Murray a vakvilágba ugrik

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.10.01. 22:13
Címkék
Napra pontosan huszonkét hónappal a profidebütálását követően vívja karrierje első címmérkőzését Erdei Zsolt. Az amatőrök között világ- és Európa-bajnoki címig jutó magyar ökölvívó október 5-én Debrecenben az "A Tűzmadár éjszakája nevű rendezvényen a dél-afrikai Jim Murrayvel találkozik, és ha győz, akkor megkaparintja a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú interkontinentális övét. A következő napokban szeretnénk körbejárni, az érintettek miként élik meg a gála előtti napokat, szakemberek mit várnak az eseménytől, illetve Debrecen városa hogyan készül a rendezvényre. A nyolcadik részben az Erdei Zsolt ellenfelével, Jim Murrayvel készült interjút olvashatják.
Jim Murray még nem látta bokszolni Erdei Zsoltot, ennek ellenére bízik a gyôzelemben
Jim Murray még nem látta bokszolni Erdei Zsoltot, ennek ellenére bízik a gyôzelemben
Jim Murray még nem látta bokszolni Erdei Zsoltot, ennek ellenére bízik a gyôzelemben
Jim Murray még nem látta bokszolni Erdei Zsoltot, ennek ellenére bízik a gyôzelemben
Jim Murray még nem látta bokszolni Erdei Zsoltot, ennek ellenére bízik a gyôzelemben
Jim Murray még nem látta bokszolni Erdei Zsoltot, ennek ellenére bízik a gyôzelemben
– Mit gondolt akkor, amikor megtudta, esélyt kap egy címmérkőzésre?
– Azt, hogy most kaptam egy esélyt, amivel élnem kell. Méghozzá mindenképpen. Tényleg örülök a lehetőségnek, amelyet szeretnék megragadni!
– Miként készült a debreceni összecsapásra?
– Hathetes speciális felkészülésen vettem részt, ebből tíz nap különösen kemény volt. Tényleg igazi csapatmunkának lehettem részese, és nagyon bízom benne, hogy a folyamatos tréningeknek meglesz az eredményük. Jó formában érzem magam, szeretném, ha erről a magyar szurkolók is meggyőződhetnének.
– Ha jól tudom, meglehetősen ritkán bokszolt hazáján, Dél-Afrikán kívül. Lehet-e hátrány, és ha igen, mennyiben, az európai helyszín?
– Lehetséges, de ez igazából rajtam múlik. Hogy milyen keményen tudok fellépni a szorítóban, illetve hogy mit tudok kezdeni a ringben Erdeivel.
– A mérkőzésszámot tekintve is nagy a különbség ön és Erdei Zsolt között. Amíg ön már harminchét profimeccsen jutott túl, addig leendő riválisa még csak tizenkettőn. Kétségtelen tehát, hogy a rutin az ön oldalán áll, de mit gondol, miként tud ebből tőkét kovácsolni?
– Azt nem tudom, hogyan, de mindenképpen ki akarom használni. Tény, hogy profiként van egy szint, amit feltétlenül el kell érni, és szerintem én már el is jutottam addig a pontig. Mindenképpen építenem kell a tapasztalataimra, ha sikerrel akarok járni. Márpedig nyerni akarok!
– Mit tart a legerősebb fegyverének?
– A legerősebbnek? Talán a kondíciómat. Azt hiszem, nem lesz gond az erőnlétemmel, ha tizenkét menetig tart majd a találkozó.
– Szembetűnő a kettejük közötti magasságbeli különbség. Erdei legalább egy fejjel alacsonyabb önnél. Ez miben jelentkezhet?
– Tényleg? Ennyivel alacsonyabb nálam? Nem is tudtam. Még sohasem láttam Erdeit, bocsásson meg, de csak annyit tudok róla, hogy nagyon jó a rekordja. De azt sohasem szabad elfelejteni, hogy a bokszban bármi megtörténhet. Látatlanban azt mondom, hogy a magasság, illetve a nagyobb ütőtáv számomra lehet előnyös.
– Már bokszolt címmérkőzést, szemben Erdeivel. Milyen egy ilyen téttel bíró öszszecsapás légköre?
– Sokkal nagyobb az emberen a nyomás, talán ez a legfontosabb. De a boksz az boksz. Ugyanúgy készülni kell erre is, talán csak a munka intenzitásában van különbség.
– Már jócskán harminc fölött jár, talán egy utolsó esélynek tartja ezt a mérkőzést?
– Nézze, nem iszom, nem dohányzom, sportszerű életmódot folytatok, remek edzőm van, úgyhogy még lehet néhány jó évem a profik között.
– Mire a legbüszkébb az eredményei közül?
– Hm. Nehéz ezt megmondani. Talán arra, hogy egyszer sikerült valakit az első menetben három másodperc alatt kiütnöm.
– Van valami különleges bokszfilozó-
fiája?
– Semmi, de tényleg.
– Ha nincs, akkor milyen indíttatásból kezdett el bokszolni?
– Élvezetből. Tetszett, amit láttam, és úgy döntöttem, belevágok.
– Mit vár a mérkőzéstől? Végiggondolta már, hogy mit fog csinálni a ringben?
– Mint már mondottam, nem láttam Erdeit, ezért nem is tudok pontos taktikával szolgálni. Majd a szorítóban meglátjuk, mi a célravezető.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik