PL 2. forduló: Newcastle United - West Ham United

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.08.23. 22:08
Címkék
Holnap magyar idő szerint 16 órakor kezdetét veszi a Premier League második fordulójában a Newcastle United - West Ham United mérkőzés, és az...

Holnap magyar idő szerint 16 órakor kezdetét veszi a Premier League második fordulójában a Newcastle United - West Ham United mérkőzés, és az első fordulóban a Manchester City-től elszenvedett kiütés után remélhetőleg most kezdődik el igazán a bajnokság.Holnap magyar idő szerint 16 órakor kezdetét veszi a Premier League második fordulójában a Newcastle United - West Ham United mérkőzés, és az első fordulóban a Manchester City-től elszenvedett kiütés után remélhetőleg most kezdődik el igazán a bajnokság.

A hétfői gyászos teljesítményt követő bocsánatkérések és fogadkozások ideje lejárt, most már a pályán kell bizonyítani szurkolóknak, akikből - rossz kezdés ide vagy oda - feltehetően körülbelül 50 ezren biztosan kilátogatnak a St. James Parkba. Az ellenfél kőkemény, ráadásul a manager, a csapatkapitány és a gólfelelős révén három fontos szállal kötődik a klubhoz.

Sam Aallerdyce 2007-ben nagy reményekkel hagyta el a Bolton Wanderers kispadját a Newcastle új tulajdonosának, Mike Ashley-nek a kedvéért. A Bolton-nal egy nem túl szerethető, de eredményes játékstílust honosított meg, amivel a Wanderers 6. helyen zárta a szezont és UEFA kupában indulhatott. Newcastle-ben is hasonló tervek voltak, hiszen élénken élt még a Sir Bobby Robson által dirigált BL induló együttes emléke, ráadásul egy intertotó kupa győzelem miatt egy évvel korábban egészen az UEFA negyeddöntőig menetelt a csapat.

Allerdyce nagytakarítást végzett, a teljesség igénye nélkül: Távozott - Emre, Solano, Parker, Dyer és például Luque, míg érkezett - Alan Smith, Viduka, Rozenhal, Cacapa, Geremi, vagy Barton. A kezdés nem sikerült valami jóra, azt pedig sosem tudjuk meg Big Sam mire lett volna képes, ugyanis Mike Ashley akkoriban el akarta adni a csapatot, és hát egy Championship-ben szereplő együttes kevésbé kelendő. Nem lehetett kockáztatni a kiesést, így az évad felénél - a szurkolók nagy megelégedésére - leváltották Allerdyce-t. Big Sam a nyilatkozatai alapján eléggé hiú, és magabiztos (beképzelt?) manager, így nem csoda, hogy örökre tüske marad benne, hogy nem hagyták dolgozni Newcastle-ben.

Allerdyce, Nolan és Carroll anno fekete-fehérben

Lássuk a többieket. Kevin Nolan-nek ez a második klubja, ahol együtt dolgozik a manager-rel, és csapatkapitánya is Allerdyce-nak. A boltoni jó viszony után egyébként Big Sam javasolta, hogy Newcastle-be is vegyék meg Nolan-t, de akkoriban a klubja hallani sem akart a CSK eladásáról. Végül két managerrel később, Joe Kinnear ideje alatt lett szarka Kevin-ből, aki a másodosztályban már igazi vezére volt a csapatnak, a visszajutást követő évben pedig már csapatkapitánya. Nolan távozása furcsa volt. Az új szerződésének a hossza és a fizetése volt az, ami miatt nem tudtak megegyezni, de valójában egyszerűen nem illett bele az új koncepcióba, ráadásul túl nagy volt a befolyása az öltözőben. Sajnálom, hogy elment, de az is biztos, hogy ha marad, nem sikerül az 5. helyen végezni. Ahhoz kellett a Jonas-Tioté-Cabaye-Ben Arfa középpálya, és a Ba-Cissé csatársor. Hová fért volna Kev?

A harmadik ismerős Andy Carroll. A sokat szapult támadó, aki - valószínűleg a "mi kutyánk kölyke" elv alapján - mégis sok Newcastle szurkolónak szimpatikus. Egy helyi Geordie gyerek, aki a kiesés évében bemutatkozott, a másodosztályban szárnyalt, a visszajutás évében pedig megcsinálta az évtized üzletét a klubnak. Persze mondhatnánk, hogy a másodosztályt ne számítsuk, hiszen ott a Newcastle-ből rajta kívül még hárman (Nolan, Ameobi és Lövenkrands) tíz gól felett rúgtak az idényben. Mi azonban, akik ott görnyedtünk számítógép előtt, és hol stream-en néztük, hol csak rádión hallgattuk ezt a kőkemény, 46 fordulóból álló sorozatot, érzékelhettük, hogy ez azért nem délutáni babazsúr. Carroll a Pool-lal megszívta. Nem ment neki a játék, ez tény. Viszont a sajtó szétszedte, amit ez a 23 éves, forrófejű gyerek nehezen viselt. A csodagyerek egy rakás szerencsétlenséggé vált a sajtó szemében. A West Ham-ben eltöltött kölcsönjáték óta kezd újra magára találni, és mivel a Newcastle-be történő visszatérése kizárt volt (egy percig sem hittem, hogy a Pool majd visszaadja jóval olcsóbban, hogy méginkább kiröhögjék őket Andy miatt) végleg Kalapácsos lett. Akárhogy is nézzük, Nolan-nel nagyon jól megértik egymást, így pedig hasznosak a csapatuknak.

Most pedig sepregessünk a saját házunk táján. Steven Taylor eltiltása, és Jonas sérülése miatt mindenképpen változtatni kell a kezdőn, habár szerintem egyébként is ez a helyzet. Az alábbi kezdő várható:

Nos, én a City elleni kudarc óta komolyan hajlok rá, hogy Colo párjának inkább Williamson-t kellene berakni, Debuchy helyére pedig Yanga-M'Biwa-t. Dummett jól nyomta, de lehet Anita-t kezdetném. A középpályáról és a támadó szekcióról pedig annyit, hogy hazai pályán a West Ham ellen vissza kellen növeszteni Pardew-nak a tökeit, és két csatárral játszani. Sem Gouffran, sem pedig Ben Arfa nem az a fajta támadó, aki segíthetne Cissé-nek. Az előbbi inkább a széleken kombinál, Benny-nek csak az a fontos, hogy nála legyen a labda. Cissé-nek egy tank kell. Valaki, aki utat tör neki, aki két védőn keresztül is elé teszi a labdát. Aki kicsit mögötte van, hogy ne kelljen a félpályán túlra visszajönnie, ha labdát akar szerezni. Ilyen volt Ba és Best, ilyen lehetett volna Bent, és ilyen lehetne Gomis. De ők nincsenek, úgyhogy jelenleg ilyen Shola. Szóval eleve Gouffran helyett nálam Marveaux játszana a bal oldalon, és valamelyik "lelketlen" helyett (Cabaye, Sissoko, Tioté) pedig jöhetne Ameobi. Félek tőle Pardew ezek közül egyiket sem húzza meg.

A mérkőzést ezúttal nem adja a DIGI, úgyhogy marad a stream és a www.nufc.hu chat szobája!

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik