(Szarka)lábjegyzet: Búcsú a Pókembertől

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2014.01.14. 10:01
Ma reggel hivatalosan is bejelentették az első, Newcastle-t érintő transzfert: Jonas Gutierrez június 30-ig kölcsönbe került a Norwich City-hez....

Ma reggel hivatalosan is bejelentették az első, Newcastle-t érintő transzfert: Jonas Gutierrez június 30-ig kölcsönbe került a Norwich City-hez. A 30 éves szélső nyáron aztán - ha a felek kölcsönösen elégedettek - 3 millió font körüli összegért végleg a Kanárikhoz szerződhet.Jonas Gutierrez június 30-ig kölcsönbe került a Norwich City-hez. A 30 éves szélső nyáron aztán - ha a felek kölcsönösen elégedettek - 3 millió font körüli összegért végleg a Kanárikhoz szerződhet.

A pókember döntése teljesen érthető, hiszen amíg az utóbbi években a bal oldalon bérelt helye volt, ebben a bajnokságban a sérülése alatt teljesen kiszorította őt a sokkal gyorsabb és gólerősebb Yoann Gouffran. A jobb szélre ugyan még pályázhatna, de ott meg mostanában Sissoko robotol alapból, és Ben Arfa jön be a második félidőre.

Az argentinnak tehát idén nem osztottak lapot, és amíg a sorstársai közül Obertan siránkozik, Sammy Ameobi figyel és tanul, Marveaux pedig keményen edz, ő csapatot keresett magának, ha más nem, de legalább tavaszig. Tény, hogy Jonas eléggé lelassult.

Amikor Angliába érkezett, akkor a legnagyobb baj az volt vele, hogy nem értette ezt a stílust. Toporgott, mint a sz@rógalamb, és lelassult, majd elhalt rajt a minden támadás.

Kicsit aggódtam is, mikor a kiesés utáni csapatnál őt hirdették meg az egyik alapembernek. Alaposan rámcáfolt...

A pókember ugyanis - ahogyan az egész csapat - hatalmas idényt futott. Chris Hughton vezérletével rekord ponttal jutottunk vissza az élvonalba. A május elején véget érő bajnokságban már márciusban biztossá vált az automatikus feljutás, áprilisban pedig a bajnoki cím. Jonas-ról pedig kiderült, hogy alaptalanul féltettem a Championship hentes stílusától. A 43 bajnokiból 37 alkalommal játszott, és José Enrique-vel a pálya bal oldalának urai lettek. A másodosztályban szerzett először gólt a csapat mezében és került elő a híres gólöröme, a Pókember maszk:

A régi ismerősök: Guthrie, Kádár, Carroll, Simpson és Pancrate társaságában

A visszajutás után sem lehetett rá panasz, hiszen a következő évében 39, majd utolsó két szezonjában egyaránt 40 meccsen számított rá Hughton, majd Pardew. Hozta a kötelezőt, de tavaly már néha bosszantóan lassú és körülményes volt. Védekezésben, és az eredmény tartásában lehetett már leginkább hasznát venni. Pardew szerintem több esetben is csak azért hagyta fenn a pályán, mert mesterien tudott (tud) rátekeredni a labdára egészen addig, amíg az ellenfél játékosa meg nem unja és alá nem rúg. Idén összesen két alkalommal, a Manchester City és a Cardiff elleni idegenbeli meccseken szerepelt.

Akárhogy is, szerintem ez a kölcsön elővásárlási jog csak formalitás, és nem hiszem, hogy Jonas-t látjuk többet Newcastle mezben játszani. Bánom is, meg nem is, mert egyrészt egy jó kis játékos távozik, másrészt tavaly én is több alkalommal hangot adtam annak a véleményemnek, hogy nem kell ő már nekünk.

194 mérkőzés (megérdemelte volna a 200-at) és 11 gól után tehát távozik az argentin Jolly Joker, aki tulajdonképpen csak kapust és középhátvédet nem játszott Newcastle-ben.

Újra együtt dolgozhat Chris Hughton manager-rel, akivel remélhetőleg simán bennmaradnak a Premier League-ben.

Amennyiben egyébként nincs a szerződésben kizáró ok, akkor Jonas a következő utáni fordulóban, január 29-én már pályára is léphet a Newcastle ellen.

A középpályás pár napja már a közösségi oldalán köszönetet mondott a Newcastle szurkolóknak, a ma pedig - már Norwich (kölcsön)játékosként - a következőket nyilatkozta:

"Öt év alatt elég sokat játszottam. Olyan poszton találtam magam, ami új volt nekem. Azelőtt nem vettem ennyire részt a játékban, de hát ez a foci. Sokat változtam.

Vissza akartam térni a pályára és focizni. Ismertem már Chris-t abból az időszakból, amikor Newcastle-ben volt, és ez volt a legfőbb szempont. Jó itt lenni, és igyekszem a legjobbat nyújtani.

Természetesen nagyszerű időszakot töltöttem Newcastle-ben. Rengeteg barátot szereztem, és nagyon furcsa lesz másik edzőpályán edzeni és másik stadionban játszani. De a foci már csak ilyen."

A búcsú tehát (elvileg) nem végleges, mégis azt hiszem nyugodtan megköszönhetjük neki amit eddig tett a csapatért.

KÖSZÖNJÜK JONAS! SOK SIKERT!

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik