Ligakupa 2. forduló: Még nem kell agyalni

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.08.28. 10:08
Címkék
Ma este 20.45-kor a Newcastle bekapcsolódik a Capital One Cup (alias Ligakupa) idei küzdelmeibe a Morecambe FC elleni idegenbeli mérkőzéssel. Az angol...

Ma este 20.45-kor a Newcastle bekapcsolódik a Capital One Cup (alias Ligakupa) idei küzdelmeibe a Morecambe FC elleni idegenbeli mérkőzéssel. Az angol futball szövetség elég feszes tempót diktál a csapatoknak, akiknek a 38 fordulós bajnokság mellett két kupasorozatban is lehetőségük van részt venni. Természetesen mindenhol a bajnokság a legfontosabb, utána pedig egyértelműen a tradicionális F.A. kupa következik, és utolsó a sorban a már augusztusban elinduló, és valamikor februárban véget érő Ligakupa.Ma este 20.45-kor a Newcastle bekapcsolódik a Capital One Cup (alias Ligakupa) idei küzdelmeibe a Morecambe FC elleni idegenbeli mérkőzéssel. Az angol futball szövetség elég feszes tempót diktál a csapatoknak, akiknek a 38 fordulós bajnokság mellett két kupasorozatban is lehetőségük van részt venni. Természetesen mindenhol a bajnokság a legfontosabb, utána pedig egyértelműen a tradicionális F.A. kupa következik, és utolsó a sorban a már augusztusban elinduló, és valamikor februárban véget érő Ligakupa.

Itt a Premier League középcsapatok az első pár fordulóban "lesz ami lesz" alapon játszanak, és főleg a fiatal játékosok lépnek pályára. A nagyokat kötelezi a név (ráadásul nekik a cseresoruk is simán veszi az akadályokat), a kicsik pedig úgy vannak vele, hogy most aztán megmutatják.

A tavalyi gyenge szereplés és az idei még gyengébb kezdés ellenére én úgy tekintek a Newcastle-re, mint PL középcsapat és ezért remélem, hogy nem is agyalják túl ezt a mérkőzést. Ez még nem az a szakasza a sorozatnak, amikor mérlegelni kell a keret terhelését, a meccsek számát. Ma este még csak simán nyerni kell a League Two, azaz a negyedosztály tavalyi 16. helyezettje ellen.

A csapat összeállítását szerintem nem érdemes megtippelni, mert Alan Pardew kupa elképzelései mindig kiszámíthatatlanok. Az EL selejtezőkön és idegenbeli meccseken tavaly a cserecsapat játszott, a brit kupákban azonban mindig hajlamos volt erős tizenegyet felküldeni, esetleg egy-egy kulcsember pihentetésével. Ha Premier League vagy Championship csapat lenne az ellenfél, akkor most is ilyen szisztémára számítanék, de feltehetően a Morecambe ellen több peremember kaphat lehetőséget. Leginkább a középpálya bolygatása várható.

Mindenképpen számítok Gäel Bigirimana játékára, vagy legalább is szerintem játszania kellene. Az angol utánpótlás válogatott középpályás talán az egyetlen fiatal volt, akivel az előző szezonban elégedettek lehettünk. Látszott, hogy van még mit tanulnia, de a játéka a idézte a jó formában lévő Cheick Tioté-t.

Mellette még Dan Gosling is szerepet kaphat, aki a felkészülési meccseken jól teljesített. Ha azt vesszük, hogy még Sammy Ameobi, és Gabriel Obertan is odaférhet a kezdőbe, akkor elmondhatjuk, hogy tényleg egy ritkán látható középpálya játszhat ma este.

Természetesen megint csak felvetődik Yohan Cabaye esete. Didier Deschamps szerint nonszensz, hogy valaki három hete ne játsszon, a válogatottban viszont szerepeljen, ezzel előre is vetítette, hogy nem számít a középpályásra a VB selejtezőkön. Ezen egy esetben változtathatna Cabaye, ha a nemzeti csapat meccsei előtt esedékes mindkét találkozón (ma, illetve a Fulham ellen) játékra jelentkezne. A mai egy remek felhozó meccs lehetne neki, a Fulham ellen automatikusan a kezdőbe tenni viszont szerintem igazságtalanság lenne a többi játékossal szemben. Persze ez az egész csak egy feltevés, ami azon alapul, hogy Cabaye meggondolja magát...

A középpálya előtt, és az egy szem csatár (Shola vagy Cissé, ez megtippelhetetlen) mögött jó eséllyel játszhat Haris Vuckic is. A szlovén fiú karrierjét rengeteg sérülés árnyékolta be, de a vezetőség úgy látszik még mindig lát benne fantáziát. Ő igazából egy támadó középpályás, aki alkata alapján (186 cm, 83 kg) elvileg tökéletes lenne visszavont csatárnak, aki lekészíti a helyzeteket az éknek. A szélre, vagy egészen előre lassú, és védekezésben sem a legjobb, viszont erős és jól lő. Pont egy hete ünnepelte a 21. születésnapját, tehát még mindig nagyon fiatal. A szokásos kérdés vele kapcsolatban: ez lesz az az évad, amikor berobban?

A védelem marad a végére. A kapuba Rob Elliot-ot várom, a hátsó sorban pedig Mike Williamson játéka esélyes, ahogy az is hogy a fiatal Paul Dummett is kezdő lenne. Steven Taylor eltiltása szerintem a kupa meccsekre is vonatkozik, így aztán a Yanga-M'Biwa - Coloccini - Santon hármasból két embernek is játszania kell.

Aztán kérdés, hogy Pardew mit tart szem előtt, mi a fontosabb? Pihenjenek a húzó játékosai a Fulham elleni meccs előtt, vagy inkább növeljék az önbizalmukat?

Elképzelhető, hogy a lehető legerősebb együttessel kezd a negyedosztályú csapat ellen?

Én mindenesetre meglepődnék, ha a Krul - Coloccini - Sissoko - Ben Arfa négyesből legalább három nem pihenne.

A továbbjutás esélyesei egyértelműen mi vagyunk, a 38 ezer lakosú észak-nyugat angliai kisváros csapata a harmadik fordulóba jutással beállítaná az eddigi rekordját (2007/2008) a sorozatban. Egyébként az F.A. kupában is a harmadik kör volt eddig a maximum nekik (1961/1962, 2000/2001, 2002/2003), bajnoki szereplés tekintetében pedig egyszer (2009/2010) jutottal el negyedik helyre a League Two-ban, de a playoff-ban azonnal kiestek, így a harmadosztály csak álom maradt.

Nincs tehát óriás ölő kis csapat, aki bravúrokra képes. Egyszerűen el kell menni Morecambe-be, ahol kevesebben élnek, mit a St. James Park befogadó képessége, és ebben a közel 6.500 férőhelyes stadionban simán tovább kell jutni. A kiesés megalázó lenne, ettől függetlenül nem hiszem, hogy ennek bármiféle lelki terhet kellene jelentenie.

A ligakupa küzdelmeit elvileg a DIGI adja, de a BL selejtezők miatt ma nem lesz magyarországi közvetítés. Ellenben a SKY egyik kisebb csatornája élőben sugározza az összecsapást, így stream biztosan lesz! Közös chatelésre a www.nufc.hu oldalt ajánljuk, mi ott leszünk!

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik