Immár állandó vendégek

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.10.02. 20:53
Címkék
Napra pontosan huszonkét hónappal a profidebütálását követően vívja karrierje első címmérkőzését Erdei Zsolt. Az amatőrök között világ- és Európa-bajnoki címig jutó magyar ökölvívó október 5-én Debrecenben az "A Tűzmadár éjszakája nevű rendezvényen a dél-afrikai Jim Murrayvel találkozik, és ha győz, akkor megkaparintja a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú interkontinentális övét. A következő napokban szeretnénk körbejárni, az érintettek miként élik meg a gála előtti napokat, szakemberek mit várnak az eseménytől, illetve Debrecen városa hogyan készül a rendezvényre. A kilencedik részben Erdei Zsolt klubja, az Universum Box-Promotion gazdasági igazgatójával, Peter Hanrathsszal készült interjút olvashatják.
Hanraths, az Universum gazdasági igazgatója negyedik magyarországi gálájára készül
Hanraths, az Universum gazdasági igazgatója negyedik magyarországi gálájára készül
Hanraths, az Universum gazdasági igazgatója negyedik magyarországi gálájára készül
Hanraths, az Universum gazdasági igazgatója negyedik magyarországi gálájára készül
Hanraths, az Universum gazdasági igazgatója negyedik magyarországi gálájára készül
Hanraths, az Universum gazdasági igazgatója negyedik magyarországi gálájára készül
– Az Universum eddig már három bokszgálát szervezett Magyarországon. Ön szerint mi lesz a legnagyobb különbség a korábbi rendezvények és a mostani között?
– Talán az, hogy most a klub három nagy reménysége, várakozásaim szerint leendő világbajnoka lép majd szorítóba Debrecenben. Hogy kikről van szó? Elsősorban természetesen Erdei Zsoltról, mellette pedig Felix Sturmról és Bert Schenkről. Utóbbin nem kell meglepődni, tudjuk, hogy volt már világbajnok, majd elveszítette az övét, de most újra felfelé tart. És nem szabad elfeledkeznünk a közelmúlt talán legeredményesebb német amatőrbokszolójáról, Steven Küchlerről sem, aki előtt szintén ígéretes karrier áll.
– Ha jól tudom, eleinte nem mindenki lelkesedett a debreceni gála ötletéért…
– Nem, nem, ezt cáfolnom kell. Azonnal meggyőztek bennünket a szervezők, még úgy is, hogy a helyszínt nem ismertük. De gyorsan képet kaptunk arról, hogy Debrecen városa nagyon lelkes, hogy az emberek, élükön a polgármesterrel, nagyon szeretik a sportot, és hogy egy új sportcsarnokot akarnak megnyitni a gálánkkal. Az is eldőlt, hogy az RTL Klub közvetíti a rendezvényt, így minden akadály elhárult.
– Külön kiemelte a televíziót. Tette ezt azért, mert a közelmúltban az Universumnak gondjai voltak a német tévékkel vagy azért, mert elégedett a magyar partnerrel?
– Hála istennek a Kirch-csoport összeomlását átvészeltük, egy ideje már megvan a szerződésünk a ZDF-fel, így biztosított a gáláink televíziós közvetítése. Magyarországon már évek óta az RTL Klub a partnerünk, az együttműködésünk nagyon jó, annak pedig külön örülök, hogy a csatorna nem csupán a magyar érdekeltségű eseményeinket sugározza, hanem például Dariusz Michalczewski meccseit is.

A hét végi program
Csütörtök: nyilvános sajtóedzés (Debrecen Pláza, 14.00); péntek: mérlegelés (Debrecen, Thermál Hotel, 16.00); szombat: profibokszgála (Debrecen, Fônix-
csarnok, 19.00)
– Az Universum életében mit jelentenek a magyarországi gálák?
– Rengeteg örömöt. Nagyon szeretjük az országot és az itteni embereket, ráadásul kitűnő barátaink élnek itt, mint például Dámosy Zsolt vagy Kovács István.
– Ha már Kokót említette: először kerül sor nélküle Universum-gálára Magyarországon. Nem lesz ez egy picit furcsa?
– Tudomásul kell venni bizonyos biológiai törvényszerűségeket, Kokó befejezte, és új életet kezdett. Szerencsére a boksztól nem szakadt el, hanem a WBO supervisoraként továbbra is szorítóközelben marad. Szeptemberben Paco Valcárcel WBO-elnök segítőjeként tevékenykedett, gyűjtötte a tapasztalatokat, most pedig önállóan is bizonyíthat. A sportág nála keresve sem találhatna szuperebb reprezentánst.
– Mit vár a debreceni rendezvénytől?
– Először is azt, hogy nyerjenek a bokszolóink. Másodsorban pedig azt, hogy Zsolt tizenkét menetes meccsen igazolja, nagy jövő áll előtte. A felkészülési időszakban csúcsterhelést kapott, ugyanazt a munkát végezte el, mint a világbajnokaink. Tizenkét menetre tréningezett, de ebből a munkából bármikor automatikusan kijöhet a K. O.
– Erdei mire viheti a profik között?
– Nézze, két éve van nálunk, az Universumnál. Azt már a kezdet kezdetén megmondtuk neki, hogy hiába volt világklasszis az amatőrök között, a profiknál a nulláról kell indulnia. Az első éve volt a tanulóév, a második az inasév, a harmadik pedig a mesterré válás éve. Ennek az esztendőnek az első jelentős lépése lesz ez az interkontinentális bajnoki címmérkőzés, amelyet követhet egy címvédés, majd az Európa-bajnoki trónt szeretnénk célba venni. Utána pedig jöhet a világbajnoki korona!
– Igaz-e, hogy ha Erdei sikerrel jár, akkor az Egyesült Államokban, közelebbről Las Vegasban, méghozzá a Vladimir Klicsko nevével fémjelzett gálán védheti meg az övét?
– Nem tervezünk olyan hosszú távra, egyelőre csak a szombati mérkőzésre összpontosítunk. De hogy a kérdésére válaszoljak: Zsolt eddig kétszer bokszolt Amerikában, a stílusát nagyon kedvelik a tengerentúlon, úgyhogy bármi elképzelhető.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik