Tokió 2020: szlalomban született meg a szlovénok első aranya

Kiosztották az első érmeket a kajak-kenu szlalom szakágában is, mégpedig a férfi kenusoknál. A győzelmet a szlovén Benjamin Savsek szerezte meg a cseh Lukás Rohan és a német Sideris Tasiadis előtt.

Tokió 2020: Ahogy itthon fogadtak, az az öröm maradt meg igazán – Kőbán Rita

A budapesti Millenáris parkban megtekinthető Világraszóló Bajnokaink olimpiai kiállítás megnyitóján Kőbán Ritát az atlantai olimpián győztes hajója mellett kérdeztük arról, hogy milyen emlékeket idéz fel benne a kiállított tárgy, s mit vár a kajak-kenusoktól a tokiói olimpián. 

Tokió 2020: Jól tettem, amikor nem adtam fel – Kárász Anna

Sérülésekkel és újrakezdésekkel nehezített évek után ez a szezon sem indult könnyen Kárász Annának. A négyszeres világbajnok kajakosnak fizikailag, technikailag és mentálisan is tökéletes állapotban kellett lennie ahhoz, hogy az öt évvel ezelőtti csalódás után Tokióban aranyéremért küzdhessen a négyessel.

Aki a legnagyobb veszélyt jelenti Kozák Danutáékra Tokióban

A tokiói olimpiát felvezető miniportré-sorozatunkban olyan sportolókat mutatunk be, akik meghatározó alakjai az egyetemes sportnak, vagy jó úton haladnak, hogy azzá váljanak, és főszereplői lehetnek a játékoknak Japánban. Az ötödik részben Lisa Carrington következik, a női kajakban a legnagyobb ellenfele lesz Kozák Danutáéknak, hiszen 200 és 500 egyesben is a regnáló világbajnok.

Tokió 2020 – KAJAK-KENU

A TOKIÓI OLIMPIA ADATBANKJA – KAJAK-KENU.

Tokió 2020: a magyar kajakos nem kért az oltásból, visszalépett az olimpiától

A kajak-kenu szlalom szakágban kvótás Schmid Julia lemondott a tokiói ötkarikás szereplésről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) döntését követően, miszerint csakis Covid–19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja.

Videó: amikor a berúgást nem kellett szégyellni, sőt aranyat hozott

Tizedpontok, centik, századmásodpercek – bizony olykor csak ezek döntenek arról, kiből lesz aranyérmes és kiből csak ezüstérmes egy-egy olimpián. És ez egyáltalán nem mindegy, hiszen a győztesek örökre beírják magukat a sporttörténelembe, a másodikokat hamarabb elfelejtik. A tokiói olimpiát felvezető sorozatunkban ezúttal a Horváth Csaba, Kolonics György kenu kettes 1996-os atlantai sikerét idézzük fel, amely a magyar kajak-kenu sportnak máig talán a legizgalmasabb és legszorosabb küzdelemben kibrusztolt győzelme.

Tokió 2020: elindultak a kajak-kenusok hajói Japánba

Elindultak a tokiói olimpián részt vevő magyar kajak-kenusok hajói Japánba.

Tokió 2020: ötszörös olimpiai bajnokunk sportági rekordot célozhat

Egyesben és párosban is úgy állhat rajhoz a címvédő Kozák Danuta, hogy pályafutása során először egy másik magyar hajóval is meg kell harcolnia az ötkarikás érmekért.

Maratoni kajak-kenu Eb: három magyar győzelem a felnőtteknél

A négy felnőtt egyes számból hármat magyar versenyző nyert meg szombaton a moszkvai maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon – számolt be róla az MTI.

Kajak-kenu: Én vagyok a sötét ló – Tótka Sándor

Sem a váratlan fordulattól, sem az újfajta kihívástól nem rettent meg Tótka Sándor, aki az Eb-n K–1 200 méteren aratott győzelmével jócskán meglepte a nemzetközi mezőnyt. Ha úgy szárnyal, mint Lengyelországban, Tokióban is dobogóra állhat a 26 éves újpesti kajakos.

Tokió 2020: „Sziasztok, Tótka Sanyi is itt van! Féljenek a többiek!”

Tótka Sándor visszatekintve úgy látja, 2020-ban csak hitte, hogy fel van készülve az olimpiára. Akkor ráadásul egyértelműen a férfi kajak négyes 500 méteres versenyére helyezte volna a fókuszt, csakhogy idén Európa-bajnok lett egyesben 200 méteren. 

Tokió 2020: Kozák kihívója, Lisa Carrington sporttörténelmet írna

Történelmet írna a tokiói olimpia gyorsasági kajak-kenu versenyén az új-zélandi Lisa Carrington, akit mind a négy női kajakos számban neveztek.

Tokió 2020: „A Dombi, Kökény páros a példaképünk az olimpiákról”

Varga Ádám és Béke Kornél is az első olimpiájára készül. A két kajakos együtt K-2 1000 méteren indul Tokióban, míg Varga ugyanezen a távon egyesben is megméreti magát. Mindketten elképzelték már, milyen részt venni az olimpián, s a fejükben végigpörgették a versenyük optimista és a pesszimista verzióját is. 

Tokió 2020: Aranyat nyerni most különösen nehéz lesz – Hüttner Csaba

Hat dobogós helyezést várnak a kajak-kenus csapattól a szakmai vezetők, akik szerint az esélyeket növeli, hogy egyesben és párosban két hajó állhat rajthoz nemzetenként, ugyanakkor figyelmeztetnek: a sajátos körülmények megnehezíthetik a sportolók dolgát.

Tokió 2020: Minden tökéletes lesz a párosban az olimpiára – Csipes Tamara

A hasonló technika és a kölcsönös bizalom is segíti a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak párost. A duó tagjai számítanak arra, hogy a K–2 500 méter éremcsatájában újra nagy küzdelmet kell vívniuk a másik magyar egységgel, de bíznak abban, hogy az (együtt töltött) idő nekik dolgozik.

Tokió 2020: Kopasz Bálint célja a dobogó, álma az arany

A szezont visszafogottabb teljesítménnyel kezdő Kopasz Bálint bizakodón vágott neki a tokiói felkészülés hajrájának. A 24 éves világbajnoki címvédő és újdonsült Európa-bajnok csúcsformában kétségkívül a K–1 1000 méter egyik éremesélyese.