West Ham - Newcastle: A lesújtó Kalapácsok árnyékában

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.05.03. 08:05
Címkék
Szombaton 16 órától nagyon nehéz feladat vár kedvenc Szarkáinkra. Londonban a lesújtó kalapácsok árnyékában kellene elcsenni minimum...

Szombaton 16 órától nagyon nehéz feladat vár kedvenc Szarkáinkra. Londonban a lesújtó kalapácsok árnyékában kellene elcsenni minimum egy pontot (persze inkább hármat), amire a papírforma alapján kevés az esély. A szezon előtt persze nem így álltak a dolgok, hiszen a West Ham United újoncként, a Newcastle pedig ötödik helyezettként kezdte a bajnokságot. Azóta sok víz lefolyt mind a Temzén, mind a Tyne folyón, és elérkeztünk a 36. fordulóhoz, amit a 17. helyen, 37 ponttal várunk, míg ellenfelünk a 10. helyezett, 42 ponttal.West Ham United újoncként, a Newcastle pedig ötödik helyezettként kezdte a bajnokságot. Azóta sok víz lefolyt mind a Temzén, mind a Tyne folyón, és elérkeztünk a 36. fordulóhoz, amit a 17. helyen, 37 ponttal várunk, míg ellenfelünk a 10. helyezett, 42 ponttal.

Az okokat százszor átbeszéltük. Sérülések, eltiltások, bírói bakik, Európa Liga és végül de nem utolsó sorban pech sorozat, ami az egész szezonra jellemző. Ez utóbbi tipikus példája volt a novemberi, St. James' Parkban elveszített mérkőzés, amikor Kevin Nolan (akiről az őszi tribute cikk itt olvasható) egy gyermeteg védelmi hiba után szinte teljesen egyedül maradt a kapu előtt. A Newcastle korábbi, és a West Ham jelenlegi kapitánya nem hibázott, és viszonylag korán megszerezte a mindent eldöntő gólt. Később ugyanis hiába próbált meg mindent a Newcastle, nem sikerült még egyenlíteni sem.

Már nem tudnám az összes helyzetet felidézni, de az megmaradt bennem, hogy Jaaskelainen-nek legalább 3 hatalmas bravúrja volt, egyszerűen semmi nem akart bemenni. Ez tipikusan az a mérkőzés volt, amit az előző szezonban minimum döntetlenre tudott volna hozni a csapat. Sajnos azóta számtalan ilyen találkozót kellett végignéznünk.

Az igazán nagy félelmeim persze nem emiatt vannak a meccsel kapcsolatban, hiszen tavasszal azért a szerencse jó pár alkalommal (általában kései gólok formájában) ránk kacsintott, és ugyan sérelmeink is voltak bőven, de már elviselhetőbb lett a helyzet. Egészen az utolsó két hazai meccsig... Sajnos a Sunderland és a Liverpool ellen felütötte a fejét az érdektelenség, mégpedig lelketlen játék képében, és egy olyan tipikusan angol stílusban játszó csapat, mint a West Ham elleni meccs előtt, ennél nagyobb baj nem is lehetne.

Főleg, hogy az utolsó lehelletig hajtó Nolan mellett biztosan ott lesz a pályán Andy Carroll is. Mondhatnánk persze, hogy Andy-nek nincs szerencséje, ha úgy tetszik nem megy a Newcastle ellen, hiszen eligazolása óta háromszor játszott volt csapata ellen a Liverpool mezében, és egy alkalommal a West Ham játékosaként, és még nem tudott betalálni. Persze az ilyen filozofálgatásokkal vigyázni kell, mert ha nagyon erre építünk, tuti gólt szerez.

A West Ham tehát feltehetően Sam Allerdyce kedvenc, 4-5-1-es felállását fogja játszani, ahol Carroll az ék, viszont Nolan és Ricardo Vaz Te is jelentősen kiveszi a részét a támadásokból. A szögletek kimondottan veszélyesek lesznek, sok angol szurkoló ezért Mike Williamson-t követeli a csapatba, tekintve hogy ő 1-2 cm-rel magasabb, mint Carroll és talán jobban fel tudja venni vele a harcot a levegőben, mint az utóbbi meccseken sokat hibázó Steven Taylor vagy Yanga-M'Biwa. Nos a francia fiú szerepe még elég bizonytalan, Steven pedig lehet, hogy alacsonyabb, viszont a helyezkedésben és a földön sokkal jobb mint Williamson. Ráadásul annak, hogy a nem véletlenül hanyagolt angol védő ne kerüljön vissza a kezdőbe, másik fontos oka is van, mégpedig, hogy visszatér végre valahára Fabricio Coloccini. Az argentin rejtélyes hátsérülése úgy néz ki végre rendbe jött, és most ez nem az az időszak, amikor lehet pihengetni. Az utóbbi három meccs alatt beszedett 10 gól már alapos indok arra, hogy a védelmet gatyába rázza valaki. Ha pedig a csapatkapitány nem alkalmas erre, akkor senki...

Az élet persze folyton közbeszól, és ez most sem történt másként. A tegnapi napon az edzésen megsérült Haidara, valamint bejelentették, hogy az eredetileg szombaton visszatérő Sylvian Marveaux az egész szezonra kidőlt.

Krul a válla miatt csak a nyári alapozáskor kezdheti az edzéseket, Ryan Taylor-ral mind tudjuk mi van, talán még Santon az, aki az utolsó fordulóra esetleg játékra alkalmas lesz.

A védelem tehát foghíjas, amit láthatunk, ha gyorsan átfutunk a lehetőségeken.

Mindjárt ott a kapusposzt, aminek külön pikantériája, hogy elvileg Elliott rendben van, viszont egyre többen követelik a kapuba Steve Harper-t. Nem azért, mert Elliott rossz kapus lenne, inkább amiatt, hogy a fiatal srácot biztosan megviselte Pool ellen beszedett hatos még akkor is, ha a gólok nagy részéről nem tehetett. Személy szerint én is úgy gondolom, hogy a védelem stabilizálásában jól jönne az "öreg".

Ha tovább nézzük a lehetőségeket, akkor a jobboldalon láthatunk eleve egy béna szituációt. Debuchy eltiltott, de amilyen idegállapotban játszott, egyébként is kijárna neki a kispad. Danny Simpson nem nagy eresztés, de a West Ham stílusa ellen jó megoldás lehetne. Kérdés, akar-e még küzdeni a csapatért, amit nyáron majdnem biztos, hogy elhagy. Talán érdemesebb lenne M'Biwa-t, Anita-t vagy Perch-et betenni.

Középen Taylor és Colo. Ebben nem lehet vita. Bal oldalon pedig a jobb oldalra szánt hármas bármelyike, csak ne Jonas!!!! Könyörgöm, ha már mindenképpen játszatni akarja Pardew, akkor inkább előrébb, ahol a csetlései-botlásaiból nem kapunk gólokat.

A középpálya és a csatársor adott, ott nem az összeállítás, hanem a motiváció okozhat gondot. Fura ezt kimondani az adott helyzetben, de sajnos ha visszagondolunk az utóbbi meccsekre, ez az igazság. Ameobi szava tökéletesen fedik a valóságot. A kiesés elleni rangadókon nem a jobb csapat nyer, hanem az a csapat, amelyik jobban akar nyerni...

A manager-t sem említeném meg különösképpen, hiszen mind tudjuk, hogy Alan Pardew-val nagyot fordult a világ. Három hete még úgy volt, hogy szép csendben letudja ezt az elbaltázott bajnoki szezont, és nyáron megoldja a gondokat. Mostanra viszont ha nem is hivatalosan, de Mike Ashley rugdossa alatta a kispadot és még a bennmaradás sem garancia arra, hogy vele kezdi meg a keret a nyári felkészülést. Meglátjuk mennyire ragaszkodik az idén már többször is benézett elképzeléseihez.

A West Ham elleni statisztikák egyébként nem annyira rosszak, mint például 1998 és 2001 között, - amikor zsinórban 4 vereséggel kellett hazakullogni a Green Street-ről - hiszen az utóbbi öt londoni találkozásból 3 Newcastle győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség a mérleg. Persze ez nem sokat számít, mint ahogyan az sem, hogy ők biztonságban vannak, mi pedig nem. Ott van a csapatban két bizonyítani akaró ex-Szarka, a padon pedig Sam Allerdyce személyében egy olyan ex-edző, aki dolga végezetlenül, fél szezon után volt kénytelen távozni Newcastle-ből, és ezért különösen fontosak neki a Szarkák ellen vívott meccsek.

A meccsel közvetve kapcsolatos hír, hogy a Newcastle hivatalos honlapja közleményben küldte el a búsba a The Sun nevű "újságot", akik olyan nyilvánvaló tényként közölték Hatem Ben Arfa nyári eligazolását a PSG-be, hogy már Photo Shop-pal el is készítették, hogy hogyan fog kinézni a Párizsiak mezében... Ennyit a nyugodt felkészülésről az utolsó, kritikus meccsekre.

A DigiSport a Tottenham - Southampton mérkőzést választotta ebből az idősávból, így az internet marad nekünk a találkozó követésére. A Chat szoba természetesen nyitva áll, hogy legalább az éterben együtt tudjuk szurkolni.

Hajrá Newcastle, minden pont nagyon kell!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik