Erősíteni a piaci pozíciókat

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.12.06. 22:25
Címkék
Két héttel a kevésbé jegyzett báty, a WBA (Bokszvilágszövetség) interkontinentális trónján ülő Vitalij Klicsko után az öcs, a WBO (Bokszvilágszervezet) világbajnoka, Vladimir Klicsko is megmutathatja: igazuk van mindazoknak, akik arra számítanak, hogy a közeljövőben a két fivér uralhatja a nehézsúlyt.
Vladimir Klicsko a 40. gyôzelmére hajt (Fotó: Reuters)
Vladimir Klicsko a 40. gyôzelmére hajt (Fotó: Reuters)
Vladimir Klicsko a 40. gyôzelmére hajt (Fotó: Reuters)
Vladimir Klicsko a 40. gyôzelmére hajt (Fotó: Reuters)
Vladimir Klicsko a 40. gyôzelmére hajt (Fotó: Reuters)
Vladimir Klicsko a 40. gyôzelmére hajt (Fotó: Reuters)
Pillanatnyilag még a brit Lennox Lewis a kategória első számú alakja, mögötte Vladimir jön a rangsorban, de a brit belátható időn belül visszavonul, és akkor megnyílhat az út Klicskóék előtt. Az Universum Box-Promotion elöljárói is érzik, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek az ukrán testvérpárban, a klub egyre többet bukkan fel az Egyesült Államokban – a Vladimir Klicskóval fémjelzett gálákból már Erdei Zsolt is húzott hasznot! –, és alighanem a tendencia csak erősödni fog a jövőben.
Ugyanakkor az ellenfélválasztás továbbra is roppant óvatos, Vladimir Klicskónak (39–1) az élete első vb-címmeccsére készülő amerikai Jameel McCline (29–2–3) ellen kell megvédenie a koronáját, ami az erőviszonyok ismeretében egyáltalán nem tűnik lehetetlen feladatnak. Sokkal inkább az lehet a fontos az ukrán nehézbombázó számára, hogy erősítse az Universum piaci pozícióit a tengerentúlon…
Az amerikai média mindenesetre egyetért abban, hogy Klicsko talán soha vissza nem térő lehetőség előtt áll. "Ha olyan meggyőző produkcióval nyer, mint ahogyan azt ígéri, akkor Vladimirből igazi világsztár lesz, olyan, aki hosszú éveken keresztül többet kereshet, mint előtte bárki ebben a sportágban” – állítják egybehangzóan a lapok Vladimir negyedik egyesült államok-beli fellépése előtt.

Kovács István Las Vegasban

Magyar szereplôje is lesz a többek között a Vladimir Klicsko–Jameel McCline nehézsúlyú világbajnoki címmérkôzéssel fémjelzett Las Ve-gas-i gálának. A WBO (Bokszvilágszervezet) koronájáért zajló összecsapás segédsupervisora (segédellenôre) ugyanis Kovács István, a szervezet egykori pehelysúlyú világbajnoka lesz. Kokó néhány évvel ezelôtt nagyon közel állt ahhoz, hogy bokszolóként mutatkozzon be a bunyó fellegvárában, ám akkor Clarence „Bones” Adams az edzésen eltörte az orrát, így a nagy lehetôség odaveszett. Most, ha ellenôrként is, de megadatik a karrierje során minden létezô trófeát begyűjtô Kovácsnak a debütálás.
McCline mindazonáltal kellemetlen rivális lehet, különösen azért, mert az esélylatolgatások során szinte mindenki alábecsüli őt. Mindössze két centiméterrel alacsonyabb a világbajnoknál, ugyanakkor tíz kilóval nehezebb nála. Tizennyolc éves korában ötéves börtönbüntetést kapott, és a rácsok mögött határozta el, hogy elkezd bokszolni. Kezdetben olyan öklözőknek volt a kesztyűpartnere, mint Lewis, Ray Mercer (őt már megverte Vladimir), Larry Holmes és Zeljko Mavrovic, az utóbbi időben azonban már neki kerestek edzőtársakat. "Későn kezdtem el bokszolni, de nem túl későn. Az álmom most valóra válik, vasárnap úgy fogok felébredni, hogy a kezemben szorongatom a világbajnoki övet” – nyilatkozta a csata előtt McCline.
Persze a szópárbajban Klicsko sem maradt adós: "Nincs esélye! Szuper felkészülésen vagyok túl, eljött az én időm, ki fogom ütni McCline-t. Ha ez sikerül, akkor aligha kételkedik bárki is a képességeimben.” Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy Klicskónak még van mit javítania a renoméján, ugyanis a Las Vegas-i gálán csak a második számú főmeccs az övé, az est utolsó találkozóját a WBC (Bokszvilágtanács) könnyűsúlyú koronájáért hadakozó Floyd Mayweather és José Luis Castillo vívja…

Tv: a ZDF vasárnap hajnali 4 órától élőben közvetíti a Las Vegas-i gálát
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik