Bámulatos feltámadással nyert az Oklahoma State

DÁVID LÁSZLÓ/GAÁL SÁNDOR (BOWL.HU)DÁVID LÁSZLÓ/GAÁL SÁNDOR (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.10.01. 15:20
Címkék
Az Alabama és az LSU is oktatott, bámulatos feltámadással nyert az Oklahoma State, fontos csoportmeccsen aratott diadalt a Clemson, megőrizte makulátlan mérlegét az Oklahoma és a Florida.

Justin Blackmon a hibája ellenére is kiemelkedően teljesített (Fotó: okstate.com)
Justin Blackmon a hibája ellenére is kiemelkedően teljesített (Fotó: okstate.com)
Justin Blackmon a hibája ellenére is kiemelkedően teljesített (Fotó: okstate.com)
Justin Blackmon a hibája ellenére is kiemelkedően teljesített (Fotó: okstate.com)
Justin Blackmon a hibája ellenére is kiemelkedően teljesített (Fotó: okstate.com)


Tévedések vígjátéka árnyékolta be a Syracuse (Big East) idei harmadik győzelmét. Nincs rá elfogadható magyarázat, hogy a bírók érvénytelen extra pontot adtak meg a hazai csapat számára a negyedik negyed végén. A rúgás egyértelműen célt tévesztett, amit már a stadionban is mindenki látott, csak a pályán lévő bírók nem. A videóbíró csak súlyosbítani tudta a hibát. Ő is érvényesnek tartotta, és nem írta felül a rossz döntést.

A BOWL.HU AJÁNLJA
Túl bonyolult az NCAA felépítése? Nem tud kiigazodni a rengeteg konferencián és csapatokon? Ide kattintva mindent megtudhat!

Utólagos nyilatkozat a bírók feletteseitől, hogy a videóbíró az oldalvonalnál lévő kamera képére hagyatkozott, amelyik csalóka felvételt adott a rossz szög miatt, és nem nézték meg a szemközti felvételeket. Egy húszpontos zakó során nem sokat kellene egyetlen pont sorsával foglalkozni, de itt a Toledo az utolsó pillanatban egy mezőnygóllal hosszabbításra mentette a találkozót. A matekot mindenki végezze el otthon. A végén– ahogy ilyen esetekben lenni szokott– a Syracuse megnyerte a ráadásban a találkozót. Egyes vélemények rámutattak a mínusz 2.5 pontos hendikepre, amivel a hazai győzelemre lehetett fogadni. Ezt a két perccel a találkozó vége előtt szerzett touchdown és a tévesen megítélt extra pont kombinációval éppen le tudták dolgozni.

AZ ELKÉPESZTŐ ESET 1. – A MEGADOTT MELLÉ SZÁLLÓ EXTRAPONT



SZAVAZÁS

Mennyire követi nyomon a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnoksággal (NCAA) kapcsolatos eseményeket?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A hét mérkőzései

A Texas A&M valami forradalmi változás esetét leszámítva az utolsó főcsoporton belüli rangadóját játszotta az Oklahoma State ellen, miután jövőre már az SEC új tagjai lesznek. A Cowboys azonban megvédte a Big XII megtépázott becsületét. Nem is akármilyen körülmények között. A szilveszteri összefoglalóba kívánkozó Justin Blackmon-elejtett labda mellett a szórakoztatásról a vendégcsapat feltámadása gondoskodott. A szünetet követően 17 pont hátrányt dolgoztak le úgy, hogy 27 pontot szereztek zsinórban. Brandon Weeden, 28 éves irányító tündöklése mellett (47/60 438, 2 TD) a védelmük ragyogására is szükségük volt ehhez a hőstettre. A harmadik negyedben megszerzett fumble és két interception elkapásával tették lehetővé a visszazárkózást, mialatt Ryan Tannehillék alig három percig birtokolták a labdát. Egy mezőnygól hátrányban egy újabb Oklahoma State által szerzett interception vetett véget az izgalmaknak, és nyerték meg a találkozót 30–29-re.

AZ ELKÉPESZTŐ ESET 2. – BLACKMON ALAKÍTÁSA
TEXAS A&M–OKLAHOMA STATA 29–30

Nem sok baj történhet egy hazai csapattal, ha az első három támadása után három touchdown elérésére tombol a nép a stadionban. Tajh Boyd irányító pont ilyen kezdést vezényelt a Florida State ellen, ahol E. J. Manuel vállsérülése nem jött annyira rendbe, hogy játszani tudjon, így az elsőéves Clint Trickett első alkalommal volt kezdő játékos. A Clemsonnak a jó start ellenére két problémával kellett szembenéznie. Nem létező futójátékuk ellenére a Seminoles támadók nem pazarolták idejüket és Rodney Smith 57 yardos TD elkapásával meccsben tartották magukat. A másik problémát az FSU védelem jelentette. A második negyedben remek alkalom kínálkozott, hogy Trickett INT-je után padlóra küldjék a vendégeket, de a támadók mozgásképtelenné váltak, a mezőnygól kísérlet pedig kimaradt. A második félidőt így Björn Werner (a német származású játékos 2007-ben cserediákként érkezett az Egyesült Államokba egy non-profit társaságon keresztül, amelyiknek célja, hogy külföldi fiataloknak esélyt adjon már középiskolai szinten, hogy később bekerülhessenek az egyetemi football világába, amivel Werner maximálisan élni tudott) end interception return TD-je alapozta meg, amivel már csak négy pont volt a Florida State hátránya. Ezt követően azonban minden felzárkózási kísérletre volt válasza a Clemsonnak, és végül 35–30-as győzelmet arattak az ACC összecsapásán. Az elsőéves elkapó, Sammy Watkins teljesítménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni: hét elkapás, 141 yard és két touchdown. Négy meccs után a főcsoportban neki van a legtöbb elkapása (28), második legtöbb elkapott yardja (433) és holtversenyben a harmadik legtöbb elkapott TD-je (4). A floridai egyetemeken csóválhatják a fejüket, hogyan fordulhatott elő, hogy Watkins el tudta hagyni az államot és Dabo Swinney csapatánál kikötni.

CLEMSON–FLORIDA STATE 35–30

A további összefoglalókat ide kattintva olvashat a bowl.hu-n!

Az NCAA ötödik fordulója előtt ezúttal is tíz olyan mérkőzést emelünk ki, amelyeknek megtekintése ajánlott a college futball elkötelezett hívei és az egyetemi focival csak most ismerkedő olvasóink számára.

A Heisman-trófea egyik nagy esélyese: Russell Wilson (Fotó: uwbadgers.com)
A Heisman-trófea egyik nagy esélyese: Russell Wilson (Fotó: uwbadgers.com)
NCAA, 5. JÁTÉKHÉT
1.Wisconsin Badgers (7.)–Nebraska Cornhuskers (8.)
Október 2. vasárnap 02:00 (TV: ESPN America, felvételről, vasárnap 09:30)

A Nebraska idén lépett be a Big Tenbe, és azonnal a konferencia favoritjai közé emelkedtek. Taylor Martinezék azonban ezúttal nem mindennapi akadállyal néznek szembe, hiszen a másik oldalon a Russell Wilson vezette Wisconsin szerepel majd. Wilson, a Badgers új irányítója egészen elképesztő szezont produkál eddig, a Heisman-trófea egyik esélyesévé lépett elő eddigi játékával. A Wisconsint a kiváló QB játék mellett egy zseniális fal, és két remek futó jellemzi. Sokan a Big Ten legjobb támadócsapatának tartják a Badgerst, és NCAA szinten is a legjobbak között a helyük, nehéz elképzelni, hogy bárki ellen is akadozó játékot tudnának nyújtani. Talán egy olyan csapat lehet a Nebraska, amely képes lehet arra, hogy valamilyen szinten limitálja a Badgers offenset, azonban érdemes kiemelni, hogy az eddig egyéni képességekhez képest alul teljesítő defense sztárjai közül többen is kisebb-nagyobb sérülésekkel küzdenek. A támadósor mellett kevesebb visszhangot kapó, de meglehetősen jó Badgers védelemnek elsősorban a Cornhuskers futásaira kell figyelnie. Legyen az a QB Martinez, vagy éppen a futó Rex Burkhead, eléggé nehéz megállítani ezt az egységet. Ha Martinezt passzjátékra „kényszerítik”, akkor már hibára hajlamosabb, elsősorban ezen a téren marad el a csapat a Badgerstől. Jósolni nehéz, de talán ez az a pont, ami miatt komplettebb csapatnak tűnik jelenleg a Wisconsin, amely egy fontos játékosát, a kicker Philip Welchet kénytelen lesz nélkülözni a rangadón.

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Wisconsin: Russell Wilson (QB), Montee Ball (RB), Chris Borland (LB), James White (RB), Peter Konz (C), Kevin Zeitler (OG), Travis Frederick (OG), Ricky Wagner (OT), Aaron Henry (S), Patrick Butrym (DT)
Nebraska: Jared Crick (DT), Lavonte David (LB), Taylor Martinez (QB), Alfonso Denard (CB), Cameron Meredith (DE), Kyle Reed (TE), Baker Steinkuhler (DT), Rex Burkhead (RB), Sean Fisher (LB), Ben Cotton (TE)
NCAA, 5. JÁTÉKHÉT
2. Virginia Tech Hokies (11.)–Clemson Tigers (13.)
Október 2. vasárnap 00:00


A Clemson az elmúlt héten élni tudott a nagy lehetőséggel, sikerült legyőzniük az Oklahoma elleni mérkőzés jeleit még magán viselő Florida State-et. Ismét neves ellenfél, a Virginia Tech áll velük szemben, és a mérkőzés előtt ezúttal sem ők a favoritok. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Hokiesnak mindig is erőssége volt a passzjáték elleni védekezés. Tajh Boyd, a Clemson irányítója ezen a héten szembenéz Jayron Hosleyval, akit nagyon sokan az egyetemi foci legjobb CB-jének tartanak, Hosley igazi shutdown corner egyetemi szinten. Azonban ő is csak az egyik oldalon szerepelhet, és valószínűleg a freshman Sammy Watkins jut majd rá. Az elmúlt pár hétben berobbanó Watkins elleni csatáját érdemes lesz követni. A Hokies egyelőre védelmi oldalon nagyon impresszív, mind passz, mind futás ellen, azonban igazán komoly csapat ellen eddig még nem játszottak. A Clemson van olyan jó együttes, hogy ellenük a támadósortól is több kell majd a Techtől, mint a labda adogatása David Wilsonnak, a csapat futójának. Logan Thomasnak is kicsit többet kell majd nyújtania a győzelemhez, pláne, látva a sok hibát, amit a passz ellen a Clemson védelme elkövetett az elmúlt hetekben. Elsősorban safety poszton vannak nagy problémák.

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Virginia Tech: Jayron Hosley (CB), David Wilson (RB), Jaymes Brooks (OG), Eddie Whitley (S), Blake DeChristopher (OT), Jarrett Boykin (WR), Bruce Taylor (LB), Logan Thomas (QB), Danny Coale (WR), Antoine Hopkins (DT)
Clemson: Andre Ellington (RB), Sammy Watkins (WR), Brandon Thompson (DT), Rashard Hall (S), Dwayne Allen (TE), Tajh Boyd (QB), Andre Branch (DE), DeAndre Hopkins (WR), Landon Walker (OT), Xavier Brewer (CB)
NCAA, 5. JÁTÉKHÉT
3. Arkansas Razorbacks (18.)–Texas A&M Aggies (14.)
Október 1. szombat 18:00


A Cowboys Stadiumban mérkőzik meg egymással a két, elmúlt hétvégén fontos mérkőzést veszítő rivális. Az Arkansas komoly verést kapott az Alabamától, a Texas A&M pedig az Oklahoma State ellen maradt alul. Ezek a vereségek megmutatták azt, hogy valószínűleg az idei év sem hozza majd magával a két csapat nagy áttörését. Mindketten maradhatnak a jó, de nem kimagasló csapat kategóriában, ezen azonban a mérkőzés győztese változtathat. A listákon egymáshoz közel álló riválisok hasonló stílusú játékot játszanak. Elsősorban a QB passzoló képességére esküsznek az edzők, amely mellé egy hatékony kiegészítő futójáték párosul. Az Arkansas WR állománya erősebb, de a legjobb WR, Jeff Fuller az Aggiesben játszik. Az irányítóknál sem Tyler Wilson, sem Ryan Tannehill nem a legrutinosabb QB-k sorát gazdagítják, de mindketten hihetetlenül tehetségesek, egyszer talán az NFL-ben is sokra vihetik. A futójáték az Aggies oldalán a jobb, Cyrus Gray kiemelkedik a mérkőzésen pályára lépő futók mezőnyéből. A védelmek esetében is valamivel jobb a Texas A&M egysége, amely idén a legtöbb sacket jegyezte eddig átlagosan, Wilsonnak gyorsan szabadulnia kell majd a labdáktól. Ez a veszély a másik oldalon kisebb, mivel az Arkansas defense sztárja, Jake Bequette továbbra sem bevethető, és a Bama ellen még Tenarius Wright, a másik kezdő DE is kidőlt.

További beharangozókat ide kattintva olvashat a Bowl.hu-n!

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Arkansas: Joe Adams (WR), Tyler Wilson (QB), Jerry Franklin (LB), Jarius Wright (WR), Cobi Hamilton (WR), Tramain Thomas (FS), Alvin Bailey (OG), Greg Childs (WR), Travis Swanson (C)
Texas A&M: Jeff Fuller (WR), Cyrus Gray (RB), Ryan Tannehill (QB), Ryan Swope (WR), Christine Michael (RB), Garrick Williams (LB), Patrick Lewis (C), Damontre Moore (LB), Tony Jerod-Eddie (DE), Coryell Judie (CB)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik