(Szarka)lábjegyzet: Ben Arfa, a kulcsember

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.09.24. 07:09
Címkék
A Fulham elleni mérkőzés óta Hatem Ben Arfa egyre többet áll a nyilvánosság elé, és nyilatkozik a Newcastle United-ről. Szépen lassan igazi...

A Fulham elleni mérkőzés óta Hatem Ben Arfa egyre többet áll a nyilvánosság elé, és nyilatkozik a Newcastle United-ről. Szépen lassan igazi vezérré növi ki magát a 26 éves játékos, aki Steve Harper búcsúmeccse kapcsán azt is elmondta, hogy szeretne a pályára lépő legendás játékosokhoz hasonló sikereket elérni a klub színeiben, és maradéktalanul kiszolgálni a közönséget.A Fulham elleni mérkőzés óta Hatem Ben Arfa egyre többet áll a nyilvánosság elé, és nyilatkozik a Newcastle United-ről. Szépen lassan igazi vezérré növi ki magát a 26 éves játékos, aki Steve Harper búcsúmeccse kapcsán azt is elmondta, hogy szeretne a pályára lépő legendás játékosokhoz hasonló sikereket elérni a klub színeiben, és maradéktalanul kiszolgálni a közönséget.

Ehhez persze társak, és főleg eredmények kellenek, mert ha Ben Arfa tartja a jó formáját, és nem sérül meg, akkor be fognak érte jelentkezni a gazdagabb (vagy inkább többet költő) klubok, ő pedig előbb vagy utóbb váltani fog.

Az egyértelműnek tűnik, hogy jól érzi magát Newcastle-ben, viszont az is biztos, hogy ambiciózus a srác, és tudja, hogy a sok sérülés ellenére a következő 4-5 évben még kihozhatja magából a maximumot. Hogy ez mit jelent? A világ legjobbja akar lenni.

Egy héttel ezelőtt, még az Aston Villa elleni meccs hatása alatt az alábbiakat mondta a France Football-nak:

"Még mindig sok időm van a visszavonulásomig, és bár tudom, hogy ezért sokan bolondnak tartanak, de szoktam még álmodozni, például arról, hogy megnyerem az Aranylabdát. Meggyőződésem, hogy ez lehetséges. Vagy tilos lenne álmodozni?

Sok embernek csalódást okoztam az elmúlt években, és még én nehezteltem rájuk, de nem kétséges, hogy nekik volt igazuk. Nem voltam túlzottan profi. Azt hiszem azonban ez lassan megváltozott, ahogy felnőttem.

Persze ami azt illeti, mégsem nőttem fel igazán, mert még mindig ugyanúgy hiszek benne, hogy megszerezem a labdát és meg sem állok a gólig, mint amikor gyerek voltam."

A természetesen a Fulham és az Aston Villa elleni győzelmek után minden rendben volt, és mint minden megszólaló, Ben Arfa is csupa jót mondott a csapatról. A hétvégi, Hull elleni baki után viszont érthetően megint előtérbe kerültek a negatív kritikák, és "jó" francia sajtó (Canal ) azonnal megtalálta a szélsőt a jövőjét illető kérdésekkel. A válasz azért megnyugtató - vagy legalább is majdnem megnyugtató - volt.

"Megvizsgáltuk a lehetőségeket a nyáron, de a legfontosabb az volt, hogy Newcastle-ben maradjak. A klub bízik bennem. Sok tapasztalatot kell szereznem. Itt minden megvan, amire szükségem van. Mielőtt bármi nagyobban gondolkodnék, itt kell 100 %-ot nyújtanom."

A nyilatkozat korrekt, helyénvaló, de az utolsó mondat alapján azért aggódhatunk egy kicsit. Gondoljuk csak el azt a szituációt, hogy Benny az egész szezonban hasonló formában játszik, nem sérül meg, gólokat szerez és a meccsek nagy részén ő a csapat legjobbja. Ettől még simán előfordulhat a többiek rossz (leginkább mentális) formája, és/vagy a rossz manager-i taktika miatt gyengén szerepel a csapat.

Azt kizártnak tartom, hogy ha ő végignyomja az évadot - sérülés nélkül - akkor kiesési gondokkal kellene küzdeni, mert abban igaza van Pardew-nak, hogy a hasonló erősségű csapatok ellen ő lehet a mérleg nyelve, aki a Newcastle javára dönti el a meccsek kimenetelét. Az ő segítségével tehát a tavalyinál jóval több pontot tudunk gyűjteni, viszont a Hull-hoz hasonló rövidzárlatok azt eredményezhetik, hogy a 12-14. helynél jobb pozícióban nemigen gondolkodhatunk. (Kétszeri vezetés után hazai pályán elbukni egy Hull ellen, te jó ég, ez minden körülmények között elfogadhatatlan, rosszabb, mint a City elleni négy gombóc)

Ha pedig a fenti forgatókönyv bekövetkezik, akkor Ben Arfa el fog igazolni és senki nem hibáztathatja majd ezért. Valljuk be, többre hivatott ő, mint hogy a mezőny második felében szerencsétlenkedő csapat messiása legyen. A legjobb focista korban van, zseniális képességekkel rendelkezik és szép lassan úgy néz ki visszanyeri a formáját. Az egyéni elismerések szempontjából igazából csak a sérülések, és - bármilyen fájó ezt kimondani/leírni - a jelenlegi Newcastle állhatnak az útjába.

A megoldás pofon egyszerű. Minden játékosnak úgy kell játszani ahogyan tud, fejben is a toppon kell lenni az egész 90 perc alatt és akkor ez a keret simán a 6-8. helyen végezne, kis szerencsével pedig még előrébb. Akkor pedig Ben Arfa sem menne sehová...

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik