(Szarka)lábjegyzet: Alakul a derbi hangulat

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.10.24. 12:10
Címkék
Ahogy közeledik a vasárnap kora délután, egyre inkább kezdenek a felek ráhangolódni az Észak-keleti derbire, azaz a Sunderland - Newcastle összecsapásra. A...

Ahogy közeledik a vasárnap kora délután, egyre inkább kezdenek a felek ráhangolódni az Észak-keleti derbire, azaz a Sunderland - Newcastle összecsapásra.Ahogy közeledik a vasárnap kora délután, egyre inkább kezdenek a felek ráhangolódni az Észak-keleti derbire, azaz a Sunderland - Newcastle összecsapásra.

A Wear-Tyne vagy Tyne-Wear derby-t (attól függően, hogy ki a pályaválasztó, annak a "folyója" kerül előre) minden esetben nagy figyelem kíséri. "A mostani meccs amiatt sokkal fontosabb, mint egyébként, hogy..." Na ez az a mondat, amivel minden évben el lehet kezdeni a beharangozókat.

Ez még nem az, (mármint beharangozó) habár tény, hogy a Liverpool elleni szombati meccs lefújása óta az egész város a fekete macskák elleni vendégjátékot várja. Normál esetben ilyenkor mindkét fél szurkolói hergelik a másikat, hiszen mindig van mit előhúzni a kalapból.

Nos idén eddig a Newcastle élen jár ebben, pedig a legutóbbi szezon összecsapásai alapján akár fordítva is lehetne.

Tavaly a Stadium of Light-ban vezetést szerzett Cabaye, és szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy ne nyerjük meg a meccset. Aztán Tioté kapott egy alattomos rúgást. A bíró le is fújta, azonban az elefántcsontparti vagy nem hallotta, vagy nem akarta meghallani, és dühből visszarúgott. A piros lap után pedig 1-1 lett a vége.

Tavasszal a St. James' Park-ban országos hazai volt a meccs, de a tüzelő (Paolo Di Canio által feltüzelt) macskák simán verték az enervált Newcastle-t. Persze volt egy szabályos, de meg nem adott Cissé gól, egy lesről szerzett Sunderland gól, és Krul csúnya vállsérülése, de el kell ismerni, hogy olyan lelketlenül játszottak a pályán lévő (főleg francia) játékosok, ahogy egy Barton - Nolan - Guthrie - Smith - Carroll tengellyel elképzelhetetlen lett volna.

Utána pedig jött a Liverpool-tól kapott 6 gól. Múlt héten ezt a csorbát sikerült kiköszörülni. Ha eredményben nem is, de a közönség szemében mindenképpen. Az első 40 percig jó, utána pedig jó és harcos játékkal. Most itt a lehetőség a 0:3 rendbetételére.

A csillagok állása a Newcastle-nek kedvez most is. Hogy miért?

Három pontban, öviden:

- A jártékosok: A tavalyi helyzetnek pont a fordítottja van. A Newcastle keretében Rémy-n kívül mindenki ott volt a 0:3-as mészárláson, és ha akkor nem is, most már biztosan átérzi ennek a meccsnek a súlyát. A Sunderland-ben ellenben tizenakárhány új játékossal gyarapodott, sokan pedig elmentek. Nyilván kiokosítják őket, de szerintem kb. annyit lehet tenni mint Pardew tette tavaly.

- A managerek: Amíg Pardew még a csapatnál van, (nem "halt bele" az előző szezonba, ergo erősebb lett) addig Di Canio már messze jár... A Newcastle manager tehát hitelesen tud motiválni vasárnapra, míg Poyet maximum közhelyeknek ható frázisokat puffogtathat.

- A körülmények: Newcastle-vel ellentétben a Sunderland-nek nem csak a rangadó mivolta miatt fontos a vasárnapi meccs. Nekik hétről hétre nagyobb a nyomás, hogy valahogy elinduljanak felfelé, miután sikerült minden idők legrosszabb Premier League rajtját produkálniuk. Nehéz volt a sorsolásuk is, de amíg szorosan kaptak ki a Pool-tól és a MU-tól, addig a Swansea simán verte őket. Ezek után gondoljunk bele, milyen nyomás van rajtuk.

Mennyi pontja van a Mackem-eknek? Csak 1...

Az interneten a fentihez hasonló képek tucatjával találkozhatunk. Hiába a tavalyi csúnya vereség tehát, az csupán a múlt egy része. A jelen pedig a Newcastle-nek kedvez. Lehet nevetni az ellenfélen, gúnyolni azt, aki éppen nehezebb helyzetben van, ahogy egyébként a két csapat szurkolói hosszú évek óta meg is teszik egymással.

Most inkább a Sunderland a vicc tárgya, mert arrafelé tényleg nagy a baj. Vasárnap pedig újabb szöget lehet verni a koporsójukba, és egy jó newcastle-inek ez nem csak öröm, de kötelesség.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik