Két félnehézsúlyú király

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.09.25. 21:26
Címkék
Napra pontosan huszonkét hónappal a profidebütálását követően vívja karrierje első címmérkőzését Erdei Zsolt. Az amatőrök között világ- és Európa-bajnoki címig jutó magyar ökölvívó október 5-én Debrecenben az "A Tűzmadár éjszakája nevű rendezvényen a dél-afrikai Jim Murrayvel találkozik, és ha győz, akkor megkaparintja a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú interkontinentális övét. A következő napokban szeretnénk körbejárni, az érintettek miként élik meg a gála előtti napokat, a szakemberek mit várnak az eseménytől, illetve Debrecen városa hogyan készül a rendezvényre. A második részben Erdei Zsolt súlycsoportjáról, a félnehézsúlyról olvashatnak.
A WBO-király Dariusz Michalczewski negyvenhét mérkôzés óta ôrzi a veretlenségét
A WBO-király Dariusz Michalczewski negyvenhét mérkôzés óta ôrzi a veretlenségét
A WBO-király Dariusz Michalczewski negyvenhét mérkôzés óta ôrzi a veretlenségét
A WBO-király Dariusz Michalczewski negyvenhét mérkôzés óta ôrzi a veretlenségét
A WBO-király Dariusz Michalczewski negyvenhét mérkôzés óta ôrzi a veretlenségét
A WBO-király Dariusz Michalczewski negyvenhét mérkôzés óta ôrzi a veretlenségét
Erdei Zsolt a lapunknak adott interjújában úgy nyilatkozott, súlycsoportjának legjobbjait egyelőre még nem tudná legyőzni 12 menetben. De kik is a félnehézsúly legjobbjai? Aki járatos ebben a kategóriában, két nevet kapásból rávág erre a kérdésre: Roy Jones Junior és Dariusz Michalczewski. Egyértelműen az amerikai és a németből újra lengyellé lett ökölvívó uralja ezt a kategóriát, mögöttük elég nagy az űr, amit az is jelez, hogy ők ketten birtokolják a négy nagy szervezet világbajnoki öveit.
A koronákból három – az IBF-é, a WBA-é és a WBC-é – van Jonesnál, aki a szervezetektől független rangsorokban – mi több, a súlycsoportoktól függetlenekben is – az élen áll. Az amerikai 1993. május 22-én, Bernard Hopkins (a középsúly jelenlegi uralkodója) legyőzésével lett először világbajnok, akkor még a középsúlyúak között, másfél évvel később James Toney kipontozásával a nagyközépsúlyúak között is csúcsra ért, majd 1996 novemberében Mike McCallum legyőzésével övé lett a WBC ideiglenes félnehézsúlyú trófeája. A következő meccsén máig vitatott körülmények között elbukott, miután egy állítólagos mélyütés miatt leléptették az egyébként félig "agyonvert” Montel Griffinnel szemben. A következő meccsén az első menetben kiütötte Griffint, felült a trónra, ahonnan azóta le sem szállt. Legutóbb Clinton Woodsot verte döntő fölénnyel, most pedig arra készül, hogy decemberben ringbe lépjen a WBA nehézsúlyú bajnoka, John Ruiz ellen. Ha nyer, ő lesz az első olyan ökölvívó, aki közép-, nagyközép-, félnehéz- és nehézsúlyban is a világ tetejére ér.
Legnagyobb – sajnos csak szópárbajban az, kettejük meccse már nem fog összejönni – vetélytársának, Dariusz Michalczewskinek más a célja: szeretne veretlenül, 50 megnyert mérkőzéssel, világbajnokként visszavonulni, így ugyanis átadná a múltnak a legendás Rocky Marciano 49-es rekordját. Erdei klubtársa 1994. szeptember 10-én került fel a WBO félnehézsúlyú trónjára, méghozzá Leeonzer Barber legyőzésével. Következő meccsén Nestor Giovannini ellenében a cirkálósúlyú övet is elnyerte, azt követően viszont már csak a félnehézsúlyt tartotta rettegésben. Neki is volt egy furcsa mérkőzése, ő Graciano Rocchigianitól kapott egy szabálytalan ütést, amely után nem folytatta a csatát. Az eredmény eredetileg technikai döntetlen volt, de a WBO titokzatos körülmények között, utólag diszkvalifikálta Rocchigianit.
A kontinensen jelenleg az olasz Yawe Davis az úr, az ő hivatalos kihívója egy másik universumos, Thomas Ulrich. A hamburgi klubnál bevett gyakorlat szerint egy interkontinentális öv – ugyebár Erdei ezért indul harcba – megszerzése után az EBU koronája következhet, ám az nehezen képzelhető el, hogy ha Ulrich bajnok lesz, és nem kap lehetőséget egy világbajnoki címmérkőzésre, akkor előbb-utóbb a rangsorban 14. helyezett Madárral találja szembe magát…
Az egyik internetes bokszmagazin pontozásos rendszerében egyébként Erdei már a világ 26. számú félnehézsúlyú ökölvívójának számít, 55 hellyel megelőzve dél-afrikai riválisát. Ez is csak azt erősíti, hogy Debrecenben a magyar fiú lesz a favorit!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik