, hogy a fogvédőjét kivette –, de csak azt követően került függőleges helyzetbe, hogy Bill Clancy véget vetett a csatának. "Ilyen a boksz. Mike pontosan és brutálisan eltalált” – jegyezte meg a mérkőzés után Etienne.
A "régi” Tysonnál egyáltalán nem voltak ritkák az ilyen villámháborúk. Minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka kilencedszer fejezte be egy percen belül a soros mérkőzését, és ebből hétszer 1985-ben diadalmaskodott (az Etienne elleni sikere mellett a 2000-es, Lou Savarese elleni 38 másodperces győzelme jelenti a kivételt). A szombati meccse mindössze a hatodik a saját örökrangsorában, Etienne-nél Marvis Frazier (30 másodperc), Robert Colay (37), Savarese, Richardo Spain (39) és Michael Johnson (39) is gyorsabban behódolt.

Mexikói parádé

MEXIKÓVÁROS. Mindhárom ringbe lépô mexikói világbajnok gyôzelemmel tudta le a szombati, hazai fellépését. A legnagyobb név, a WBC (Bokszvilágtanács) pehelysúlyú trónján ülô Erik Morales (42–1) a harmadik menetben végezte ki az amerikai Eddie Croftot (23–7–1), akinek ez garantált címmeccs volt, holott 2000 óta nem is rangsorolták. Az ugyanennél a szervezetnél a szalmasúlyúak közt világelsô José Antonio Aguirre (29–1–1) a negyedik menetben még a padlón volt honfitársa, Juan Alfonso Keb Baas (30–7–1) ellen, a hetedikben azonban már ô ütötte ki kihívóját. A legegyértelműbb diadalt Jorge Arce (32–3–1) aratta, a WBC kislégsúlyú világbajnoka 100 másodperc alatt verte meg a nicaraguai Ernesto Castrót (8–6–1).

Aurino megvédte a címét

SAN GIUSEPPE VESUVIANO. Továbbra is az olasz Pietro Aurino (25–2) az EBU (Európai Bokszunió) cirkálósúlyú bajnoka. Aurino a tizedik menetben technikai K. O.-val bizonyult jobbnak kihívójánál, Vincenzo Rossittónál (23–2–1).
"Egy háziasított állat vagyok – jegyezte meg a találkozó után az ötmillió dollárt kasszírozó Tyson. – Clifforddal barátok vagyunk, mindkettőnknek pénzre volt szüksége, ezért nem maradhatott el a mérkőzés. Az influenzám és a sérülésem miatt nem éreztem magam túl fittnek, de kellett a pénz, ezért bokszoltam. Lewis ellen azonban még nem merek kiállni, annyira még nem vagyok jó. További mérkőzésekre van szükségem, formába szeretnék lendülni, mert még egyszer nem akarok kikapni.”
Azt egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a második Lewis–Tyson mérkőzéssel. A brit valamikor kora nyáron, lehetőleg júniusban szeretne összecsapni amerikai ellenlábasával, nagy kérdés, hogy Tysonnak az már megfelelő időpont, vagy ő inkább az őszre tenné át a csatát, hogy még vívhasson egy-két felhozó meccset.
Memphisben egy másik botrányhős, a hajdani műkorcsoláyzónő, Tonya Harding is kesztyűt húzott. Az annak idején vetélytársát, Nancy Kerrigant megbízottjai útján megfenyítő Harding a ringben nem osztotta túl szorgalmasan a pofonokat, tekintve, hogy négy menet után pontozással kikapott a szintén amerikai Samantha Browningtól.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik