(Szarka)lábjegyzet: Egy profi futballk*rva

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2014.05.27. 12:05
Ha van valami, amit már ősszel sejteni lehetett, az az volt, hogy kölcsönjátékosunk, Loic Rémy végleges szerződtetésének opciója mit sem ér...

Ha van valami, amit már ősszel sejteni lehetett, az az volt, hogy kölcsönjátékosunk, Loic Rémy végleges szerződtetésének opciója mit sem ér majd nyáron. Hogy miért? Mert maga a játékos lesz az, aki elutasítja a lehetőségét egy hosszabb távú szerződésnek. Így is történt. Loic Rémy végleges szerződtetésének opciója mit sem ér majd nyáron. Hogy miért? Mert maga a játékos lesz az, aki elutasítja a lehetőségét egy hosszabb távú szerződésnek. Így is történt.

A frissen feljutó QPR managere, Harry Redknapp a napokban már le is nyilatkozta, hogy a francia támadó szerződésében szerepel kivásárlási záradék, és ennek értelmében 8 millió font körüli összegért elvihető. Elvileg tehát akár a Newcastle is próbálkozhatna, de amikor a kérők között ott van a Liverpool és az Arsenal, akkor azt hiszem ebben az esetben felesleges.

Loic Rémy egy igazi profi. A pénz és a karrierje a legfontosabb a számára, és ezt nem negatív hangsúllyal írom, hanem megállapítom, mint egy tényt.

A Marseille csatáraként eldöntötte, hogy Premier League lesz a legjobb számára, mint következő lépcsőfok.

2013 januárjában úgy gondolta a Newcastle megfelelő klub lehet a számára, hiszen az előző bajnokságban 5. helyen végzett a csapat, és még talpon volt az Európa Ligában is, ahol még ő is pályára léphetett volna.

A legenda szerint a szóbeli megállapodás után Anglia felé vette az irányt, meg is érkezett Londonba, ahol azonban az ügynökén keresztül a QPR vezetői kértek tőle egy találkozót. Rendesen ráajánlottak a Newcastle-re. Valószínűleg felvázolták, hogy a csapatnak kevés az esélye megnyerni az EL-t, és következő szezonban biztosan nem indulhatnak nemzetközi kupákban. Igaz, a QPR sem, viszont sokkal több fizetést tudnak felajánlani neki.

Rémy osztott-szorzott, majd aláírt. Tavasszal hiába lőtt 14 mérkőzésen 6 gólt, a Rangers kiesett a PL-ből.

Rémy ismét csak profin viselkedett és kölcsönbe szerződött a Newcastle-be, 2 millió font ellenében. Szintén a profizmusára utal, hogy nem kezdett túl bonyolult magyarázkodásba. Elmondta, hogy gólokat akar lőni, mert akkor majd a közönség elfelejti a januári affért.

Így is lett, Rémy 26 bajnokin 14-szer talált be, és a hatékony játékának köszönhetően a tavaszi rövidzárlatig úgy tűnt megint akár európai kupaküzdelmekben vehet részt a Newcastle.

Télen természetesen a Newcastle vezetősége elkezdte kipuhatolni, hogy nem lenne-e a francia csatárnak ellenére, hogy azonnal egy hosszabb távú szerződést aláírjon, de Rémy (ismét profi módon) hárított. Azt nyilatkozta, hogy nem tiszta a jövője, és csak a Newcastle-re koncentrál. Elmondta továbbá, hogy ha a QPR visszajut az élvonalba, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy nem vált klubot. Na persze...

Az interjúja után Alan Pardew azonnal olyanokat kezdett nyilatkozni, hogy a játékos kölcsönben van, értelmetlen nyárig a "hogyan továbbról" beszélgetni.

Remy góljainak, valamint a sérülésének és az eltiltásának következményeképpen elvesztett pontoknak köszönhetően egyértelmű volt, hogy egyrészt lesz rá kérő, másrészt nem akar majd Newcastle-ben maradni.

A csatár persze végig nagyon profin kommunikált a sajtóval. Dicsérte a társait, az edzőt, de legfőképpen a közönséget, és hárított mindenféle, a jövőjével kapcsolatos kérdést.

A Newcastle szurkolók szerették. A Demba Ba és Cabaye féle, "BL-ben akarok játszani" szövege ellenére ugyanúgy szerették, mint az említett két ex-szarkát. El is búcsúztatták volna az alkalomhoz illően az utolsó bajnoki után, azonban Rémy még a keretben sem volt a Liverpool elleni meccsen.

Az ok hivatalosan sérülés volt, de ma kiderült, hogy a játékos maga kérte a kihagyását. Az indoklása szerint nem akarta megkockáztatni, hogy ne legyen 100 %-osan fitt a Világbajnokságon, vagy esetleg egy sérülés miatt az utolsó pillanatban akár ki kelljen hagynia a tornát. (ahogyan az ausztrál válogatott keretből sérülés miatt az utolsó utáni pillanatban kimaradó Curtis Good-nak) A L'Equipe-nek adott nyilatkozatában az alábbiakat mondta:

"Alan Pardew megértette az álláspontomat. Semmi tétje nem volt annak a mérkőzésnek, és nem akartam megkockáztatni egy újabb sérülést."

Valahol érthető, hogy Rémy ezt kérte, igazából csak azt nem értem a Newcastle miért ment ebbe bele?

Nem volt tétje?

1. Egy ilyen tavaszi szezon után nem járt volna a szurkolóknak egy bravúros győzelem a Liverpool otthonában befejezésként?

2. Nem tét az az elbukott másfél millió font TV-s pénz, ami azért veszett el, mert egy hellyel hátrébb csúszott a csapat?

Azért is érthetetlen a vezetőség döntése, mert elvileg akkorra már tudniuk kellett, hogy Rémy biztosan nem igazol a klubhoz, azaz nem kellett "hízelegni neki". Talán még azt tudom elképzelni, hogy nem akartak egy durcás Rémy-t a pályára, aki nem küzd a sikerért.

Végül pedig még két dolog, kedves Rémy.

1. Moussa Sissoko, Mathieu Debuchy, Tim Krul, Shola Ameobi nem kockáztatta a VB szereplését az utolsó fordulóban?

2. A klub kifizette érted azt a 2 millió fontot, amiért elvileg neked a szezon utolsó meccsén is kutya kötelességed lett volna ugyanolyan profin játszani, ahogyan korábban tetted.

Futballk*rva, ez tény. Nem ítélem el, sőt köszönöm neki azt, amit a Newcastle-ért tett, de mennyire más körülmények között távozik, mint a Shola Ameobi. Azt a fajta életérzést, kötődést, egy klubhoz tartozást az ilyen játékosok soha nem élhetik át.

Mindentől függetlenül KÖSZÖNJÜK ezt a szezont LOIC RÉMY!

Sok sikert a továbbiakban!

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik