Visszavágó!

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.04.10. 11:04
Címkék
Holnap este az Európa Ligában a negyeddöntők visszavágóit rendezik, és gondolom mindenki egyetért azzal, hogy a Newcastle nagyon nehéz...

Holnap este az Európa Ligában a negyeddöntők visszavágóit rendezik, és gondolom mindenki egyetért azzal, hogy a Newcastle nagyon nehéz helyzetben fogadja a Benfica csapatát. A Lisszabonban 3:1-re elveszített első mérkőzés után a hétvégén sikerült legyőzni a Fulham-et, így a kiesés elleni harc miatt nem kell teljesen feladni a nemzetközi szereplést, viszont Alan Pardew-nak mindenképpen szem előtt kell tartania, hogy a bennmaradás még nem 100 %, és a hétvégén esedékes Tyne-Wear derbit a Sunderland ellen most különösen fontos lenne megnyerni.Benfica csapatát. A Lisszabonban 3:1-re elveszített első mérkőzés után a hétvégén sikerült legyőzni a Fulham-et, így a kiesés elleni harc miatt nem kell teljesen feladni a nemzetközi szereplést, viszont Alan Pardew-nak mindenképpen szem előtt kell tartania, hogy a bennmaradás még nem 100 %, és a hétvégén esedékes Tyne-Wear derbit a Sunderland ellen most különösen fontos lenne megnyerni.

A Newcastle managere többször hangoztatta már, hogy fontosnak tartja mind a nemzeti, mind a nemzetközi kupákat, és ennek megfelelően áll hozzá ezekhez a sorozatokhoz. A cél tehát még mindig az Európa Liga megnyerése...

Szóval még mielőtt temetni kezdenék az EL trófeát Newcastle-ben, álljunk meg egy szóra! - mutatja a képen Alan Pardew, aki a Fulham elleni, utolsó pillanatban kicsikart győzelem után nyugalmat kért a játékosainak, mert ez kell ahhoz, hogy ők is nyugodtak tudjanak maradni a visszavágón, és akkor sikerülhet a bravúr.

A Newcastle idei stratégiája elméletben tökéletes lehetett volna, ha az élet nem húzza keresztül a számításokat. Tekintve, hogy a nyári átigazolások elég halványra sikerültek, a szakmai stáb azt a stratégiát követte, hogy az EL selejtezőkön, és idegenbeli csoport meccseken sok kiegészítő ember, néha egész B csapat játszott, és a rendelkezésre álló legjobb tizenegy a bajnokikon és a hazai kupameccseken lépett pályára.

Ezzel sikerült bejutni az Európa Ligába, majd a csoportkörből is továbbjutni, és ezután az egyenes kieséses szakaszra - amikor már túl voltunk a téli átigazolási időszakon - már jóval erősebb keretet lehetett használni. Két zavaró tényező azonban beárnyékolta a kupasorozatot. Az egyik a halvány bajnoki szereplés, aminek következtében még mindig ott lebeg a kiesés réme a csapat felett, a másik pedig az a sérülés hullám, ami ha minden igaz ezekben a hetekben oldódik meg 4-5 játékos körülbelül egy időben történő visszatérésével.

A fenti két tényező a csapat összeállításon kívül abban is meglátszott, ahogyan játszottak az elmúlt meccseken. Nem volt koncentráció, a ziccerek kimaradtak, több alkalommal simán hozható találkozókon egy hajszálon múltak mind az elveszített, mind a megszerzett pontok.

Hogy hirtelen példákkal szemléltessem, azt mondom, hogy a Stoke, az Anzsi és a Fulham ellen sikerült, a Swansea és Wigan ellen pedig nem.

A következő ellenfél egy igazi nagy hal. Már az első meccsen láthattuk, hogy profi csapat a Benfica, és ahogy a címerállatuk, a sas, ők is lecsapnak minden apró hibára. Egy rossz helyre ütött labda, egy rossz hazaadás, egy Steven Taylor kezezés, és el is dőlt a csata. Nem kellett sok nekik.

Persze, 0:1-nél és 1:1-nél is kaphattak volna még egy gólt, és ki tudja arra hogyan reagáltak volna, de mint tudjuk a "ha" nem számít, ezen kívül mázlival nem lehet zsinórban 12 mérkőzést nyerni, és 31 meccs óta veretlennek lenni. Ahhoz tudás kell, fegyelmezettség, összeszokottság, csapategység és kiváló egyéni teljesítmények.

A Benfica tehát nagyszerű csapat, ahogy Pardew nyilatkozta a Premier League-ben a TOP 8-10-be simán beférnének. (Kedves "véletlenül" néha félre fordító nemzetközi sajtó: ez azt jelenti, hogy 1-8, 1-10. helyre, nem azt, hogy a 8-10. hely valamelyikére...)

Ettől függetlenül azért ugyanígy fordítva is elsülhet a visszavágó, főleg ha a kupa szereplés során először 52 ezer ember űzi, hajtja majd előre a fiúkat. Ezen a szinten én nem bocsátkoznék komolyabb taktikai előrejelzésekbe, például hogy vajon mennyire ugrunk neki a portugáloknak. Egy kontrából bekapott gól szerintem eldöntené a továbbjutást, viszont mindenképpen jó lenne az első félidőben vezetést szerezni, mert Cissé egyszer képes betalálni a hosszabbításban, de hogy kétszer, azt már kötve hiszem.

Az általam várt összeállításról annyit, hogy mostani sérültek közül Haidara és Coloccini elvileg alkalmas lesz a játékra, de szerintem igazából mindketten a hétvégére időzítik a visszatérésüket, és csak akkor játszanak a Benfica ellen, ha minden kötél szakad.

A védelem egyébként is felforgatott lesz, kérdés, hogy mennyire? Középen Steven Taylor és M'Biwa helye tűnik biztosnak, a bal oldalon pedig a hétvégi meccs nagy részéhez hasonlóan Jonas játszhat. A jobb oldal az igazán érdekes, azaz megkapja-e az utolsó lehetőséget a bizonyításra Danny Simpson. A hétvégén visszatér Debuchy és Ryan Taylor is, így Simmo esélyei jelentősen csökkennek. Szerintem kezdő lesz, bár én Anita-t tenném a helyére.

Úgy gondolom, hogy Ben Arfa, Gouffran és Tioté hiányában a 4-4-2 lesz a választott felállás, a széleken Marveaux-vel és Obertan-nal, középen pedig Cabaye és Sissoko kaphat helyet. Amennyiben Simpson kezd, Obertan-t Anita válthatja a jobb oldalon.

Elöl pedig szerintem Pardew bevállalja a kétcsatáros játékot, azaz Ameobi zúzhat majd a védők között, lehetőséget kínálva ezzel Cissé-nek a gólszerzésre.

Ha meg kellene tippelni a kimenetelt (amit azért természetesen a tippversenyünkben meg is teszek) nehéz helyzetben lennék. Ez egy abszolút háromesélyes találkozó, ahol az X valójában 2-es, ahogyan egy halvány 1-es is az...

A Benfica ellen csak tökéletes játékkal lehet továbbmenni, és ehhez a megfelelő hozzáállás kell. Bármi is a hivatalos angol megnevezés, most nem egy második meccsről (second leg) van szó, hanem egy igazi visszavágóról! Egy a portugálokéhoz hasonló nagy menetelés végét jelentő vereség mindig nagyon fájdalmas. Ez most tényleg az lenne nekik, szóval csak keményen, mint Mel Gibson 1999-ben!

A tv közvetítéssel kapcsolatban nincs mit mondani. Ahogyan az Nso is lehozta már, a négy negyeddöntő egyetlen, Magyarországon nem élőben sugárzott találkozója a Newcastle-Benfica lesz, igaz a Digisport1 felvételről leadja majd késő este.

Hogy miért "eladhatóbb" a Rubin vagy a Lazio ugyanolyan nehéz, már-már megoldhatatlannak tűnő feladata, az általunk várt meccsnél, azt döntsék el a tv társaságok, nekünk marad az internet.

A Chat szobában találkozunk, addig is HAJRÁ NEWCASTLE!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik