(Szarka)lábjegyzet: Médiaháború

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.10.29. 10:10
Címkék
A Newcastle vezetősége egy nagyon veszélyes háborúba kezdett a The Cronicle nevű újsággal, amikor a Sunderland elleni mérkőzés után a helyi...

A Newcastle vezetősége egy nagyon veszélyes háborúba kezdett a The Cronicle nevű újsággal, amikor a Sunderland elleni mérkőzés után a helyi lap munkatársainak nem engedték meg, hogy kérdéseket intézzenek a sajtótájékoztatón Alan Pardew felé.The Cronicle nevű újsággal, amikor a Sunderland elleni mérkőzés után a helyi lap munkatársainak nem engedték meg, hogy kérdéseket intézzenek a sajtótájékoztatón Alan Pardew felé.

Persze az előzmények ismeretében nem is biztos, hogy ők kezdték ezt a harcot, inkább csak az elmúlt hetek eseményei miatt "felvették a kesztyűt" a klubvezetést keményen bíráló sajtó orgánummal. Mike Ashley 2007 óta tartó tulajdonosi ténykedése alatt számos morális mélyponton van túl a klub, és a szurkolókkal történt összetűzések után most már a helyi médiával sem számíthat semmilyen együttműködésre a londoni üzletember.

Valahol persze érthető a klub döntése is, hiszen hiába veszélyes dolog a sajtót maguk ellen hangolni, tulajdonképpen a nevezett újság hetek óta támadja a vezetőséget, azaz rosszabb nem nagyon lehet a helyzet. Vagy mégis?

Támadások, tilalom, újabb támadások, sajtóközlemény.

A mérkőzés után a lap egy újságírója, Lee Ryder twitter bejegyzése szerint ugyanígy jártak még két kisebb, helyi érdekeltségű lap, a Newcastle Journal és a Sunday Sun riporterei is. Elmondása szerint a klub vezetőségéből többek között Joe Kinnear és Alan Pardew is egyetértett a döntéssel, aminek az oka az újság által nyíltan támogatott Mike Ashley ellenes tüntetés volt, még a Liverpool elleni meccs előtt.

A riportereknek állítólag nem szóltak a tilalomról a mérkőzés előtt, csak a sajtótájékoztatón közölték, hogy nem tehetnek fel kérdéseket. Ryder később megkérdezte Pardew-t, hogy magánemberként mi a véleménye az ügyről, de a manager nem válaszolt.

Pardew régóta vicc tárgya az interneten. Ez az irodája, a szurkolók szerint...

Természetesen ezután Ryder vészjósló megjegyzéseket tett arra nézve, hogy a szurkolók az ilyen lépések miatt elfordulnak a klubtól és a csapattól, pedig ezekben a nehéz időkben pont az ellenkezőjére lenne szükség.

Személyes élményem Lee Ryder-rel kapcsolatban, hogy a Championshi-ben töltött 2009/2010-es évad során rengetegszer az ő "közvetítésében" olvastam a meccsek eseményeit, hiszen gyakran még rádió stream sem volt, ő viszont a helyszínről 4-5 percenként jelentett a Chronicle chat falára. Alapesetben tehát egy olyan újságíróról van szó, aki maga is szurkoló, így talán kisebb esélyét látom annak, hogy ezzel a háborúval csak az eladott példányszám növelése lenne a célja. Valószínűleg nála is elszakadt valami idén...

Nem késett persze a klub válasza sem. Nyílt levélben, tulajdonképpen közleményben reagáltak a történtekre.

Wendy Taylor, a Newcastle United sajtófőnöke

A Newcastle sajtófőnökének levele Darren Thwaites szerkesztőnek:

Kedves Darren,

Ami a következő cikkeket illeti:

A Chronicle - " Kifelé a Toon-ból : A szurkolók tiltakozó felvonulást terveznek, hogy elűzzék Ashley-t " (oldal 1. szeptember 7. )

A Chronicle - "Rajongói kampánycsoportok Ashley kiszorításának reményében" (oldal 2-3. , szeptember 7. )

A Chronicle - "rajongók remélik, hogy Ashley-t lecserélik" ( hátoldal , szeptember 7. )

A Chronicle - " A változás ideje - itt az idő, hogy Newcastle szurkolók felelősséget válalljanak a klubjukért " ( 50-51. oldal , szeptember 7. )

Sunday Sun. - " Ezen a hétvégén be lehet bizonyítani, hogy valójában milyen dühösek a rajongók" ( 98-99 , október 13. )

A Journal - " Az ambíció hiánya" az utcára viszi a rajongókat " (12. oldal, október 19. )

A Chronicle - " Vonulj fel ha ki akarod őt tenni " ( 1. oldal , október 19 )

A Chronicle - "Anti-Ashley tüntetők a város utcáin " ( oldal 2-3 , október 19. )

Sunday Sun - " Több száz tiltakozó vonult fel Kinnear kirúgásáért. " (96. oldal)

A Chronicle - " Az elégedetlen szurkolók ki akarják tenni Ashley-t " (8. oldal , október 21. )

A Journal - " A szurkolók egyesültek Ashley-vel szemben " ( 4. oldal , október 21. )

ChronicleLive - " A csalódott szurkolók Newcastle utcáin vonultak fel Mike Ashley ellen" ( október 21. )

A fenti szalagcímekre hivatkozva írok, aminek kapcsán a Chronicle, a Journal és a Sunday Sun támogatásával október 19-én felvonulást szervezett egy kisebb számú szurkolói csoport Time4change néven.

Őszintén szólva döbbenetes, hogy 15 teljes oldalas cikk, köztük 2 címoldal, teljes hátsó oldal, 3 dupla oldal, és egy figyelemre méltó 6 oldalas cikk segítségével a Chronicle szervezett egy felvonulást, amin 300 résztvevő jelent meg. Még ha a szervezők által elvárt 1000 ember lett volna jelen, akkor is aránytalan lenne az egészet körülvevő média támogatottsággal. Mivel azonban a részvételi arány ennek alig egyharmada sem volt, nem kétséges, hogy ez a felvonulás nem tükröz valós képet arról a klubbal kapcsolatos szurkolói véleményről.

Áttekintve a fenti cikkeket - különösen a címoldalakat, és a felvonulás útvonalát bemutató térképet, elosztva az október 19-ei szám két oldalára - véleményünk szerint mögöttes üzenet, bátorítás volt az újság részéről, ahogyan a címoldalak és a szalagcímek is.

Úgy érezzük, hogy aránytalan volt a felvonulás rendkívüli sajtó támogatása, továbbá nyilvánvaló volt, hogy az újság előtérbe helyezi, és kiemelt figyelmet szentel a klub eladásának lehetőségére, a körülmények igazságos és kiegyensúlyozott megközelítésével szemben.

Soha nem is álmodtunk volna ilyen szintű, és ilyen kitartó hangulatkeltésről, miközben számos pozitív eredményt tud felmutatni a vezetőség, mint például az alapítványunknak a helyi közösség számára végzett tevékenysége, a jegyárakkal kapcsolatos engedmények. Ezek azonban minimális média visszhangot kaptak.

Miután kellő figyelemmel elolvasták a cikkeket és az Ön válaszát az október 21-ei e-mail-emre, a klub tulajdonosa, a futball igazgató, a vezetőség és a manager azt az egyhangú döntést hozta, hogy ez a három média orgánum, a Chronicle, a Sunday Sun és a Journal nem vehet részt a klubbal kapcsolatos média eseményeken és sajtótájékoztatókon, illetve nem készíthetnek riportot a játékosokkal. A döntés azonnali hatályú és visszavonásig érvényes.

Nem kérünk választ erre a levélre, az álláspontunk ebben a kérdésben nem képez tárgyalási alapot.

Tisztelettel:

Wendy Taylor

Head of Media, Newcastle United

Nos, a fordítás lehet, hogy néhol pontatlan, amiért elnézést kérek, de azt hiszem ki lehet hámozni a lényeget belőle.

Az újság ezután a balra látható címlappal (katt, és megnő) jelent meg, tulajdonképpen felidézve a klub által vitatott megjelenéseket. Valamint repkednek a "mi sportriporterek vagyunk Mr. Ashley, nem média partnerek!" és hasonló kijelentések.

Igazságot tenni persze nagyon nehéz, mert azt a vak is látja, hogy nem mennek rendben a dolgok a csapatnál. A keret nem elég jó, de még így is jobban kellene teljesíteni, mint ahogyan teszik. A vezetőség lépései pedig (az igazolások hiányától kezdve a Wonga szponzori szerződésig) csupa olyan dolog, amit nehezen vesz be az egyszerű észak-keleti angol melósok gyomra. Ők szenvedélyes csapatot akarnak látni, akik sikereket érnek el. Nem érdekli őket a profit, meg a süket duma. Nem értik, hogy a világ 20. leggazdagabb klubja egyetlen jó év után miért sínylődik megint a "futottak még" kategóriában.

Viszont természetesen abban is van valami, hogy a fenti újságok a papír alapú és az internetes médiában, valamint a közösségi oldalakon is nagy erőkkel szervezkedtek, ömlesztették az olvasókra a világvége hangulatot a klubbal kapcsolatban, hogy aztán a heteken át tartó "munka" eredményeként 300 ember tüntessen, majd csatlakozzon a többi 52 ezerhez, és szurkoljon a Pool elleni 2:2-es mérkőzésen. Ez alapján azt lehozni, hogy a szurkolók elfordultak a csapattól, kimeríti a félretájékoztatás fogalmát.

Alan Pardew arra kérte a szurkolókat, hogy buzdítsák a csapatot a szerdai, Manchester City elleni Ligakupa meccsen. Telt ház biztosan nem lesz, viszont ennek nem feltétlenül van köze a fenti cirkuszhoz. Az F.A. kupa mostohatestvérének égisze alatt megrendezésre kerülő meccsek alapvetően csökkenteni szokták az éves átlagnézőszámot, általában 20-25 ezer közötti helyszínen szurkolóval. Például a Championship-es évadban a hazai bajnokikon 40 ezer feletti nézőszám volt a jellemző, míg a ligakupában nekem egy kb. 23 ezres Plymouth elleni találkozó él az emlékeimben.

A hangulat tehát nem valami rózsás. A tulaj gazdag, de nincs ambíciója. A motiváló képességéről híres manager pedig mintha két éve kiégett volna, és ez az egész keretre rányomja a bélyegét. Jó kis kilátások egy Manchester City - Chelsea - Tottenham hármas elleni csörte sorozat előtt.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik