Egy hosszú út legelején

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.09.30. 22:06
Címkék
Napra pontosan huszonkét hónappal a profidebütálását követően vívja karrierje első címmérkőzését Erdei Zsolt. Az amatőrök között világ- és Európa-bajnoki címig jutó magyar ökölvívó október 5-én Debrecenben az "A Tűzmadár éjszakája nevű rendezvényen a dél-afrikai Jim Murrayvel találkozik, és ha győz, akkor megkaparintja a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú interkontinentális övét. A következő napokban szeretnénk körbejárni, az érintettek miként élik meg a gála előtti napokat, szakemberek mit várnak az eseménytől, illetve Debrecen városa hogyan készül a rendezvényre. A hetedik részben Erdei Zsolt edzőjével, Fritz Sdunekkel készült interjút olvashatják.
Erdei eddig tizenkét gyôztes mérkôzésen jutott túl Sdunek utasításai segítségével
Erdei eddig tizenkét gyôztes mérkôzésen jutott túl Sdunek utasításai segítségével
Erdei eddig tizenkét gyôztes mérkôzésen jutott túl Sdunek utasításai segítségével
Erdei eddig tizenkét gyôztes mérkôzésen jutott túl Sdunek utasításai segítségével
Erdei eddig tizenkét gyôztes mérkôzésen jutott túl Sdunek utasításai segítségével
Erdei eddig tizenkét gyôztes mérkôzésen jutott túl Sdunek utasításai segítségével
– Kovács István után Erdei Zsolt személyében már a második magyar ökölvívót készíti fel egy címmérkőzésre. Mennyi különbség van a két fiú között?
– Kétségtelenül a súlykülönbség a legnagyobb, úgy húsz kiló. Ettől eltekintve nincs túl nagy differencia köztük, Zsolt is sokoldalú, szorgalmas bunyós, igaz, ő is hajlamos a könnyelműsködésre, nála is megvannak azok a meggondolatlan mozdulatok a védekezésben, mint Kokónál voltak. Ráadásul Zsolt is vidám srác, akit mindenki kedvel és elfogad az Universumnál.
– Két éve dolgoznak együtt, mennyit fejlődött ezen időszak alatt Erdei?
– Nem túlzok, ha azt mondom, hogy rengeteget. Szerencsénk is volt, mert remek alapokat kapott az amatőrök között, és nekünk erre már csak építkeznünk kellett. Örülök, hogy Zsolt vevő volt a közös munkára, szinte csak pozitívumokat tudok mesélni róla, egyre jobban hasonlít egy igazi profira. Ha mégis valami rosszat kell mondanom, akkor a könnyelműségét és a védekezését tudnám említeni. Az első kezét még nagyon sokszor lógatja feleslegesen, de most azon dolgozunk, hogy ezzel se legyen gondja.
– Mikor lehet belőle mintaprofi?
– Ezt nagyon nehéz, talán inkább lehetetlen megjósolni. De az is igaz, hogy a szombati mérkőzés irányadó lesz, itt bizonyíthatja a rátermettségét, a képzettségét, önbizalmat szerezhet, és ha nyer, akkor megnyílhat előtte egy szinte beláthatatlan út.

Lewis–Klicsko: jövôre?

LAS VEGAS. Legkorábban februárban találkozhat egymással Lennox Lewis és Vitalij Klicsko, ugyanis a WBC (Bokszvilágtanács) brit világbajnoka határozottan kijelentette: az HBO televíziós csatorna kérése ellenére az idén már nem hajlandó ringbe szállni. A nehézsúly jelenlegi legnagyobb egyénisége a hónap elején mondott le az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) trónjáról, de már akkor bejelentette: folytatja pályafutását. Ez garancia arra, hogy biztosan összeméri erejét az ukrán klasszissal, aki vezeti a WBC ranglistáját, így hivatalos kihívónak tekinthetô.
– Mégis, mi lehet a végállomás?
– Természetesen a világbajnoki öv. Öntudatos bokszolóról van szó, de versenykörülmények között is igazolnia kell a képességeit. Az eddig elvégzett munka mennyiségével és minőségével mindketten elégedettek vagyunk, de az igazi erőpróba majd szombaton lesz. Ha Erdei nyer, akkor utána jöhet egy címvédő mérkőzés, netán egy Európa-bajnoki címmeccs, majd megcélozhatja a világbajnoki trónt is.
– Ha lehet, akkor időzzünk el még egy picit a debreceni gálánál! Beszéltek már a Murray ellen győzelemmel kecsegtető taktikáról?
– Természetesen, és azt már most le kell szögezni, hogy Murray roppant kellemetlen rivális. Madár egy 192 centis sráccal is kesztyűzött az edzéseken, minden rendben volt, csak azt kell még elérni, hogy a balját felemelje. Termetéből adódóan Zsoltnak irányítania kell majd a meccset, és nem szabad célpontot nyújtania Murraynek. Ha ki tudja használni a gyorsaságát, akkor nem érheti meglepetés. A felkészülése remekül sikerült, erőnlétileg, egészségileg tökéletesen rendben van, a tizenkétszer nyolcszáz méteres futásoknál minden penzumot három percen belül tudott le, ráadásul kiváló pulzusszámmal, az edzéseken váltott ellenfelekkel remekül bírta a tízmenetes kesztyűzéseket, azt hiszem, nem lehet okom panaszra. Most már csak azt kellene elérni, hogy semmi különös sem történjen vele szombatig. Ne sérüljön meg, ne egyen rosszat, és még sorolhatnám. Ha minden rendben lesz, akkor biztos vagyok benne, hogy Debrecenben nagyon szép mérkőzésen szerzi majd meg az interkontinentális övet.
– Ilyen dicshimnusz után muszáj megkérdezni: elképzelhető, hogy Erdei lesz Michalczewski utóda?
– Az adottságai megvannak hozzá, ez tény. Még egy év kemény munka, és akkor nyugodtan felelhetünk igennel az előbbi kérdésre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik