Az Alabama és a Utah is kiszállt a versenyből

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.11.12. 16:11
null
Richard Murphy futásai is kellettek a Crimson Tide legyőzéséhez(Fotó: Action Images)
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság nagydöntője szempontjából két kulcsfontosságú mérkőzést játszottak. A Délkeleti (SEC) konferencia rangadóján az LSU Tigers rettegett stadionjába, a Halál Völgyébe az Alabama Crimson Tide látogatott.

A végig fordulatos meccsnek a vendégek Richardson-Ingram futópárosa adta meg az alaphangot egy-egy hatpontossal, de a karrierje legjobb mérkőzését játszó Jordan Jefferson LSU-irányító 75 yardos TD-passza Rueben Randle-nek életben tartotta a hazaiak reményeit.

Az ütközet kulcsmomentuma 14–13-as Bama vezetésnél jött el: a Tigers negyedik kísérleténél Les Miles főedző FG rúgás helyett újra az alabamai védőfalnak vezényelte támadóit és egy reverse játékkal DeAngelo Peterson 23 yardos futással a végzóna határáig futott a labdával. Innen már nem volt megállás: a Tigrisek benyomták a touchdownt és kétpontos akciójuk is sikerrel járt. A vendégek már csak futottak az eredmény után, Julio Jones hatpontos elkapása a szépítésre volt elegendő.

A 24–21-es Louisiana State győzelemben elévülhetetlen érdemei voltak Drake Nevis hazai védőfront-vezérnek, aki 7 tackle-el és sackkel vette ki a részét az alabamai támadóegység megállításában.

A Mountain-West konferencia főmeccsén és történetének legfontosabb összecsapásán a hazai Utah Utes a Texas Christian (TCU) Horned Frogs csapatát látta vendégül. A két eddig veretlen csapat összecsapásán csak a győztes tarthatta életben reményeit a végső sikerre.

A kiélezett küzdelemből aztán semmi sem lett. Már az első negyed végén 20–0-át mutatott az eredményjelző a vendég texasi Kecskebékák javára. Andy Dalton Frogs QB tökéletes meccset hozott le, 21/26-os passzmutatót, 355 yardot és 3 TD-átadást muzsikált. Jeremy Kerley elkapó, aki középiskolában irányítót játszott, trükkös játékkal maga helyett Bart Johnsont küldte hatpontos átadással a Utah végzónájába. A Tanner Brock, Tank Carder linebacker páros valódi tacklegyárként működött, a feketébe öltözött hazai szurkolók néma csendje közepette a Utesnak csak szépítenie sikerült.

47–7-es győzelmével a Texas Christian egyike maradt a négy veretlen csapatnak az Auburn Tigers, az Oregon Ducks és a Boise State Broncos mellett.

A Bowl Championship Series (BCS) Top 10 állása:

1. Oregon Ducks (9-0): a Kacsák 53–16-ra kiütötték a Washingtont, megbosszulva, hogy a rivális Huskies sportigazgatója az oregoni egyetem gyenge tanulmányi színvonalán élcelődött. A félidőben még csak 18–6 volt az állás, de a felgyorsított (up-tempo) támadósémákat játszó hazaiak Darron Thomas QB 243 yardjánal és TD-passzával, valamint LaMichael James RB 121 yardjával és 3 futott hatpontosával magabiztos győzelmet arattak. Szombati ellenfelük idegenben a California lesz, érdekes, hogy a Cal Golden Bears eddig valamennyi hazai mérkőzését megnyerte (igaz, közben az összes idegenbeli meccsét elvesztette).

2. Auburn Tigers (10-0): a Tigrisek a 62–24-es győzelme a másodosztályú Chattannooga ellen nem kapott címlapokat. Az ellenben igen, hogy a Tigrisek Heisman-várományos irányítója, Cameron Newton édesapja egyes hírek szerint pénzbeli motivációban részesült a Mississippi State és az Auburn részéről is, hogy tehetséges fiuk őket válassza. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, Cam Newton biztos eltiltásra számíthat és díjesélyeinek is búcsút mondhat. A szombati Georgia elleni összecsapást biztosan beárnyékolja a botrány.

3. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (10-0): a Utah legyőzést követően a San Diego State Aztecset fogadják a Keresztény Békák. Kemény ütközet lesz, az Aztékok futósztárját, Ronnie Hillmant biztos NFL-reménységnek tartják a szakértők, szenzációs teljesítményt nyújt hétről hétre.

4. Boise State Broncos (8-0): hiába a Hawaii 42–7-es legyőzése, a Vadlovak nagydöntős esélyei csökkentek a TCU magabiztos sikerével. Kellen Moore Broncos QB azért mindent megtett csapata sikeréért és saját Heisman-álmaiért: 507 yardot passzolt, 3 TD-nal és két labdaeladással fűszerezve teljesítményét. Péntek éjjel az Idaho ellen mutathatja meg újra a Boises State, hogy helye van a legjobbak között.

5. Louisiana State (LSU) Tigers (8-1): az Alabama legyőzésével a Tigrisek bejelentkeztek az elitbe, heti meccsük a gyenge játékerőt képviselő Louisiana-Monroe ellen papírforma sikert ígér.

6. Stanford Cardinal (8-1): fontos meccset nyert a Pac-10 konferenciában az Andrew Luck irányító dirigálta csapat. Az Arizona Wildcats 42–17-es legyőzésében Luck kulcsszerepet vállalt, 293 yardja és két hatpontosa mellett újra igazi vezér volt. érdemes figyelni a játékát, a jövő évi NFL-draft legmagasabban jegyzett irányítóígérete. Luck a héten az Arizona State Sun Devils sivatagi katlanjában csillogtathatja képességeit.

7. Wisconsin Badgers (8-1): a Big Ten konferencia legelőkelőbben jegyzett csapata 34–13-ra verte idegenben a Purdue-t. A második játékrész Montee Ball jegyében telt: a Badgers futója két TD-t is szerzett és 127 yarddal zárt. A héten az Indiana gárdáját látják vendégül a nagyszerű futójátékkal rendelkező Borzok.

8. Nebraska Cornhuskers (8-1): a Big 12 konferencia legjobb csapata csak hosszabbításban bírta legyűrni 31–30-ra az Iowa State Cyclones-t. A Kukoricázók csak a harmadik számú irányítójukkal játszottak, miután Taylor Martinez és Zac Lee is megsérült. A heti Kansas elleni hazai meccsre már jobb egészségi állapotban készülhetnek Bo Pellini vezetőedző fiai.

9. Ohio State Buckeyes (8-1): a Vadgesztenyék a forduló kiemelt mérkőzésén a Penn State Nittany Lionst fogadják, akik zsinórban három meccset nyerve látogatnak Columbusba. A Penn State múlt heti, Northwestern elleni sikere Joe Patterno vezetőedző 400. győzelme volt, mellyel JoePa, az élő legenda az összes egyetemi futballedzőt megelőzi.

10. Oklahoma State Cowboys (8-1): a Baylor elleni 55–28-as győzelemmel a Kovbojok bejelentkeztek a Big 12 konferencia első helyére. Csodálatos támadóhármas járatja csúcsra hétről-hétre a csapatot: Brandon Weeden QB most 435 yarddal és 3 TD-nal finiselt, Justin Blackmon WR neve mellett 173 yard, egy elkapott és egy futott hatpontos díszelgett, míg Kendall Hunter RB is TD-nal fejezte be a meccset. A Pokes becenévre hallgató csapat a héten a szebb napokat látott Texas otthonába látogat.

 NCAA
A Top 25-ös csapatok további eredményei
Michigan State Spartans (#11)–Minnesota Golden Gophers 31–8
Indiana Hoosiers–Iowa Hawkeyes (#13) 13–18
South Carolina Gamecocks (#23)Arkansas Razorbacks (#15) 20–41
Texas A&M Aggies (#25)Oklahoma Sooners (#16) 33–19
Texas Tech Red Raiders–Missouri Tigers (#17) 24–17
Virginia Tech Hokies (#20)–Georgia Tech Yellow Jackets 28–21
Idaho Vandals–Nevada Wolf Pack (#21) 17–63
Vanderbilt Commodores–Florida Gators (#22) 14–55
Kansas State Wildcats (#24)–Texas Longhorns 39–14
   
A hétvége rangadói: 
Northwestern Wildcats–Iowa Hawkeyes (szombat 18.00, ESPN America élő)
Notre Dame Fighting Irish–Utah Utes (szombat 20.30, Eurosport 2 élő)
Auburn Tigers–Georgia Bulldogs (szombat 21.30, ESPN America élő)
Florida Gators–South Carolina Gamecocks (szombatról vasárnapra 1.15, ESPN America élő)
Ohio State Buckeyes–Penn State Nittany Lions (vasárnap reggel 5.30, ESPN America felvételről)
Texas Longhorns–Oklahoma State Cowboys (vasárnap 13.00, ESPN America felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik