Kótai pontozással nyert

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.11.17. 21:39
Címkék
Erdei Zsolt után egy másik magyar bokszreménység, Kótai Mihály is hozzáfogott az Egyesült Államok meghódításához. A WBC (Bokszvilágtanács) nagyváltósúlyú nemzetközi bajnoka a Las Vegasban megrendezett gálán egyhangú pontozással verte meg az amerikai Ruben Perezt, és megőrizte makulátlan, immár húsz győzelmet tartalmazó mérlegét.
Erik Morales derekáról még fél évig sem hiányzott a WBC pehelysúlyú világbajnoki öve
Erik Morales derekáról még fél évig sem hiányzott a WBC pehelysúlyú világbajnoki öve
Erik Morales derekáról még fél évig sem hiányzott a WBC pehelysúlyú világbajnoki öve
Erik Morales derekáról még fél évig sem hiányzott a WBC pehelysúlyú világbajnoki öve
Erik Morales derekáról még fél évig sem hiányzott a WBC pehelysúlyú világbajnoki öve
Erik Morales derekáról még fél évig sem hiányzott a WBC pehelysúlyú világbajnoki öve
A Polish Boxing Promotion versenyzője a roppant rangos gála főmérkőzését felvezető programban húzott kesztyűt, és igyekezett jó benyomást tenni az amerikai közönségre. Az első gongszót követően azonnal támadólag lépett fel, ő irányította a meccset, igaz, elsősorban egyeket ütve tartotta sakkban Perezt. Veres László, Kótai menedzsere és Szántó Imre, a magyar bunyós edzője a találkozó előtti napokban többször is hangsúlyozta, Misi nem törekszik majd a kiütésre, és ezeket a szavakat tökéletesen igazolták a látottak is. Perez jó ütésálló képességről tett tanúbizonyságot, kapta a pofonokat becsülettel – elsősorban Kótai baljai értek célba –, ugyanilyen módon állta is azokat, majd a veszélyes helyzeteket túlélve ellenakciókra is vállalkozott.
Kótai sikerét így sem veszélyeztette semmi, igaz a mérkőzés derekánál váratlan, két meneten át tartó hullámvölgy következett a bunyójában. Perez felbátorodott, az ötödik és a hatodik menetet hozta is, köszönhetően annak, hogy többször is tisztán eltalálta a magyar testét. A hetedik menetben újra jött Kótai, akkor már többször ütötte az első néhány felvonásban jobbára mellőzött kombinációkat, és teljesen megérdemelten nyerte meg az összecsapást. Két pontozó 78:74-re, a harmadik pedig 77:75-re adta a meccset Kótainak, aki a szeptemberi, Andrzej Butowicz elleni meccsét követően egymás után másodszor bokszolta végig a meccs teljes időtartamát anélkül, hogy riválisát padlóra küldte volna.
A győzelem mellett további jó hír a Kótai-rajongók számára, hogy a menedzsment hathatós háttérmunkával négy évre szóló versenyzői engedélyt kapott az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy Kótait a jövőben bármikor meghívhatják egy-egy gálára, még önálló szereplőként is. Emellett bármikor segítheti bármelyik világbajnok felkészülését, majd mint sparringpartnernek adott jutalomként bekerülhet egy rendezvény programjába.
A Kótai–Perez találkozóhoz hasonlóan a nagyobb ütőerejű bunyós győzelmét hozta az est főmérkőzése, a WBC pehelysúlyú világbajnoki övéért kiírt Erik Morales–Paulie Ayala összecsapás is. Morales az első pillanattól kezdeményezőbb volt, erős, pontos jobbkezeseivel folyamatosan sakkban tartotta Ayalát, és az elején úgy tűnt, a mexikói akár gyors győzelmet is arathat. Módszeresen szétbombázta Ayala bal szemét, ám az amerikainak valahogyan sikerült túlélnie a viharos rohamokat, és kiegyenlítetté tennie a párharc középső szakaszát. Az amerikai néha vissza is támadott, ám ezekből az akciókból hiányzott az igazi átütőerő, Ayala ugyanis ütőerőben továbbra is olyan szinten áll, mint amikor a WBA (Bokszvilágszövetség) harmatsúlyú világbajnoka volt. Most azonban két kategóriával feljebb bokszolt, ráadásul pályafutása során először.
A hajrá ismét a mexikói parádéját hozta, az utolsó menetben Ayala a kötelekhez szorulva számolatlanul kapta a pofonokat, szemmel látható volt, hogy Kenny Bayless mérkőzésvezető a küzdelem beszüntetésén gondolkodott, ám látva a meccsből hátralévő néhány másodpercet, végül a folytatás mellett döntött. Persze, a végeredmény így sem lehetett kétséges, Morales egyhangú pontozással – 117:111, 116:112 és 118:110 arányban – diadalmaskodott, és visszaszerezte azt az övet, amelytől a honfitársától, Marco Antonio Barrérától elszenvedett vereséget követően volt kénytelen megválni (Barréra a győzelem után lemondott a koronáról, így Moralesék most a betöltetlen trónért küzdöttek).
"Nagyon erős álla van Ayalának! – méltatta vetélytársát Morales. – A meccs elején inkább a balomat, a későbbiekben pedig már a jobbomat használtam. Ha az HBO azt akarja, és hajlandó nekem elég pénzt fizetni, akkor kész vagyok harmadszor is megmérkőzni Barrérával. Akkor lesz harmadik meccs, különben nem!”
Sokkal egyoldalúbb küzdelmet hozott a WBC kislégsúlyú világelsőségéért zajló Jorge Arce–Augustín Luna öszszecsapás. A címvédő Arce a második menetben egy balhoroggal, a harmadikban egy jobbkezessel döntötte földre hajdani edzőpartnerét, a bíró ezt követően kihirdette a technikai K. O.-sikerét.
Két volt világelső is randevút adott egymásnak a kaszinóvárosban, és párbajuk végén Guty Espadas, a WBC hajdani pehelysúlyú bajnoka örülhetett, miután megosztott pontozással megverte Clarence "Bones” Adamst, a WBA egykori kispehelysúlyú királyát.

Profigála, Las Vegas

Kislégsúly (a WBC világbajnoki övéért): Jorge Arce (mexikói, 31–3–1)–Agustín Luna (argentin, 18–13) T. K. O. gy. a 3. m-ben; pehelysúly (a WBC világbajnoki övéért): Erik Morales (mexikói, 42–1)–Paulie Ayala (amerikai, 34–2) p. gy. 12 m-ben; Guty Espadas (mexikói, 36–5)–Clarence Adams (amerikai, 41–5–3) p. gy. 12 m-ben; kisváltósúly: Dmitrij Salita (ukrán, 9–0)–Ron Gladdin (amerikai, 11–7–1) K. O. gy. az 1. m-ben; nagyváltósúly: Kótai Mihály (magyar, 20–0)–Ruben Perez (amerikai, 10–6–2) p. gy. 8 m-ben; Ray Sanchez (amerikai, 8–0)–Richard Best (amerikai, 4–4–2) p. gy. 4 m-ben

Khaliq közelebb Forresthez

NOTTINGHAM. A brit Jawaid Khaliq (20–1–1) vitatott körülmények között ugyan, de megvédte az IBO (Nemzetközi Bokszszervezet) váltósúlyú világbajnoki övét. A világbajnok a második és a negyedik menetben is nehéz helyzetbe került ukrán kihívója, Roman Dzuman (15-1) ellen, ám "túlélte” az akkor kapott pofonokat, és a finisben már inkább ő irányított. A végén a három pontozó közül az egyik brit a kihívót látta jobbnak, a másik két döntnök viszont egyformán két ponttal a címvédőt hozta ki győztesnek, aki így megtarthatta a koronáját. Vernon Forrest, a súlycsoport első számú alakja, a WBC (Bokszvilágtanács) ura már a mérkőzés előtt jelezte, szívesen megmérkőzne Khaliqkal, aki ezzel a sikerével elhárított egy akadályt a lehetséges csata elől.

Ottke nehéz sikere

NÜRNBERG. Sven Ottke (29–0, 6 K. O.-T. K. O.) tizenhatodik alkalommal védte meg az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) nagyközépsúlyú világbajnoki övét. A kihívó, a dán Rudy Markussen (27–1, 16) az első menetben alaposan meglepte német vetélytársát, majd a későbbiekben is egyenrangú partner tudott maradni, ám Ottke a maga precíz, zárt védekezésből indított támadásaival végül felőrölte. A pontozás teljesen egyhangú volt, mindhárom bíró 116:112-re adta a meccset, amit az észak-európai öklöző roppant nehezen fogadott el.

Szupertornát terveznek nagyváltósúlyban

LAS VEGAS. Oscar De La Hoya, a WBA (Bokszvilágszövetség) és a WBC (Bokszvilágtanács) nagyváltósúlyú világbajnoka szeretné összehozni a kategória legjobbjait, illetve a váltósúlyból egy súlycsoporttal feljebb kacsingatókat egy szupertorna erejéig. "Golden Boy” elképzelései szerint ő, továbbá az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) királya, Winky Wright, a WBO (Bokszvilágszervezet) bajnoka, Daniel Santos, a váltósúly legjobbja, Vernon Forrest, valamint Javier Castillejo, Fernando Vargas és Shane Mosley előcsatározásokat vívna, majd a két legjobb eldöntené, kit illet meg a vitathatatlan nagyváltósúlyú bajnoki cím.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik