Félévértékelő a Nemzeti főcsoportban - 2.

SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU)SOMOSKÖVI GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.11.26. 19:33
null
Frank Gore-t a sérülések sem tudják legyűrni (Fotó: Action Images)
Máris túl vagyunk a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idényének első felén, négyrészes sorozatunkban először az Nemzeti főcsoport (NFC) NFC Nyugati és Déli csoportját elemezzük.

 

NFC WEST

San Francisco 49ers

Az év újonc edzője díj tuti nyertese már megvan, hiszen a 49ers hosszú évek küszködése után Harbaugh érkezésével egy csapásra a liga legjobbjai közé emelkedett. A védelem kőkemény, a futójáték is nagyon jól üzemel, Alex Smith irányító pedig megbízhatóan, időnként bravúrosan vezényli a passzjátékot. Ez pedig jelenleg elegendő arra, hogy a 49ers utcahosszal vezesse csoportját.

Mi várhat rájuk idén? Egyetlen Pittsburgh elleni meccset leszámítva már csak csoportmeccsek vannak hátra az alapszakaszban, ahol minden alkalommal a San Francisco léphet pályára esélyesként. 12-13 győzelemmel pedig elérhető közelségbe kerülhet az NFC második helye, ezzel a pihenőhét és a hazai rájátszáskezdés lehetősége.

Legjobb támadó: Frank Gore – A rendkívül súlyos sérülés után visszatérő futó kisebb-nagyobb nyavalyákkal küzd folyamatosan, ennek ellenére immár 900 futott yard felett jár, 4.5 yardos átlag és 5 TD mellett.

Legjobb védő: Patrick Willis és Navorro Bowman – A két belső linebacker tökéletes párost alkot, Bowman a darálóban pusztít futás ellen, ezzel megteremtve a lehetőséget Willis számára, hogy fantasztikus atletikus adottságait a játék minden formájában kamatoztassa. Bowman 97 szerelést jegyez idén, Willis pedig 93 tackle mellett 2 sacket, 4 kikényszerített fumble-t, 1 interceptiont és LB létére 12 elütött passzt hozott össze.

Seattle Seahawks

Rendkívül kétarcú csapat a Seattle, hatalmas győzelmek és érthetetlen vereségek egyaránt akadnak az idei „lőlapon". Előbbi kategóriába sorolható a Ravens és a Giants legyőzése, ennek fényében különösen nehezen érthető a Browns elleni 6–3-as vereség. A védelem kezd igen „szigorú" lenni, kemény, fizikális focit játszanak, de a támadójáték gyakran igencsak esetleges.

Mi várhat rájuk idén? Közepesnek nevezhető a hátralévő sorsolás erőssége, ráadásul 6 meccsből 4 hazai pályán lesz, ahol tényleg 12 játékossal áll fel a Seahawks. (A tavalyi rájátszásban Marshawn Lynch TD-futásánál olyan tombolás volt, hogy bejeleztek a szeizmográfok a környéken, de egyébként is a liga leghangosabb stadionja a Qwest Field). Egy 50 százalék körüli mérleg ugyan idén nem lesz elég a playoff eléréséhez, de az építkezés iránya látszik.

Legjobb támadó: Marshawn Lynch – Nehéz konzisztens jó teljesítményt kiemelni a támadók oldaláról, de a robosztus futó a támadófal problémái ellenére is képes extra yardokat szerezni és átgyalogolni 2-3 védőn, megmentve a játékot vagy beküzdve magát a célterületre. Idén ez utóbbi már 6 alkalommal sikerült.

Legjobb védő: Kam Chancellor – A másodéves safety kiválóan illik a Seahawks kőkemény, fizikális rendszerébe, és a szerelések gyűjtögetése mellett 3 interception és 8 elütött passz is jelzi, hogy passz ellen is kezd egyre hasznosabb lenni.

Arizona Cardinals

Úgy tűnik, feleslegesen adott Kevin Kolb megszerzéséért ilyen sokat a Cardinals, mert teljesítménye még nyomokban sem emlékeztetett franchise irányítóra. Amióta megsérült, John Skelton játszik, de egy fél jó meccset leszámítva tőle sem látni sok pozitívumot. Ez pedig a gyenge futójáték és az erősen átlagos védelem mellett még ebben a csoportban is igen kevés az üdvösséghez.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                    partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Mi várhat rájuk idén? A sorsolás még 1-2 nyerhető meccset tartogat, bár a Rams és a Browns elleni derbik előzetesen nem tűnnek túl közönségcsalogató összecsapásnak, a többi meccsen pedig a papírforma borítása lehet a cél. Az Eagles ellen ez egyszer már sikerült idén, ha még egy ilyen meccs összejön, és 6-7 győzelmet összeszed a gárda, akkor legalább némi előrelépés lesz érzékelhető tavalyhoz képest.

Legjobb támadó: Larry Fitzgerald – A kiváló elkapó fittyet hány arra, hogy éppen melyik irányító küszködik a liga kihívásaival, eddig 833 elkapott yardot és 6 TD-t jegyez az idei szezonban.

Legjobb védő: Calais Campbell – 3-4-es DE játékosok nem szoktak túlzott villogást produkálni, rájuk általában a futás elleni kemény helytállás vár. Campbell ehhez képest 50 szerelés mellett 5 sacket, 5 elütött passzt, interceptiont és blokkolt mezőnygólt is összehozott már idén.

St. Louis Rams

Terített betli a Rams szezonja, a gárdától a tavalyi produkció után (utolsó meccsen csúsztak le a rájátszásról) idén szinte mindenki a csoport magabiztos megnyerését várta, ehhez képest meccset is alig-alig sikerül nyerni. A támadók szinte pályán sincsenek, Bradford csak árnyéka önmagának, főleg az ellenfél célterülete környékén fogy el a lendület. A védelem fele pedig kihullott sérülések miatt, így ők sem nagyon tudják meccsben tartani a csapatot. Hogy miképpen sikerült megverni a New Orleans gárdáját, az rejtély...

Mi várhat rájuk idén? Steve Spagnuolo főedző az egyik legbiztosabb befutó a „Kit rúgnak ki szezon végén?" – tippjátékban, és várhatóan komoly fejhullás fogja kísérni az idei produkciót. Mivel van még vissza 2 meccs a 49ers ellen, valamint egy Steelers és Bengals elleni derbi is, nem valószínű, hogy egy nagy feltámadással mentené a csapat a helyzetet.

Legjobb támadó: Steven Jackson – A liga egyik legnagyobb zsenije posztján Jackson, aki bármilyen támadófal, bármilyen passzjáték mellett is hozza magát évről évre. 4.8 yardos átlaga egészen kiváló, és a közel 900 támadó yard és 5 TD miatt sincs mit szégyenkezni.

Legjobb védő: James Laurinaitis – Az egykori Buckeyes játékos sem kiemelkedő idén, de legalább megbízhatóan javítja a védőfal hibáit. 84 szereléssel vezeti a csapat rangsorát, és időnként 1-1 nagy játék is becsúszik (2 sack, 1 interception, 5 negatív yardos szerelés).

AZ NFC WEST ÁLLÁSA
1. San Francisco 49ers
11
9
2

262–161

0.818
2. Seattle Seahawks
10
4
6

168–209

0.400
3. Arizona Cardinals
10
3
7
190–236 0.300
4. St. Louis Rams 10
2
8
120–247

0.200

 

NFC SOUTH

New Orleans Saints

Kedvező helyzetbe tornászta magát a Saints a Falcons elleni idegenbeli győzelemmel (bár a Rams elleni zakót kellett egy idegenbeli bravúrral kompenzálni), de a megkérdőjelezhetetlen dominancia nem jellemző idén a csapatra. A szoros meccsek többségén sikerül elővarázsolni valami extrát a cilinderből, de főleg a védelem nem nyújtja azt a teljesítményt, mint a korábbi években, amikor lehetett érezni, hogy ha szorul a hurok, valaki úgyis előkerül egy labdaszerzés vagy egy fontos szerelés erejéig.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mi várhat rájuk idén? Hazai pályán az utolsó előtti héten meg kell verni még egyszer az Atlantát a biztos csoportgyőzelemhez, és mellette nem ártana még hozni a 2-3 biztosan nyerhetőnek tűnő meccset (Minnesota, Carolina, Tennessee). Várhatóan a csoportgyőzelem nem lesz elég a pihenőhét eléréséhez, de így legalább hazai pályán lehetne kezdeni a rájátszást.

Legjobb támadó: Darren Sproles – Brees és Jimmy Graham is joggal kerülhetne szóba, de a Reggie Bush pótlására szerződtetett egykori Chargers játékos klasszisokkal jobb, mint elődje bármikor is. 6.8 yardos futóátlaga döbbenetes, mellette 60 elkapásnál tart, szerezve összesen közel 800 támadó yardot és 5 TD-t. A 6. TD-t pedig egy 72 yardos punt visszahordással szerezte meg a villámgyors RB.

Legjobb védő: Roman Harper – A tavalyi playoff-vereség után sokan a pokolba kívánták a játékost, de Gregg Williams tanult az esetből, és idén újra azt játszatja Harperrel, ami a strong safety erőssége: sok ütközés futás ellen, az irányító támadásával kombinálva. 69 tackle, 6.5 sack jelzi az elképzelés eredményességét.

Atlanta Falcons

Lassan kezdődött a szezon az NFC tavalyi alapszakaszbajnoka számára, az első 5 meccs után negatív volt a mérleg. A következő 5 összecsapáson aztán már 4 győzelem született, viszont az egyetlen vereség nagyon sokba kerülhet, hiszen a legfőbb csoport rivális New Orleans győzött a Georgia Dome-ban. A támadók messze nem annyira dominánsak, mint a tavalyi szezon alapján várni lehetett volna, a védelem viszont – főleg futás ellen – igen jól teljesít.

Mi várhat rájuk idén? Elnézve a hátralévő meccseket, még a csoportgyőzelem sem lenne kizárva, ehhez azonban meg kellene verni a New Orleans csapatát idegenben. Ha ez nem jönne össze, akkor is a wild card helyek egyikére nagy eséllyel pályázhat a Falcons.

Legjobb támadó: Tony Gonzalez – A veterán tight end már akkor is klasszisnak számított a ligában, amikor hazánkban még hallani sem nagyon lehetett az NFL-ről, ehhez képest ha a szezon hátralévő részében is hasonló teljesítményt nyújt, akkor 900 yard és 12 elkapott TD körül zárhat, ami kiemelkedő teljesítmény posztján.

Legjobb védő: Sean Weatherspoon – A fiatal LB főleg futás ellen kőkemény, 78 szerelése közül 6 alkalommal negatív yardon sikerült megállítani az ellenfél futóját. A szerelések mellett 2 sack és 6 elütött passz jelzi, hogy akkor sem hiába van a pályán, ha nem fut az ellenfél.

Tampa Bay Buccaneers

Nem az idei lesz a Bucs áttörésének éve, a liga legfiatalabb csapata a tavalyi szezonhoz képest egyértelműen visszaesett. Főleg a támadók nem emlékeztetnek tavalyi önmagukra, a húzónevek (Freeman, Blount, Mike Williams) egyaránt sokkal gyengébben játszanak, mint tavaly, és a meccs végi nagy varázslatok sem jönnek idén. A védelem sincs a helyzet magaslatán, és a sérülésekkel sincs különösebb szerencséjük.

Mi várhat rájuk idén? Tapasztalatszerzésre jó lehet az év, van bőven olyan fiatal, akiknek nem árt szokni a liga légkörét. Emellett a pozitív mérleg elérése és a Falcons utolsó heti elkalapálása lehetnek a konkrétabb célok az idei szezonban.

Legjobb támadó: LeGarrette Blount – Bár nála is érezhető némi visszaesés, és sérüléssel is küzdött, a másodéves játékos 4.6 yardos átlaga továbbra is megfelelő. Ha a továbbiakban elkerülik a sérülések, akkor idén is elérheti az 1000 futott yardot, két kihagyott meccs ellenére.

Legjobb védő: Ronde Barber – A veterán cornerback még mindig az egyik legfontosabb láncszem a gépezetben, futás ellen is mindig odateszi magát, és rutinból sokszor megoldja a nála fürgébb, fiatalabb elkapók elleni védekezést is. 52 szerelés (ebből 3 negatív yardért) mellett 1 sack, 2 interception és további 8 elütött passz a mérlege.

Carolina Panthers

Az újonc vezetőedző, újonc irányító párosítás ritkán vezet azonnali sikerekhez, de talán 2 győzelemnél többre számítottak a Panthers szurkolói. Leginkább nyerni kellene megtanulni, ugyanis nagyon sok a szoros vereség, a 8 zakóból 5 is egy TD-nél kisebb különbséggel született. Az sem ártana, ha a védelemben lenne időnként 1-2 minőségi hadra fogható játékos, de a közepes kiinduló keretet eléggé letarolták a sérülések, amit Cam Newton egyelőre nem tud egyedül kompenzálni.

Mi várhat rájuk idén? A két Tampa elleni meccsen lehet tenni azért, hogy a csoport utolsó helyéről elkerüljön a gárda, emellett a Colts elleni vereség presztízs okokból nem férhet bele. 5-6 győzelem szezon végére jó alap lehetne ahhoz, hogy jövőre egy teljesen végigdolgozott holtszezon után kiderüljön, merre is tart a csapat.

Legjobb támadó: Cam Newton – Az újonc irányító nagyon nyers még, de látszik, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek benne. A pontosságon és az interceptionok számán dolgozni kell, időnként vannak gondok a védelmek olvasásával is, cserébe futással is sikerült már 400 feletti yardot és 9 TD-t összehozni (a két sztárfutó összesen hozott hármat...)

Legjobb védő: James Anderson – A rutinos linebacker igazi szürke eminenciás, aki megbízhatóan termeli a szereléseket, idén már 87 találkozója volt az aktuális ellenfelek játékosaival. Mellette 1-1 sack és interception mutatja, hogy időnként 1-1 villanásra is lehet tőle számítani.

AZ NFC SOUTH ÁLLÁSA
1. New Orleans Saints 10
7
3
313–228 0.700
2. Atlanta Falcons 10
6
4
235–213 0.600
3. Tampa Bay Buccaneers 10
4
6
182–268 0.400
4. Carolina Panthers 10
2
8 225–286 0.200
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik