Debrecen már csodát tett

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.09.29. 22:14
Címkék
Napra pontosan huszonkét hónappal a profidebütálását követően vívja karrierje első címmérkőzését Erdei Zsolt. Az amatőrök között világ- és Európa-bajnoki címig jutó magyar ökölvívó október 5-én Debrecenben az "A Tűzmadár éjszakája nevű rendezvényen a dél-afrikai Jim Murrayvel találkozik, és ha győz, akkor megkaparintja a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú interkontinentális övét. A következő napokban szeretnénk körbejárni, az érintettek miként élik meg a gála előtti napokat, a szakemberek mit várnak az eseménytől, illetve Debrecen városa hogyan készül a rendezvényre. A hatodik részben a rendezvénynek otthont adó város polgármesterével, Kósa Lajossal készült interjút olvashatják.
Erdei Zsolt (balra) lesz a fô attrakciója a debreceni sportcsarnokavató ünnepségének
Erdei Zsolt (balra) lesz a fô attrakciója a debreceni sportcsarnokavató ünnepségének
Erdei Zsolt (balra) lesz a fô attrakciója a debreceni sportcsarnokavató ünnepségének
Erdei Zsolt (balra) lesz a fô attrakciója a debreceni sportcsarnokavató ünnepségének
Erdei Zsolt (balra) lesz a fô attrakciója a debreceni sportcsarnokavató ünnepségének
Erdei Zsolt (balra) lesz a fô attrakciója a debreceni sportcsarnokavató ünnepségének
– Miként vetődött fel annak az ötlete, hogy a Főnix csarnokot egy rangos bokszgálával avassák fel?
– Debrecenben népszerű a boksz, a város környékéről sok jó ökölvívó került ki, elég csak Matolcsi Józsefre gondolni, minden évben januárban megrendezzük Európa egyik legrangosabb amatőrviadalát, a Bocskai-emlékversenyt és még sorolhatnám. Kézenfekvő volt, hogy olyan sportágat keressünk, ami helyben és a világon is népszerű, eredményesek vagyunk benne, ráadásul jelentős érdeklődésre tarthat számot. Nagy az új csarnok, meg kell tölteni, nem biztos, hogy más sporteseménnyel ez sikerülne, pláne úgy, hogy az még a televízió számára is vonzó legyen.
– Gondolom, ezek után jött a kapcsolatfelvétel.
– Pontosan így történt, felkerestük az ötletünkkel Dámosy Zsoltot, illetve segítőjét, Szurmai Jánost. Mindenki abszolút partnernek bizonyult, lelkesedtek az ötletért, és egyetértettek azzal, hogy egy ilyen rendezvényt nem feltétlenül Budapesten kell tető alá hozni.
– Debrecen városa mit tett, illetve tesz a gála érdekében, azon kívül, hogy biztosítja a sportcsarnokot?
– Elsősorban a promócióban, a rendezvény népszerűsítésében igyekszünk segíteni. Jómagam is többször tartottam ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatót, a molinókat villámgyorsan elhelyezhettük, a városi tévé is mellénk állt, és filmjeivel igyekszik támogatni az eseményt.

Sauerlandos sikerek

ZWICKAU. Danilo Häussler (20–0) megvédte az EBU (Európai Bokszunió) nagyközépsúlyú övét. A Sauerland-istálló német bokszolója egyhangú pontozással gyôzte le kihívóját, a spanyol Juan Nelongo Pérezt (15–4–1). Häussler klub- és honfitársa, Oktay Urkal (31–1) eközben az EBU gazdátlan kisváltósúlyú koronáját kaparintotta meg, miután – szintén egyhangú pontozással – megverte a francia Gabriel Mapoukát (33–6).

Carbajal címvédése

ALBUQUERQUE. Továbbra is Cruz Carbajal (22–11–1) a WBO (Bokszvilágszervezet) harmatsúlyú bajnoka. A mexikói bunyós a negyedik menetben technikai K. O.-val múlta felül az amerikai Danny Romerót (43–5–1), aki a szülôhelyén lépett a kötelek közé.

Hatton gyors gyôzelme

MANCHESTER. A második felvonásban megnyerte a WBU (Bokszvilágunió) kisváltósúlyú világbajnoki övéért kiírt összecsapást a brit Ricky Hatton (30–0). A címvédô riválisát, a szintén brit Stephen Smith-t a második menetben diszkvalifikálta a mérkôzésvezetô, miután a második leütést követôen a padlón fekvô öklözô édesapja bemászott a ringbe és meglökte a bírót.

Elveszik Tapia övét

IBF. Az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) megfosztja a pehelysúlyú világbajnoki övétôl az amerikai Johnny Tapiát. Az öklözô bűne, hogy következô mérkôzésén nem a szervezet által jelölt kihívó ellen húz kesztyűt, hanem a súlycsoport legjobbjának tartott mexikói Marco Antonio Barrérával meccsel.
– Hogy érzi, a debreceniek várják már a gálát?
– Tudja, a gála ténye összekapcsolódik magával a megnyitóval. A sportcsarnok felépítése és megnyitása különösen a mai kontextusban érdekes, mert amíg a másfélszer ekkora Budapest Aréna költségei a negyvenmilliárd forint felé tartanak, addig nekünk 4.1 milliárdból sikerült felépítenünk a csarnokot – mindössze tíz hónap alatt. Ráadásul a mi költségvetésünkben benne van a régi csarnok felújítási költsége is! Az pedig nemzetközi szinten azt hiszem, egyedülálló, hogy tíz hónap alatt került tető alá a létesítmény.
– Ha jól tudom, a csarnok kimondottan a tornász-világbajnokság miatt épült fel.
– Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ez volt az apropó. Megítélésem szerint Magyarországnak legalább négy-öt ilyen arénára lenne szüksége a nemzetközi versenyképességhez. Bármilyen nagy, fedett pályán zajló világeseményhez csarnokra van szükség, ha pedig van egy országos turné, legyen szó bármilyen eseményről, akkor mindenki sokkal jobban jár, ha a programot több helyen láthatják, mint adott esetben mondjuk csak Budapesten.
– Hosszabb távon miként lehet kihasználni egy ilyen létesítmény adottságait?
– Eleve több célra terveztük, úgy, hogy a sportesemények mellett kiállításoknak, koncerteknek, kulturális rendezvényeknek is otthont adhasson. Gondolja meg, Debrecenben tizenhét középiskola van, ha egy olyan ünnepséget akarunk szervezni, mint a szalagavató vagy egy bál, akkor arra itt lehetőség nyílik.
– A sportolók közül bárki használhatja majd vagy lesznek korlátozó intézkedések?
– Minden, nagy közönséget vonzó eseményt megtarthatnak itt. Természetesen elsősorban a professzionális sportokra gondolunk, legyen szó a helyi kézi- vagy kosárlabdacsapat mérkőzéseiről. Itt 7500-an kényelmesen elférnek a nézőtéren, a másik csarnokba 3500-an sem tudtak bejutni.
– És mit vár a mostani gálától?
– Egyértelműen nagy közönségsikert és egy sikeres nyitó ünnepséget.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik