Újra Old Englandben a New England Patriots

Rajnai Gergely, Varga Kristóf, Papp GáborRajnai Gergely, Varga Kristóf, Papp Gábor
Vágólapra másolva!
2012.10.28. 14:24
null
A New England másodszor játszik Londonban, ahol három éve 35–7-re legyőzte a Tampa Bayt (Fotók: Reuters)
Címkék
Vasárnap a nyolcadik játékhét 12 mérkőzésével folytatódik az NFL alapszakasza. Az európai óraátállítás miatt egy-egy órával korábban kezdődnek a találkozók, így este hatkor már elvégzik a kezdőrúgásokat. Az idei londoni rangadó esélyei látszólag egyoldalúak, de a Rams egyre inkább összekapja magát, a New England játéka pedig az idény eleji ingadozást követően is még mindig döcögős. Este két Manning is nagy dobócsata részese lesz: Eli a Giantsszel Dallasba látogat, Peyton pedig a New Orleanst fogadja Denverben.

 

ST. LOUIS RAMS–NEW ENGLAND PATRIOTS
Magyar idő szerint 18.00, London, Wembley (Tv: ESPN America)

Az idei londoni alapszakaszmeccsen hivatalosan házigazdaként pályára lépő St. Louis támadósora egyre több életjelet mutat. Steven Jacksonnak jót tett, hogy mellette Daryl Richardson is komolyabb szerepet kap, így a futójáték hétről hétre javul. Kérdés, hogy a Patriots kiváló futás elleni védelme ellen ez mire lehet elegendő. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a földön nem fogják tudni megnyerni a meccset a Kosok, éppen ezért szükség lesz Sam Bradford irányító pontosságára is.

Ezt nehezíti, hogy Danny Amendola, a Rams legjobb elkapója továbbra is sérült, de Chris Givenséknek nem lesz nehéz dolguk a Patriots harmatgyenge secondaryjével szemben. Ha Bradford nem hibázza el az üresen álló célpontokat, és a támadófal legalább egy kis időt tud adni neki, akkor jó eséllyel 30 pont környékére is eljuthat a St. Louis.

A feladat ez esetben az lesz, hogy 30 pont alatt tartsák a New Englandet. Ez nem lesz egyszerű, Tom Brady ugyanis bizonyítani akar, az elmúlt hetek után ugyanis többen megkérdőjelezték, hogy még mindig az a meccsnyerő játékos-e, akivel Super Bowlokat nyertek a Hazafiak. A Rams passzvédelme meglepően erős, így nem lesz könnyű dolga e küldetés teljesítésében, ráadásul Aaron Hernandez nem áll majd rendelkezésére.

Jó jel viszont, hogy a támadófal folyamatosan javul a QB megvédésében, erre szükség is lesz Robert Quinnékkel szemben. Ahogyan arra is, hogy a Stevan Ridley-vezette futójáték szép arcát mutassa: amikor ugyanis a New England 100 yard felett hozott a földön, akkor győzött, ha ez nem sikerült, akkor kikapott. A St. Louis a futás ellen is egyre inkább javul, és ha sikerül azt a teljesítményt hoznia, amit a Dolphins ellen, akkor a Ramsnek jó esélye lehet meglepetést szerezni.

Izgalmas meccsre számíthatunk, ha a Rams a passzjátékával ki tudja használni a New England által rendszeresen felkínált lyukakat és a St. Louis-i védelem állni tudja a sarat. Természetesen ez nem lesz könnyű, különösen úgy, hogy a Patrióták feltehetően „hazai pályán" fognak játszani, ismerve a hatalmas szurkolói bázisukat Európában. Aki nem tud eljutni a helyszínre, annak mindenképpen ajánlott képernyőn keresztül megtapasztalni a londoni futballhangulatot.

DALLAS COWBOYS–NEW YORK GIANTS
Magyar idő szerint 21.25, Cowboys Stadium (Tv: ESPNA America – élő, Sport 2 – 22:15-től)

Victor Cruzra (kékben) nagy szerep hárulhat a dallasi dobópárbajban
Victor Cruzra (kékben) nagy szerep hárulhat a dallasi dobópárbajban

Jerry Jones, a texasi klub tulajdonosa a szezon előtt megígérte szurkolóinak, hogy végre legyőzik a Giantset az új Cowboys Stadium gyepén (az előző négy szezonban ez egyszer sem sikerült), azonban a pillanatnyi formákat és sérüléseket figyelembe véve ez akkor sem lesz egyszerű, ha ezt szeptemberben idegenben már sikerült megtenni. Csoportrangadóról lévén szó mindkét csapat számára fontos meccs, de a nagyobb nyomás ebből a szempontból is a „tehenészeken" van, egy esetleges vereséggel óriási hátrányba kerülnének az óriásokkal szemben.

Múlt héten már Miles Austin elkapó is megvillantotta a foga fehérjét a Panthers ellen, ha a Dez Bryant, Jason Witten páros is a tudásának megfelelően játszik, lehet pár kellemetlen pillanata a vendégek védősorának, főleg, hogy Kenny Phillips valószínűleg most sem játszik. Tony Romo szezonja eddig felemás, úgy vízválasztó lehet számára ez a meccs, elsősorban azonban a támadófalán fog múlni, hogy mennyire engedik játszani.

A Giants védősora egyre jobb formában van és komoly hiányzó sem lesz, Chris Canty is újra kezdőként lép pályára – első osztályú teljesítményre számíthatunk tőlük. A futójáték feltehetőleg nem lesz faktor, pedig a legutóbbi találkozásukkor komoly szerepe volt a Cowboys győzelmében, de DeMarco Murray egyáltalán nem edzett, és Felix Jones is keveset mozgott térdproblémái miatt.

A túloldalon Eli Manning előtt fantasztikus munkát végez a támadófal, hét meccs alatt öt sacket engedélyeztek az ellenfél védőinek, ez a szám most sem nagyon fog nőni, hisz hiába DeMarcus Ware neve, a passz elleni védekezés akadozik Dallasban.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Élethalál meccs a Cowboys számára, azonban az előjelek baljósak, ettől függetlenül (vagy éppen ezért) hatalmas motiváció dolgozik majd bennük, amire szüksége is lesz a védelemnek Tom Coughlin csapatának brutális támadógépezete ellen. Amennyiben Kevin Gilbride támadó-koordinátor megfelelően osztja el a passzokat és a futásokat, sok pontot érhetnek el, így a kulcs Romo kezében lehet, hiszen a futásra nem számíthat, mindenképp jól kell működnie a passzjátéknak.

DENVER BRONCOS–NEW ORLEANS SAINTS
Magyar idő szerint hétfő 1.20, Sports Authority Field at Mile High

Légiparádé. Ez az első kifejezés, ami eszünkbe jut az e heti vasárnap éjszakai mérkőzésről. Két olyan irányító néz szembe egymással, akik pályafutásuk befejeztével méltán követelhetnek helyet maguknak a cantoni Hírességek Csarnokában – és akik egymás ellen játszottak a Super Bowlban 2010 februárjában (Brees és a Saints 31–17-re legyőzte a Coltsot).

Brees (balra) és Manning a 2010-es Super Bowlon 
játszotta legemlékezetesebb meccsét
Brees (balra) és Manning a 2010-es Super Bowlon játszotta legemlékezetesebb meccsét

Hazai oldalt a szezon előtt szerződtetett Peyton Manning (aki csikóból lett vadló, mit tesznek az évek...) vezeti a támadóegységet és olyan kiváló célpontokkal rendelkezik, mint Eric Decker, Demaryius Thomas, Brandon Stokley, vagy a TE Jacob Tamme. Ez az egység száll szembe – ami egyébként a 4. legtöbb yardot teszi meg levegőben a ligában – a Saints passz elleni védelmével, ami a 3. legtöbb passzolt yardot nyeli el. Erre mondják, hogy egyértelmű...

A New Orleansnak muszáj lesz nyomás alatt tartani Manninget, ha nyerni akar, hiszen ha Manningnek lesz elég ideje passzolni, szét fogja szedni a Patrick Robinson vezette másodvédővonalat.

A másik oldalon Drew Breesnek hívják a klasszis irányítót, aki eddigi négy, Denverben lejátszott mérkőzésén mindig a vesztes oldalon állt. Célpontjai közül hiányozni fog Tampa ellen bravúros touchdownt elérő Joseph Morgan, továbbá sérülés hátráltatja a TE-sort is, a két Graham közül az elsősorban blokkolásban jeleskedő ex-Bronco Daniel biztosan, az elkapó TE Jimmy pedig csak lehetséges, hogy kihagyják az összecsapást. Ezt ellensúlyozandó az ex-Saint cornerback Tracy Porter is kihagyhatja a mérkőzést betegség miatt.

Persze Breesnek így is kiváló célpontjai vannak, Jack Del Rio, a denveri védőegység edzője ugyanakkor elgondolkozhat: Brees idén akkor kevésbé hatékony, ha csupán a védőfal foglalkozik a siettetésével és a linebackerek inkább hátrébb helyezkednek. A Denver LB-sora viszont így felállva nem valami jó, Von Miller és Wesley Woodyard inkább Elvis Dumervil és Derek Wolfe falemberek segítésében kiváló.

Kulcskérdés lehet, hogy melyik csapat tud hatékonyabban futni: a két csapat földön megtett yardokban, mind a futásonkénti átlagban is a liga gyengébb csapatai közé tartozik, de a Saints futás elleni védekezése Curtis Loftonnal és Jonathan Vilmával is a liga egyik legrosszabbja: 161 yardot haladnak ellenük a földön 4.9-es átlaggal. A Denvernél valamivel jobb a helyzet: viszonylag sok yardot kapnak, viszont az átlag nem jó ellenük, ami azzal magyarázható, hogy a mindenkori ellenfél futójátékkal akarja ölni az órát és a padon tartani Manninget.

A passzjáték szerelmesei számára kötelező ez a mérkőzés, melynek a győztese az a csapat lesz, amelyik kevesebbszer adja el a labdát.

NFL
8. FORDULÓ
2012.10.26 2:20 Minnesota Vikings–Tampa Bay Buccaneers 17–36
2012.10.28 18:00 Green Bay Packers–Jacksonville Jaguars
2012.10.28 18:00 New York Jets–Miami Dolphins
2012.10.28 18:00 Cleveland Browns–San Diego Chargers
2012.10.28 18:00 Tennessee Titans–Indianapolis Colts
2012.10.28 18:00 St. Louis Rams–New England Patriots*
2012.10.28 18:00 Philadelphia Eagles–Atlanta Falcons
2012.10.28 18:00 Chicago Bears–Carolina Panthers
2012.10.28 18:00 Detroit Lions–Seattle Seahawks
2012.10.28 18:00 Pittsburgh Steelers–Washington Redskins
2012.10.28 21:05 Kansas City Chiefs–Oakland Raiders
2012.10.28 21:25 Dallas Cowboys–New York Giants
2012.10.29 1:20 Denver Broncos–New Orleans Saints
2012.10.30 1:30 Arizona Cardinals–San Francisco 49ers
*Londonban rendezik
Szabadnapos: Buffalo Bills, Cincinnati Bengals, Baltimore Ravens, Houston Texans
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik