Szezon visszatekintés 1. rész: Előszezon

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 07:05
Véget ért a szezon, jöjjön hát egy kis visszaemlékezés. Gyengén kezdtek a fiúk, majd belehúztak, aztán borzalmasan visszaestek,az utolsó pillanatban...

Véget ért a szezon, jöjjön hát egy kis visszaemlékezés. Gyengén kezdtek a fiúk, majd belehúztak, aztán borzalmasan visszaestek,az utolsó pillanatban pedig mégis szépen búcsúztak az idénytől. Röviden ennyi, de ennél azért természetesen jóval bonyolultabb volt a helyzet. Pusztán csak a számok alapján is várakozáson alul teljesített a csapat, ha pedig a tényleges, meccsen látott működésüket vesszük figyelembe, az a tavaszi szezon valami tragédia volt.

Jöjjön tehát az első rész, az előszezon, amikor Mike Ashley magához képest komoly bevásárlást csinált, és papíron megerősítette a keretet.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a klub vezetősége 2014 augusztusában a TOP 10-be kerülést tűzte ki célul. Ez teljesen reális elképzelés volt, tekintve, hogy a TOP 4-ből három helyet eleve ki lehetett osztani a Chelsea, Manchester City, Arsenal triónak, míg az utolsó helyre a Suarez-t eladó, de bőven bevásárló (Lovren, Lallana, Balotelli, Lambert, Can, Markovic) Liverpool és a még náluk is többet költő Manchester United (Falcao, Di María, Blind, Rojo, Herrera, Shaw) jelentkezett be.

Mellettük pedig várható volt, hogy az EL helyekre a Pochettino-féle Tottenham és az Everton lehet a befutó. Volt még meglepetés csapatként egy erős Swansea is a képben, így a 8-ba kerülés is jónak számított volna. Azelőtt végezni a bravúr, a 12. helyig pedig az elfogadható kategória. Ehhez képest számít mindenképpen csalódásnak a 15. hely még úgy is, hogy a lerabolt, majd villámgyorsan újjáépített Southampton az egész szezonban, a West Ham pedig ősszel okozott meglepetést a jó szereplésével.

Még mielőtt azonban elkezdődött volna az új idény, már történtek jelentős változások a csapat háza táján.

1. Átigazolások:

Távozók a nyári átigazolási időszakban:


Dan Gosling - AFC Bournemouth (ingyen)

Shola Ameobi - Gaziantep B.B: (ingyen)

James Tavernier - Wigan (Ł400.000)

Romain Amalfitano - Dijon (ingyen)

Mathieu Debuchy - Arsenal (Ł12.000.000)

Sylvian Marveaux - Guingamp (kölcsönbe)

Hatem Ben Afra - Hull City (kölcsönbe)

Hatem Ben Arfa - Nice (ingyen)

Mapou Yanga-M'Biwa - AS Roma (kölcsönbe, vásárlási opcióval Ł4.800.000 összegért, ami januárban életbe is lépett.)


Távozók a téli átigazolási időszakban:

Davide Santon - Inter Milan (kölcsönbe, pályára lépéstől függően életbe lépő vásárlási opcióval)

Haris Vuckic - Glasgow Rangers (kölcsönbe)

Gäel Bigirimana - Glasgow Rangers (kölcsönbe)

Remie Streete - Glasgow Rangers (kölcsönbe)

Shane Ferguson - Glasgow Rangers (kölcsönbe)

Kevin M'Babu - Glasgow Rangers (kölcsönbe)


Érkezők a nyári átigazolási időszakban:

Elsőként június 6-án, a szezon későbbi meglepetésebere érkezett. Ayozé Perez Gutierrez mindössze 1.6 millió font ellenében igazolt Newcastle-be, és a 21 éves tenerifei csatár berobbant a Permier League-be. Eredetileg az volt a vezetőség célja, hogy Ayozé kölcsönbe megy, de a sérülések és formaingadozások miatt megkapta a lehetőséget, és élt is vele. Végül is első szezonjában 39 meccsen lépett pályára és 7 gólt szerzett.

Három nappal később szintén jó üzletet csinált a klub, amikor ha nem is pénzért, de a Sunderland-ből igazoltunk. Jack Colback lejárt szerződésű játékosként ingyen érkezett. Hiába marasztalták, hiába hívták máshová, ő haza akart térni. 35 bajnokin lépett pályára, de csak ezért, mert 12 sárgalapot szedett össze, ami pont azzal az 1 2 meccs eltiltással járt az 5. és a 10. sárga után, ami miatt nem lehetett meg a 38-ból 38 szereplés. Lelkes, küzdős játékos a kis vörös, akire nagy szükség volt, tekintve, hogy Tioté vagy rossz formában, vagy sérült volt.

A nyár igazolását hozták tető alá július 2-án! Legalább is mindenki így gondolta, amikor 7.5 millió fontért érkezett Siem De Jong. Az Ajax csapatkapitánya 2020 nyaráig írt alá, és annak ellenére, hogy súlyos sérülés után volt, tőle várta mindenki, hogy igazi vezére legyen a Newcastle-nek. Ennek megfelelően megkapta a 10-es mezt (holott Ben Arfa akkor még a csapatnál volt) és megtették helyettes csapatkapitánynak is.

Július 13-án a sporthírekben Mario Götze VB aranyat érő gólja mellett megjelent egy számunkra fontos infó is. 8 millió fontért 2020 nyaráig szerződtettük egy régóta körüludvarolt célpontunkat, Remy Cabella-t. A Montpellier elnöke húzta-halasztotta az üzletet, de végül beadta a derekát. Ekkoriban Ben Arfa szénája már nem állt jól, és Cabella-ban látták a vezetők az opciót HBA pótlására.

Újabb három nap telt el, és megint egy érkező. A Monaco 24 éves csatára Emmanuel Riviére írt alá 6.3 millió fontért. Több mint 170 Ligue 1 bajnokival a lábában, Riviere a fiatal kora ellenére is tapasztalt csatárnak számított. Rémy a kölcsön után nem maradt, és Ameobi is távozott, így aztán Cissé mellé nem volt elég a fiatal Ayozé, kellett még valaki.

Az átigazolási piac szempontjából következő nap számunkra a jobb bekkek napja volt. 2014 július 17-én először bejelentették , hogy Mathieu Debuchy az Arsenal-ba igazol, majd hogy a holland válogatott friss VB bronzérmese, Daryl Janmaat 5 millió fontért Newcastle-be igazolt a Feyenoord-ból, 2020 nyaráig.

Augusztus 3-án újabb támadó érkezett. Az ukrán háborús helyzet elől a Shatar Donyeck több játékosa, köztük a 23 éves Facundo Ferreyra is menekülni akart, ezért kölcsönbe érkezett Newcastle-be a teljes szezonra, vásárlási opcióval. Az ő története egy igazi X akta. Egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára a felnőtt csapatban.

Augusztus 9-én egy fura üzlettel be is fejezte a vezetőség az bizniszelést, amikor a Nottingham Forest két fiatal játékosát, a 20 éves védő Jamaal Lacelles-t 4 millió fontért, és 23 éves kapust Karl Darlow-t 3 millió fontért leigazoltuk. Mindkét játékos esetében része volt az üzletnek, hogy a 2014/2015-ös szezont még kölcsönben a Forest-ben töltik.

2. Az előszezon

A Newcastle vezetősége négy független mérkőzést, és két komolyabb barátságos tornát kötött le nyárra. Az első torna egy új-zélandi mérkőzéssorozat volt július 22. és 30. között. A második pedig a Schalke Kupa, augusztus 2-án és 3-án. Vegyes eredmények születtek.

Oldham Athletic - Newcastle 2:1 (G: De Jong)

Football United Tour 2014

Sydney FC - Newcastle 0:4 (G: De Jong, Riviére, Yanga-M'Biwa, Armstrong)

Wellington FC - Newcastle 0:1 (G: Gouffran)

Sheffield Wednesday - Newcastle 0:1 (Ayozé)

Schalke Kupa

Malaga CF - Newcastle 3:1 (G: Obertan)

Schalke 04 - Newcastle 3:1 (G: Riviére, Aarons, Cabella)

Huddersfield Town - Newcastle 2:2 (G: Riviére, Cabella)

Newcastle - Real Sociedad 1:0 (G: Sissoko)

Az előszezon legfontosabb eseménye azonban nem az átigazolások vagy a felkészülési mérkőzések voltak. 2014. július 17-én, aznap, amikor Debuchy távozott, és Janmaat pedig érkezett, tragédia történt. A Malaysian Airlines MH17-es járatát Ukrajna légterében lelőtték. Ha jól tudom, a mai napig nem derült ki 100 %-os biztonsággal, hogy az oroszok vagy az ukránok tették, de talán ez nem is igazán lényeges. A gép utasai és személyzet életét vesztette, köztük két hűséges newcastle szurkoló, a 60 éves John Adler és a 28 éves Liam Sweeney. John a 70-es évek elejétől kezdve nem hagyott ki Newcastle meccset, Liam pedig önkéntesként sokszor dolgozott a csapat körül. Haláluk után a klub számos megemlékezést tartott, és két fekete szalaggal díszített üres szék jelzi a St. James' Parkban, hogy nekik most is ott lenne a helyük. A newcastle szurkolók pedig az emlékükre az évad összes meccsén állva tapsoltak a 17. percben, és a megemlékezéshez minden alkalommal csatlakozott az aktuális ellenfél tábora is.

Ilyen előzményekkel vágtunk neki az új évadnak. Az őszi szezonnal, azaz a visszatekintő második részével hamarosan jövök.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik