Egy átlagos hátvédért szinte mindent!

2474819 24748192474819 2474819
Vágólapra másolva!
2012.12.30. 17:12
Címkék
Nem vitás, hogy a hátvédsorunk messze a legrosszabb a csapatban. Ezért mindenki évek óta egy megbízható hátvédért könyörög, de a vezetőink...

Nem vitás, hogy a hátvédsorunk messze a legrosszabb a csapatban. Ezért mindenki évek óta egy megbízható hátvédért könyörög, de a vezetőink nem akarnak kötélnek állni, és ilyen Williamson fajtákkal kell végig szenvednünk éveket. Pedig nem vagyunk nagyravágyók. Nem akarunk világklasszis védőt, csupán egy egyszerű mezei középső bekket, aki csendben, sallangmentesen teszi a dolgát.Nem vitás, hogy a hátvédsorunk messze a legrosszabb a csapatban. Ezért mindenki évek óta egy megbízható hátvédért könyörög, de a vezetőink nem akarnak kötélnek állni, és ilyen Williamson fajtákkal kell végig szenvednünk éveket. Pedig nem vagyunk nagyravágyók. Nem akarunk világklasszis védőt, csupán egy egyszerű mezei középső bekket, aki csendben, sallangmentesen teszi a dolgát.

Nézzük csak, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó hátvédnek: jól helyezkedik, jól fejel, el tudja úgy rúgni a labdát, hogy az még csak véletlenül sem a saját kapuja felé szálljon, folyamatosan képesnek kell lennie fejben a pályán lenni, ehhez szükséges a jó kondíció, majd végül fizikálisan ne lehessen őt ellökni, megkerülni, majd végül, de nem utolsó sorban, a szélső védőknek manapság nagyon jól kell a támadásokhoz fellépniük, ott jól beadniuk, vagy akár jól lőniük.

Azt hiszem, hogy ez egy alapvető jó védő ismérve, és kicsit sem mondok újat, ha azt állítom, hogy ezen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy akármilyen védőnek, ha nem akar a csapat legrosszabb tagja lenni.

Vegyük sorba, hogy Newcastle-ben ezeknek a kritériumoknak kik nem felelnek meg.

1.) Jól helyezkedik: Williamson és Perch nagyszerű példája annak, hogy kik azok a védők, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy hol kellene állni, hogy jó legyen a csapatnak, vagy hova kellene helyezkedniük, hogy a csatár ne kaphasson labdát, vagy ne szerezhessen gólt, ha már birtokolja a zsugát. Ha megnézzük az idén kapott Newcastle gólokat, akkor 70 százalékban a rossz, sőt szörnyű helyezkedésből fakadt. Elsődleges és egyben legrosszabb védőnk a felelős ezekért, igen ő Williamson. Jó Perch-et se hagyjuk ki, de hát ő végülis nem is annyira hátvéd.

2.) Jól fejel: Az hogy valaki magas, még közel sem jelenti azt, hogy jól is fejel. A jó fejeléshez persze nem baj, ha magas is az illető, hiszen minél magasabban van az a bizonyos fej, annál könnyebben és nagyobb sansszal éri el a labdát először. Nem nehéz kitalálni, de a jó rugók sem elhanyagolhatók. De ami a legfontosabb, hogy olyan mozgáskoordinációs készséggel is meg legyen áldva a játékos, amivel mindazt, amit előbb felsoroltam a fejeléshez szükséges tényezőknél, össze is tudja hangolni. Sajnos Williamson éppen ezen koordinációs képességnek van híján. Magas ugyan, de a fejéről száll minden felé a labda csak arra nem amerre kellene.

3.) El tudja úgy rúgni a labdát, hogy az még csak véletlenül sem a saját kapuja felé szálljon: Azt hiszem, hogy ezt a képességet nem kell túl magyarázni. Számoljunk utána, de számolás nélkül is nyugodt szívvel rávághatjuk, hogy a legtöbb öngólt ugyancsak Williamson szerezte.

4.) Jó kondíció: Itt azért nem csak Williamsont emelném ki, mert ha megnézzük, hogy ebben a szezonban mikor kaptuk a góljainkat, akkor kiderül, hogy a meccs végére a védekezéssel megbízott csapatrészünk fizikálisan és fejben is igencsak elfárad a meccs végére. Nézzük csak, hogy az előző mérkőzéseken hány gólt is kaptunk a mérkőzés utolsó fél órájában: Arsenal 5 gól, Manchester Utd 2 gól (Evra 58 perce nem számít), QPR 0 gól, Manchester City 1 gól, Fulham 1 gól, Stoke 2 gól, Southampton 1 gól, Swansea City 1 gól. Ezekkel a csapatokkal játszottunk utolsó kilenc meccsünket. Összesen ezen a kilenc meccsen 22 gólt kaptunk, ebből az utolsó fél órában 13 gólt, tehát több, mint a felét a meccs végén kaptuk. Azt hiszem nem kell magyaráznom a jó kondíciót, hiszen ha valaki fáradt és nincs oxigénje az izmait megfelelően mozgatni, akkor nincs oxigénje az agyának sem, hogy tökéletesen át tudja látni a helyzetet. Itt mindenkinek van hova fejlődnie csapaton belül.

5.) Fizikálisan jól felkészült: Ritkán lehet annyira jól labdát fedező embert látni, mint amikor Tioté szembe a saját kapujával tartja a labdát. Sok futballistát láttam már jól fedezni a labdát, de Tioté azok közül is kiemelkedő. Ehhez nagyban hozzá járul az is, hogy állóképessége és fizikuma messze a PL átlagához képest is magasabb szinten van. Egy jó hátvédnek is jól kell használnia a testét, és nem lehet hagynia azt, hogy egy csatár arrébb tegye az útból. Sajnos a Newcastle-nél Tiotén, Steven Tayloron és Coloccinin kívül mindenki elmarad a minimális elvárttól is. Coloccini sem az a nagyon izmos védő, de nagyszerűen használja a testét lökésre, fejelésre és nem utolsó sorban szerelésre is.

6.) Szélső védőknek manapság nagyon jól kell a támadásokhoz fellépniük, ott jól beadniuk, vagy akár jól lőniük: A mi szélső védőinkből hármat vennék górcső alá, mivel három tipikus szélső védőnk van, aki szokott nálunk szerepelni. Simpson messze elmarad attól, hogy azt tudjuk rá mondani, hogy jól fel tud lépni a támadásokhoz. Santonban ez bőven benne van, de sajnos ha ő fenn marad, akkor nincs aki védekezzen, pedig Santonnal a védelemben is igen sebezhetőek vagyunk, tehát ő meg nem igazán ér vissza. Ryan Taylor pedig átlagosan védekezik, átlagosan támad, tehát se itt se ott nem tud jelentősen hozzátenni a csapathoz, maradnak a szabadrúgásai.

Most rájöhettünk, hogy csak egy védőnk van a csapatban, aki nem más, mint a kapitányunk. Van még egy másik is, aki elfogadható szinten teljesít, ha éppen nem sérült, vagy nem sérülésből épül fel, aki az angol válogatott örök nagy középhátvéd reménysége Steven Taylor. Sajnos Steve-ben fél szezon van maximum, így őt egy fél hátvédnek számoljuk.

Négy védős taktikával másfél védővel lehozni egy PL szezont 5. helyre nem is olyan rossz teljesítmény, nem is meglepő, hogy Pardew mester megkapta tavaly az év menedzsere díjat is.

Nézzük, hogy ki lenne az ideális hátvéd, természetesen név nélkül: Ha az előzőekben felsorolt szempontokat össze fésüljük, akkor nekem elég erősen egy jó fizikumú afrikai játékos képe rajzolódik ki előttem. Biztos vagyok benne, hogy Tioté némi gyakorlás után kiváló hátvéd lenne, de kár lenne őt erre elfecsérelni. Az afrikai játékosok fizikálisan jól felépítettek, kondícióban messze felülmúlják az európai játékosokat, valamint ha Afrikából képes valaki arra a szintre eljutni, hogy felfigyeljenek rá európai top csapatok, akkor azért a mozgáskoordinációval sincsenek gondok.

Nem meglepő, hogy a Newcastle is olyan játékosokat néz, akik az általam leírtaknak mind megfelelnek, nézzük csak a neveket: Yanga-Mbiwa, Douglas, Nicolas Isimat Mirin. Januárban újra Nemzetek Kupája, ami a fekete kontinens első számú fociviadala. Hol lehetne máshol szemet vetni a fent felsorolt tulajdonságokkal rendelkező játékosra, ha nem ezen a viadalon?

A vezetőségünk három posztra akar igazolni, szerencsére ebből kettő hátvéd poszt. Jobb hátvédnek Debuchy-t akarják, középre Douglast, míg csatár posztra Demba Ba pótlására Loic Remy-t nézték ki maguknak, de ott erős lesz a versenyfutás a Lyonnal. Személy szerint én úgy gondolom, hogy Remy is egy igen drága melléfogás lenne, de hát nem én döntök (lehet, hogy sajnos).

Bízzunk abban, hogy tényleg képesek leszünk végre két nagyon jól teljesítő védőt igazolni, mert különben a másodosztályban nehéz lesz megtartani sztárjainkat, és további jó játékosokat is magunkhoz csábítani.

Ruzsinho Da Costa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik